Top 5 parhaat juoksukengät (2023)

Jaa artikkeli

Juoksukenkiä valittaessa tarkastellaan kengästä neljää eri ominaisuutta: keveyttä, pehmustusta, tukea ja istuvuutta.

Tietysti tärkein osa kaikissa juoksukengistä on kuitenkin kokemuksesi satojen kilometrien ajalta käyttäessäsi niitä.

Tässä artikkelissa esittelemme vuoden 2023 parhaat juoksukengät. Suosituksia varten olemme kokeilleet jokaista kenkää tiimimme kanssa.

Kaikkia kenkiä yhdistää samat tärkeät ominaisuudet, joita ovat kevyt paino, hyvä pehmustus, tukevuus ja mukava istuvuus.

Olemme valinneet kengät viidestä meidän mielestämme parhaasta kenkämerkistä, jotka ovat Nike, Adidas, Asics, ja New Balance.

 • 1. Nike Air Zoom Pegasus 39

  Nike parhaat juoksukengät
  • Parhaat juoksukengät 2023
  • Luotettavat
  • Hengittävät
  • Pehmeät
 • 2. Gel Kayano 29 Asics

  Parhaat juoksukengät
  • Pitkille lenkeille
  • Kevyet
  • Tyylikkäät
 • Fresh Foam 1080v12 New Balance

  • Neutraali
  • Hyvä iskunvaimennus
  • Erittäin pehmeät

Kuinka valita parhaat juoksukengät?

Jotkut juoksijat välittävät paljon painosta, ja tutkimukset osoittavat, että kulutat enemmän aerobista energiaa raskaammilla kengillä. Kevyemmissä kengissä on yleensä vähemmän pehmustetta, mikä voi saada ne tuntumaan nopeammilta, mutta uudet välipohjavaahtomuovit mahdollistavat nyt kevyen juoksun lisäämättä kenkään paljon lisäpainoa.

Jos kuitenkin juokset pitkiä matkoja, ylimääräinen pehmuste saattaa olla parempi vaihtoehto, koska se vaimentaa iskun paremmin kuin kevyemmät kengät.

Pehmusteen lisäksi tarkastelemme myös juoksukengän vakausominaisuuksia, joustavuutta ja energian palautusta auttaaksemme sinua löytämään sellaisen kengät, jota rakastat.

Muista myös ottaa huomioon juoksukengän pudotus, jota kutsutaan myös dropiksi. Tämä on ero kantapään ja päkiän välillä tai kuinka paljon varpaat “pudottavat” kantapään alapuolelle. Se on tärkeää, koska korkeampi pudotus voi johtaa enemmän kantapään iskeytymiseen ja siirtää myös jonkin verran rasitusta pois säärestä ja ylöspäin polvea kohti.

Kumpikaan vaihtoehto ei välttämättä ole parempi kuin toinen; kun päätät kengän pudotusta, valitse mikä tuntuu sinulle luontevimmalta ja mukavimmalta, ottaen huomioon henkilökohtainen juoksutekniikkasi ja loukkaantumishistoriasi.

Monissa kengissä pudotus on 8–12 mm, mutta joissakin kengissä alle 6 mm. Muutamissa kengissä, jotka perustuvat minimalistiseen muotoiluun ei ole ollenkaan droppia.

Mitkä ovat parhaat juoksukengät?

Testimme testivoittaja oli Nike Air Zoom Pegasus 39 juoksukengät. Nämä juoksukengät ovat Niken suosituimpia juoksukenkiä, niiden mukavuuden ja keveyden vuoksi.


1. Nike Air Zoom Pegasus 39

Paras kaikkeen

Olipa kyseessä sitten nopea lenkkeily, pitkä juoksu tai maraton tarvitset kenkiä, jotka ovat yhtä omistautuneita kuin sinäkin.

Nike Air Zoom Pegasus 39 tarjoaa mukavan ja intuitiivisen muotoilun, joka antaa tukevan tunteen ja auttaa jalkojasi tuntemaan olonsa vapaaksi. Kenkien pehmuste ja 2 Zoom Air -yksikköä lisäävät askeleesi joustavuutta kantapäästä varpaisiin asti. Luotettu työhevosesi siivet ovat palanneet. Aika lentää.

Jalkojen alla oleva pehmuste ja 2 Zoom Air -yksikköä lisäävät askeleesi joustavuutta, kun siirryt kantapäästä varpaisiin. Luotettu työhevosesi siipillä on palannut. Aika lentää.

Uuden kengän teknologia:

Flywire

Nämä ovat kengän päällisen kuituja, jotka tukevat jalkojesi liikettä. Ne tarjoavat parhaan mahdollisen tuen, vakauden ja samalla keventävät kenkiä.

Zoom Air

Iskunvaimennusjärjestelmä tarjoaa herkän kosketuksen alustaan. Se on matalampi, nopeampi ja tarjoaa paremman vasteen sekä erinomaisen vakauden. Tämän rakenteen ansiosta vaimennustyyny säilyttää muotonsa täytettynä.

React

Kyseessä on täysin uusi vaahtomateriaali, joka on valmistettu yhdestä kappaleesta. Modernin suunnittelun ansiosta välipohja on suunniteltu niin, että se tarjoaa eniten vaimennusta kovimmilla rasituksen alueilla juoksun aikana. Kevyemmin rasituksessa olevat alueet on tehty kevyemmiksi. Huomaat syvemmät kohdat, joissa on enemmän vaimennusta, ja matalammat kohdat, jotka tuottavat enemmän voimaa.

Droppi (mm):10
Harjoitusalusta:Tie
Paino:252g
Tuki:Neutraali

2. Gel Kayano 29

Uusi GEL-KAYANO™ 29 -kenkä on kevyempi, tyylikkäämpi ja energisempi, tarjoten ensiluokkaista suojaa ja vakautta pitkille juoksulenkeille. Siinä on myös parannuksia iskunvaimennuksessa ja mukavuudessa.
Katso miesten kenkä tästä!

Kevyempi muotoilu:

Tämä on kaikkien aikojen kevyin GEL-KAYANO™-kenkä, joka painaa noin 10 grammaa vähemmän kuin edellinen malli. Kevyempi rakenne auttaa sinua liikkumaan nopeammin ja helpommin.

Engineered Stretch-Knit -päällinen:

Kenkien päällinen on valmistettu pehmeästä ja tukevasta kierrätysneulotusta materiaalista, joka tarjoaa erinomaisen hengittävyyden ja mukavuuden. Päällinen mukautuu jalkasi liikkeisiin ja antaa tukea tarvitsematta tuntea rajoittuneisuutta.

FF BLAST™ PLUS -vaimennus:

Kenkien välipohjassa käytetty kevyt FF BLAST™ PLUS -vaimennus luo pehmeämmän laskeutumisen ja antaa sinulle energisemmän liikkeellelähdön. Tämä vaimennusjärjestelmä auttaa vähentämään iskun vaikutusta jalkoihin, mikä tekee juoksustasi miellyttävämpää ja vähentää rasitusta.

GEL-KAYANO™ 29 -kenkä tarjoaa sinulle erinomaista suojaa ja vakautta pidemmille juoksulenkeille. Kevyempi muotoilu, tukeva päällinen ja parannettu vaimennus tekevät siitä luotettavan valinnan, kun haluat saavuttaa huippusuorituksia ja nauttia juoksusta täysillä.

Droppi (mm):10
Harjoitusalusta:Asfaltti
Paino:Miehet: 309g Naiset: 257g
Tuki:Neutraali

3. Fresh Foam 1080v12

parhaat-juoksukengät

Tässä on New Balancen neutraali juoksukenkä, joka tarjoaa erinomaisen iskunvaimennuksen Fresh Foam X -välipohjan ansiosta. Tämä välipohjamateriaali on New Balancen vaimennetuin koskaan.

Tämä juoksukenkä sopii hyvin monipuoliseen harjoitteluun ja siinä on hengittävä saumaton päällinen, joka istuu mukavasti jalkaan.

Ulkopohja on valmistettu kevyestä puhalletusta kumista, jota on vahvistettu New Balancen Ndurance-teknologialla. New Balance itse on todennut, että jos heidän tulisi tehdä vain yksi kenkämalli, se olisi tämä 1080-malli. Se sopii erinomaisesti juoksijoille eri tasoisilla taidoilla ja tarjoaa loistavan yhdistelmän suorituskykyä, tukea ja vaimennusta.

Fresh Foam X -välipohja vaimentaa iskuja vielä tehokkaammin kuin perus-Fresh Foam. Pintakangas on joustava ja hengittävä, ja siinä on tukirakenteita tärkeissä kohdissa. Kenkä istuu jalkaan kuin sukka.

Droppi eli kantapään ja etuosan korkeusero on 8 mm, mikä helpottaa voiman suuntaamista eteenpäin myös vähemmän kokeneille juoksijoille.

Välipohja sisältää myös 3% biopohjaista materiaalia, mikä tekee siitä ympäristöystävällisemmän valinnan. Tämä juoksukenkä tarjoaa täydellisen yhdistelmän mukavuutta, tukea ja suorituskykyä, joten voit juosta täysillä ja nauttia jokaisesta askeleesta.

Droppi (mm):7-8
Harjoitusalusta:Asfaltti, Hiekka
Paino:Miehet: 298g Naiset 220g
Tuki:Neutraali

4. Ultraboost 23 Shoes

Adidas juoksukenkä

Näillä adidas Ultraboost 23 -juoksukengillä kilometrit etenevät nopeammin ja vaivattomammin kuin koskaan.

Näiden kenkien suunnittelussa on käytetty Light BOOSTia, joka on ikonisen välipohjamme uusin sukupolvi ja kevyin välipohja, jolla tuotat enemmän energiaa kuin koskaan.

Adidas PRIMEKNIT+ ja Forgedmesh-päällinen lukittuu jalan keskiosan ympärille tukeakseen, kun taas kohdistetut laajennusvyöhykkeet taipuvat, kun liikut jokaisen askeleen läpi.

Linear Energy Push System tarjoaa vakautta reagoivaan, näppärään juoksuun.

Droppi (mm):10
Harjoitusalusta:Asfaltti
Paino:293g,
Tuki:Neutraali

5. Puma Velocity Nitro 2

Parhaat juoksukengät

Tämän juoksukenkän välipohjassa käytetään kevyttä EVA-vaahtoa, joka on suunniteltu tehokkaasti vaimentamaan jokaisen askeleen iskuja ja auttamaan sinua etenemään eteenpäin.
Katso naisten versio tästä!

Lisäksi tässä kenkämallissa hyödynnetään edistyksellistä typpiruiskutettua vaahtoa, joka tarjoaa ylivoimaista herkkyyttä ja pehmustusta. Tämä innovatiivinen vaahtomateriaali reagoi joustavasti juoksuaskeleesi kanssa ja tarjoaa miellyttävän tunteen sekä vaimentaa iskuja tehokkaasti.

Nämä vaahtomateriaalit yhdessä tuovat keveyttä, pehmeyttä ja erinomaista vaimennusta jokaiselle juoksulenkilläsi. Voit luottaa siihen, että tämä kenkä pitää sinut mukavuusalueellasi ja auttaa sinua saavuttamaan parhaan suorituskykysi.

Droppi (mm):8
Harjoitusalusta:Asfaltti
Paino:257g
Tuki:Neutraali

Interaktiivinen kenkävalintaopas

Jos kenkien valinta tuntuu silti vielä vaikealta, voit käydä tekemässä Top4running sivustolla kenkien valintaoppaan klikkaamalla alla olevasta kuvasta.

Shoe finderin kysymyksiin vastaamalla löydät itsellesi varmasti sopivimmat kengät.

Parhaat juoksukengät

Minkälainen juoksukenkä on hyvä sinulle

Olipa juoksuaskeli mikä tahansa, hyvät juoksukengät tarjoavat joustavuutta, kestävyyttä ja tukea.

Juoksukenkiä on pääasiassa viittä erilaista: liikettä kontrolloivat, pehmustettu, vakaat, kevyet ja polkujuoksukengät.


Liikettä kontrolloivat juoksukengät

Motion Control -juoksukengät ovat ihanteellisia kaikille ylipronaatioille. Suunniteltu vähentämään tai hallitsemaan jalan liiallista pyörimistä, korjaamaan askeltasi ja tarjoamaan lisää iskunvaimennusta, ne ovat yleensä jäykin kenkätyyppi.


Pehmustetut juoksukengät

Pehmusteet ovat tärkeitä alipronaatioita harjoittaville juoksijoille, joko jos jalkasi eivät pyöri tarpeeksi sisäänpäin tai rullaa ulospäin liikaa.

Pyörivä liike auttaa jalkaasi vaimentamaan jokaisen askeleen aiheuttaman iskun, joka muuten välittyisi nivelten kautta selkärankaa kohti.

Hyvin pehmustetut juoksukengät on suunniteltu vähentämään iskuja jäljittelemällä ihmisen luonnollista iskunvaimennusta tien ja kengän välillä.


Vakaat juoksukengät

Vakaat juoksukengät tarjoavat iskunvaimennuksen, mediaalisen tuen ja kestävyyden kompromissina liikkeenhallinnan ja pehmustettujen kenkien välillä.

Ne on suunniteltu estämään jalan ja nilkan liiallinen liike rajoittamatta sitä kuitenkaa liikaa. Nämä kengät ovat yleisimpiä.


Kevyet juoksukengät

Kevyet juoksukengät ovat, kuten kuvauksessa lukee tyypillisesti kevyempiä ja siksi joustavampia kenkiä.

Kevyissä kengissä on yleensä vähemmän painoa ja joustavampi pehmuste, jossa yhdistyvät “minimalistisen” lähestymistavan parhaat puolet (jotka saavat tuntumaan, ettet käytä kenkiä ollenkaan niiden ominaisuuksien ansiosta) sekä pehmuste, joka suojaa jalkojasi.

Kevyet juoksukengät vähentävät väsymystäsi juoksun jälkeen, ja ne ovat myös uskomattoman mukavia.


Polkujuoksukengät

Näissä kengissä on yleensä erilaisia erikoisominaisuuksia, jotka on suunniteltu auttamaan sinua juoksemaan kaikenlaisissa karuissa maastoissa kovasta, pehmeästä, nousevasta, laskevassa tai niiden yhdistelmässä.

Ominaisuudet, kuten Gore-Tex-vuoraus, midfoot-kääreet ja tiivistetut kumiset ulkopohjat, ovat yleisiä tämän tyyppisissä kengissä. Polkujuoksukengissä on yleensä kestävämmät päälliset suojaamassa jalkaasi ja pitävät mukavana pidemmillä lenkeillä.

Maastojuoksukenkien pääpaino on kuitenkin niiden tarjoamassa pitotasossa. Ne ovat kaikki neutraaleja juoksukenkiä, mutta ulkopohja on syvemmällä kulutuspinnalla, joka tarjoaa pidon ja vakauden liukkailla ja epätasaisilla pinnoilla.

Lisäksi matalampi profiili varmistaa nopeamman reagoinnin muuttuvaan maastoon.


Kauanko hyvät juoksukengät kestävät?

Ihmiset kysyvät usein, kuinka kauan hyvät juoksukengät kestävät? Vaikka vastaus voi vaihdella malleittain, hyvät juoksukengäy kestää yleensä 500-800 kilometriä tai 3–4 kuukautta säännöllistä juoksua.

Varmista, että vaihdat kengät, kun ne ovat kuluneet, mikä on tärkeää vammojen estämiseksi ja mukavuuden ylläpitämiseksi. Lisäksi, kukapa ei rakastaisi uusia kenkiä!

Voit muokata juoksukenkien istuvuutta entisestään muuttamalla niiden nauhoitustapaa. Tämä voi auttaa kenkääsi halaamaan jalkasi muotoja tarpeen mukaan.

On vaikea tietää, rakastatko uusia juoksukenkiäsi juoksematta niillä vähintään kuukautta. Hyvät juoksukengät pysyvät hyvänä ja kunnollisina kovankin käytön jälkeen. 

Kirjoittaja

Olen innokas juoksija ja freelancer-kirjoittaja, joka erikoistuu terveys- ja hyvinvointiaiheisiin. Minulla on laaja kokemus erilaisten asiakkaiden palvelemisesta ja pyrin aina tuottamaan laadukasta ja informatiivista sisältöä

Jaa artikkeli