TOP 10 parhaat lisäravinteet juoksijalle ja treenaajille!

Jaa artikkeli

Olitpa amatööri- tai huippumaratonjuoksija, etsit todennäköisesti tapoja saavuttaa kilpailuetua ja parantaa kilpailupäivän suorituskykyä.

Lisäksi, jos olet jo sitoutunut tällaiseen urheilulajiin, olet todennäköisesti yhtä sitoutunut optimoimaan yleistä terveyttäsi. Jos tämä kuulostaa sinulta, lisäravinteet ovat luultavasti jotain, jonka suhteen haluat saada enemmän koulutusta.

Lisäravinteet ovat loistava työkalu, jota voidaan käyttää parantamaan ravintoa, palautumista ja suorituskykyä ja jopa vähentämään loukkaantumisriskiä, mikä on monien juoksijoiden ja urheilijoiden ensisijainen huolenaihe.

Tästä huolimatta, jos olet innokas oppimaan lisää juoksukohtaisista lisäravinteista ja siitä, miten voit hyötyä niistä, jatka lukemista!

Tarvitseeko juoksijat ja treenaajat yleisesti lisäravinteita?

Olitpa aloittelija tai huippujuoksija, lisäravinteet ovat todennäköisesti välttämättömiä kehittymisen kannalta. Tämä johtuu vaatimuksista, joita juokseminen väistämättä asettaa keholle, esimerkiksi palautumisen tarve.

Vaikka ihannemaailmassa ihminen keräisi 100 % ravinnostaan ​​kokonaisista ruoista, se voi olla vaikeaa, jopa mahdotonta käytännön maailmassa, jos haluat saada, vaikka saada tietyn määrän proteiinia päivittäin.

Tässä tapauksessa lisäravinteet tulevat peliin!

Koska juoksijat kuluttavat valtavia määriä kaloreita ja poistavat valtavia määriä suoloja ja nesteitä hien ja hikoilun kautta, ruokavaliovaatimukset ovat paljon vaativampia heille.

Ravintolisä toimii kätevänä mekanismina varmistaaksesi, että saavutat optimaaliset ravitsemukselliset tarpeet päivittäin treenaamisen kannalta.

Joten vaikka on epäkäytännöllistä väittää, että juoksijat tarvitsevat erityisesti lisäravinteita, voidaan varmasti olettaa, että he hyötyisivät siitä väistämättä. Eli jos he ottavat oikeita lisäravinteita tarvittavia määriä he tulevat huomaamaan paremman palautumisen ja sitä kautta kehittymisen.

Tästä huolimatta jotkut lisäravinteet ovat tehokkaampia ja hyödyllisempiä kuin toiset, erityisesti juoksijoille ja treenajille. Siksi seuraavassa kerromme yksityiskohtaisesti parhaat lisäravinteee, joita voit ottaa juoksijana ja treenajanan yleisesti.

Parhaat lisäravinteet juoksijalle ja treenaajille

Vaatimukset vaihtelevat juoksijasta toiseen ja vaativat urheilijalta jonkin verran huolellisuutta sen määrittämiseksi, mitkä lisäravinteet ovat tarpeen ja mitkä eivät.

Tämä perustuu useisiin tekijöihin, mukaan lukien mutta ei rajoittuen ikään, ruokavalioon, ruokavalion rajoituksiin, henkilökohtaiseen terveyteen, harjoituskuormitukseen, energiankulutukseen ja jopa heidän asuinympäristöön.

Joka tapauksessa on useita lisäravinteita, joista juoksija voi hyötyä. Parhaat lisäravinteet juoksijoille ovat:

 • Proteiini
 • BCAA:t
 • Elektrolyytit
 • Rauta
 • Glutamiini
 • D-vitamiini
 • Glukosamiini
 • Probiootit
 • Kalaöljy & Omega 3 -rasvahapot

1. Proteiini

Usein elämän rakennuspaliksiksi kutsuttu proteiini on tärkeä juoksu- ja kuntotavoitteidemme lisäksi myös yleisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. On kuitenkin olemassa useita proteiinilisätyyppejä, joista jokaisella on omat hyvät ja huonot puolensa.

Proteiinilisätyyppejä ovat hera-isolaatti, heratiiviste, kaseiini, soija, hamppu ja muut kasvipohjaiset lähteet. Ihannetapauksessa sinun tulisi pyrkiä kuluttamaan kaikki ruokavaliotarpeesi kokonaisista elintarvikkeista. Käytännössä tämä voi kuitenkin olla vaikeaa, ja urheilijana jopa mahdotonta. Seuraavaksi paras vaihtoehto? Proteiinilisäravinteet, joita suosittelemme kaikille niiden hellpouden ja käytännöllisyyden vuoksi!

Proteiinilisää voidaan käyttää mihin aikaan päivästä tahansa, joko aamiaiseksi, välipalaksi tai pirtelönä treenin jälkeen. Juoksijana haluat varmistaa proteiinin saannin juoksun jälkeen huipputason palautumiseksi, mikä edistää sinun seuraavia treenejäsi. Proteiinilisän hyödyt ovat valtavat eivätkä rajoitu mukavuuteen ja makuun.

Muita odotettuja etuja ovat lihasten kasvu, korjaus ja palautuminen sekä painonhallinta. Optimaalisen ruokavalion yhteydessä proteiini on myös yhdistetty useiden terveysbiomarkkereiden parantamiseen ja erilaisten terveysriskien vähentämiseen. Lisää hyviä proteiinijauhoja!


Hyvä proteiinijauhe: Bodylab Whey 100

proteiini

Proteiini auttaa rakentamaan ja ylläpitämään kehon lihasmassaa ja luita.

Bodylab Whey 100 on tuotettu Tanskassa. Jauhe on valmistettu lehmänmaidosta moderneja ja hellävaraisia suodatusmenetelmiä käyttäen.

Bodylab Whey 100 koostuu puhtaan denaturoimattoman heraproteiini-konsentraatin ja korkealaatuisen heraproteiini-isolaatin sekoituksesta. Monipuolisista aminohapoistaan tunnetulla heraproteiinilla on lukuisia käyttömahdollisuuksia.

Monista muista proteiinilähteistä poiketen Bodylab Whey 100 -jauheella on korkea biologinen arvo ja se sisältää jopa 22,9 % haaroittuneita aminohappoja (BCAA). Tuote on siksi optimaalinen lisäproteiinin lähde.

Bodylab Whey voidaan sekoittaa veteen, maitoon tai mehuun. Paras tulos saavutetaan käyttämällä Bodylab Shakeria.

Tuote maistuu hyvältä ja siihen ei ole lisätty ylimääräisiä sokereita. Jauhe sisältää ainoastaan muutaman gramman luonnollista maitosokeria.


Naturecan Heraproteiini

naturecan-heraproteiini
 • 23g/24g proteiinia per annos
 • Proteiini edistää lihasten kasvua
 • Herkulliset suklaan ja vaniljan maut
 • Hormonivapaa
 • Sopii kasvissyöjille

Heraproteiini sisältää yli 23 grammaa proteiinia annosta kohti, ja se on valmistettu uusiseelantilaisista lypsylehmistä, jotka käyttävät 96 % ravinnostaan ruohoa ja viettävät 97 % lypsyn ulkopuolisesta ajastaan laitumella.

Hormonivapaa, vähäsokerinen ja herkullisia makuja sisältävä ainutlaatuinen sekoituksemme tarjoaa luonnollisen proteiininlähteen, joka auttaa sinua rakentamaan ja ylläpitämään lihaksia¹ – se tukee suorituskykyäsi ja pitää harjoittelusi oikealla radalla.

2. Kreatiini – Räjähtävyyttä lihaksiin

Kreatiinia on luonnollisesti kehossamme lihaksissamme. Kreatiinilla on merkittävä rooli kehomme energia-aineenvaihdunnassa. Kreatiini auttaa treenaajaa etenkin räjähtävissä treeneissä lisäämään suorituskykyä, ja siksi se onkin suosittu lisäravinne tavoiteltaessa maksimivoimaa. Tämä lisäravinne auttaa myös juoksemisessa, koska se auttaa jalkoja tuottamaan enemmän räjähtävää voimaa.

Tavallinen arkiliikkuja saa tarpeeksi kreatiinia kalasta ja lihasta, mutta aktiivisesti ja tavoitteellisesti treenaavalle suosittelemme kreatiinilisää parantamaan treenitehoja, koska he kuluttavat normaalit kreatiinivarastonsa nopeasti loppuu. Kreatiini toimii intensiivisessä treenissä lisäten räjähtävää voimaa ja kestävyyttä, mikä tukee ja kehittää tulevia treenejä. Esimerkiksi seuraavan kerran juostessasi saman matkan saatat tuntea itsesi juoksevan helposti saman matkan.

Kreatiinin saantisuositus kovaa treenaaville on 5 grammaa päivässä, kuitenkin siten, että ensimmäisien päivien aikana kreatiinia nautitaan enemmän täyttämään varastot. Kreatiinia suositellaan nautittavaksi myös lepopäivinä ja 10 viikon käytön jälkeen tulisi pitää aina 4 viikon tauko ennen aloittamista uudelleen. Tämä niin sanottu ”syklittely” ei kuitenkaan meidän mielestä ole tarpeellista. Lisää kreatiinista voit lukea täältä! Alla löydät lisäksi meidän suositteleman laadukkaan kreatiini valmisteen:


Bodylab Creatine

hyva-kratiini

Kreatiinijauhetta nautittaessa lihasten kreatiinifosfaattipitoisuus kasvaa, mikä parantaa suorituskykyä. Kreatiinin käytöllä on seuraavia vaikutuksia:

– Lihasmassan kasvaminen
– Suurempi lihasvoima
– Nopempi palautuminen
– Lihassärkyjen väheneminen

Sekoita jauhe veteen, maitoon, mehuun tai muuhun nesteeseen. Jatka sekoittamista, kunnes jauhe on täysin liuennut nesteeseen. Nauti mieluiten treenin jälkeen yhdessä nopeiden hiilihydraattien (esim. Bodylab Carbs) ja proteiinijauheen (esim. Bodylab Whey) kanssa insuliinin erittymisen lisäämiseksi. Tämä edistää kreatiinin imeytymistä.

3. Elektrolyytit

Vaikka monet yhdistävät elektrolyytit aina kuuluisaan urheilujuomaan, joka tunnetaan nimellä Lucozade, se on paljon muutakin.

Elektrolyytit ovat aineita, jotka osallistuvat kehon säätelyjärjestelmien kemiallisiin reaktioihin. Se sisältää terveellisiä suoloja, kalsiumia ja kaliumia.

Huippusuorituskykyä ja palautumista etsivänä juoksijana elektrolyytit ovat välttämättömiä, sillä niillä on tärkeä rooli nesteytyksessä ja alkavien lihaskramppien vähentämisessä.

Muita etuja ovat urheilullisen suorituskyvyn paraneminen ja nesteiden (pH-tasojen) tasapainottaminen kehossa.

Elektrolyyttejä tulee kuluttaa koko päivän ajan, priorisoimalla juoksun aikana ja sen jälkeen.

4. PWO eli pre-workoutit

Jos  haluat extra-potkua juoksuusi tai treeneihisi, voi sinulle olla apua PWO-lisäravinteesta, joka auttaa sinua heräämään kunnolla. PWO eli Pre-Workout on tehoja lisäävä lisäravinne, jotka sisältävät kofeiinia ja erilaisia piristäviä aineita. Laadukas PWO sisältää usein kreatiinia ja beeta-alaniinia, jotka yhdessä vähentävät maitohappojen muodostumista treenisuorituksen aikana.

PWO:n piristävä vaikutus perustuu yleisimmin kofeiiniin, jonka avulla jaksat vetää jokaisen treenisi täysiä, vaikka olisit nukkunut huonosti tai palautumisesi ei olisi ollut optimaalista. Muita yleisiä ainesosia PWO:ssa ovat erilaiset aminohapot kuten tauriini, L-norvaliini, L-sitruliini, L-arginiini.

Näiden ainesosien yhdistelmä edistää veren virtausta kehossa, mikä taas nostaa kestävyystasojasi ja voi auttaa sinua juoksemaan ne viimeiset metrit. PWO:ta myydään yleisimmin jauheena, joka sekoitetaan veteen noin 15-30 minuuttia ennen treenin alkua.

Markkinoilla on useita erilaisia PWO:ita, joiden teho on yksilöllistä. Suosittelemmekin rauhassa kokeilemaan ja etsimään juuri sinulle sopivan tuotteen. Alta löydät meidän suositteleman hyvän pre-workout valmisteen:


Bodylab pre-workout

PWO

Bodylabin Pre Workout -tuotetta on ehditty odottaa kauan – mutta emme Bodylabilla lanseeraa mitään ennen kuin tuotteen maku ja sisältö ovat ensiluokkaisia. Upouusi Pre Workout -tuotteemme ei ole tässä suhteessa poikkeus – olemme saaneet aikaan uskomattoman konsentroidun sisällön, joka koostuu lukuisista stimuloivista ainesosista, kuten beta-alaniinista, kofeiinista, sitrulliinimalaatista ja luonnollisesti L-tyrosiinista.

Olemme vieneet tuotteen uudelle tasolle lisäämällä kokonaisuuteen vielä 2 grammaa BCAA:ta hyödyllisessä 2:1:1 -suhteessa. Saat siksi tuotteen mukana täydellisen pre workout -kickin lisäksi leusiinia, isoleusiinia ja valiinia – mausta tinkimättä. Tuotteet maistuvat nimittäin fantastisilta ja niissä ei ole lainkaan lisättyä sokeria!

Uusi Pre Workout sisältää siis kaiken tarvittavan yhdessä tuotteessa. Suosittelemme pre workout -tuotettamme käytettäväksi kaikissa vaativissa fyysisissä aktiviteeteissa, joissa tavoitteena on maksimaalisen potentiaalin hyödyntäminen – esim. erittäin rankan treenin yhteydessä tai uuden henkilökohtaisen ennätyksen rikkomisyrtyksessä. Voit myös käyttää tuotetta, jos tarvitset motivaatiota ennen rankan harjoituksen aloittamista.

Huomaa, että tuote sisältää elintarvikeviraston määrittelemän maksimaalisen sallitun määrän kofeiinia ja beta-alaniinia, joten sinun on kokeiltava itse, kuinka tuote sopii sinulle. Emme suositteleme, että tuotetta käytetään yhtäjaksoisesti yli 14 päivän ajan. Jokaisen käyttöjakson jälkeen on pidettävä 1 viikon tauko, jotta kehon toleranssi voi palautua.

Kaikki mitä tarvitset elämäsi parhaaseen suoritukseen

• L-Leusiini
• L-Isoleusiini
• L-Valiini
• L-Arginiini
• Sitrulliini
• Beta-alaniini
• Kofeiniin
• L-Tyrosiini


5. BCAA:t

BCAA:t tai haaraketjuiset aminohapot ovat aminohappoluokka, johon kuuluvat leusiini, valiini ja isoleusiini. Vaikka proteiini on elämän rakennuspalikka, aminohapot ovat proteiinin rakennuspalikoita. Proteiinit siis koostuvat aminohapoista.

BCAA:illa on useita tehtäviä kehossa, mutta niiden ensisijainen tehtävä on stimuloida lihasproteiinisynteesiä ja auttaa samalla lihasten palautumisessa ja korjaamisessa. Juoksija voi täydentää BCAA:ta vähentämään alkavaa lihaskipua ja minimoimaan suorituskykyväsymystä.

BCAA:t ovat parasta kuluttaa harjoituksen jälkeen samoista syistä kuin proteiininkulutus. BCAA:iden hyödyt ovat valtavat, varsinkin kun niitä käytetään yhdessä optimaalisen ravinnon kanssa. BCAA-lisän yleisimmät edut ovat täysin identtisiä proteiinilisän kanssa.

6. Rauta

Raudanpuute on yksi yleisimmistä ravinteiden puutteesta maailmanlaajuisesti, ja se vaikuttaa pelkästään lähes 10 miljoonaan amerikkalaiseen. Erityisesti juoksijat kärsivät eniten raudan puutteesta, koska hikoilun kautta menetetään rautaa.

Raudanpuutteen vaikutus johtaa suorituskyvyn heikkenemiseen. Tästä syystä rauta on yksi, ellei tärkein lisäravinne juoksijoille. Määritä, onko sinulla raudanpuutos vai ei, ajoita rutiini verikoe perusterveydenhuollon lääkärin kanssa.

Raudan hyödyt ovat valtavat ja ylittävät juoksijoiden urheilullisen suorituskyvyn. Muita etuja ovat esimerkiksi energian, keskittymisen, GI-terveyden ja immuniteetin lisääntyminen. Jos sinusta tuntuu, että jokin tai kaikki edellä mainitut vähenevät, sinulla saattaa olla raudan puutos.

7. D-vitamiini

D-vitamiinista ja siitä, kuinka sitä aletaan pitää enemmän hormonina kuin vitamiinina, tehdään edelleen tutkimuksia. Pelkästään sen pitäisi havainnollistaa sen merkitystä yleisen terveyden kannalta…

Se sattuu myös olemaan yksi, ellei yleisin puute maailmanlaajuisesti, mikä lopulta johtaa lukemattomiin terveysongelmiin, kuten huonoon luuston terveyteen, mielenterveyteen ja mielialaan liittyviin tiloihin, energiatason ja suorituskyvyn alenemiseen ja muihin vastaaviin sivuvaikutuksiin.

Olitpa juoksija tai et, D-vitamiini on terveydelle tärkeä. Lisäravinne d-vitaamini on luultavasti tehokkain ja varmin tapa varmistaa riittävä taso (erityisesti talvella). Voit tämän lisäravinteen ansiosta välttyä sairastumiselta, mikä on suurin hidaste kehittymisen kannalta loukkaantumisen kanssa.

8. Kalaöljyt ja Omega 3

Kalaöljy ja omega 3 -rasvahapot ovat myös parhaita lisäravinteita juoksijoiden nivelille ja yleiseen suorituskykyyn. Omega 3:t toimivat anti-inflammatorisena aineena ja suojaavat kehon soluja ja sitä ympäröiviä lihaskuituja. Juoksijana tulehdusta ehkäisevien hyötyjen pitäisi olla yksi tärkeimmistä asioista tutkassasi. Tämä johtaa lopulta arkuuden vähenemiseen ja verenkierron lisääntymiseen juoksujen aikana ja sen jälkeen.

Ota ne päivittäin aterian yhteydessä saadaksesi optimaaliset tulokset.

9. Rasvanpolttajat

Jos tarkoituksesi on laihduttaa juoksemalla ja treenaamalla rasvanpolttaja-lisäravinteet voivat olla sinulle hyödyksi. Rasvanpolttajat yhdistetään monesti dieettivaiheeseen, jolloin rasvanpolttajien tehtävänä on pitää energiatasosi korkealla. Rasvanpolttajat sisältävät piristäviä ainesosia, kuten kofeiinia. Lisäksi niissä on rasvaa polttavia ainesosia, kuten chiliä, kanelia, inkivääriä ja yrttejä.Lisäksi markkinoilla on myös rasvanpolttajia, jotka sisältävät vain L-karnitiinia. L-karnitiinin tehtävänä on edistää rasvanpolttoa ja parantaa suorituskykyä pitkäkestoisissa harjoituksissa. Kokeilemalla löydät varmasti itsellesi parhaiten sopivan rasvanpolttotuotteen. Voidaan kuitenkin todeta, että vaikka rasvanpolttajat eivät suoranaisesti polta rasvaa puolestasi, antavat ne oivan lisän dieetille parantaen onnistumismahdollisuuksia huomattavasti. Rasvanpolttajien idea onkin siis olla tukena rasvanpoltossa. Loppujen lopuksi ainoa tapa polttaa rasvaa on olla miinus kaloreilla eli kulutat enemmän, mitä syöt.

10. Glutamiini

Pitkän juoksun jälkeen esimerkiksi glykogeenivarastot tyhjenevät ja niitä on täydennettävä. Tässä proteiinit ja siihen liittyvät aminohapot toimivat, glutamiini on yksi niistä. Samoin kuin BCAA:t, glutamiinia voidaan täydentää ennen harjoittelua tai sen jälkeen, mutta se todennnäköisesti parhaiten harjoituksen jälkeen sen imeytyvyyden ja proteiinisynteesin/palautumisen etujen vuoksi.

parhaa-lisaravinteet-juoksuun

Kuinka valita paras lisäravinne sinulle?

Vaikka yllä oleva luettelo on varmasti kattava ja tutkimuksella tuettu luettelo parhaista juoksijoille tarkoitetuista ravintolisistä, se ei ole henkilökohtainen luettelo sinulle.

Sellaisenaan, vaikka tutkimuksen seuraaminen on välttämätöntä, on yhtä tärkeää tunnistaa, mitä lisäravinteita tarvitset henkilökohtaisesti verityön, ammatillisten suositusten ja henkilökohtaisen kokemuksen perusteella.

Se voi myös auttaa oppimaan siitä, mitä muut juoksijat ottavat ja kuinka se on vaikuttanut heidän menestykseensä tai sen puutteeseen.

Harkitse kuitenkin itsesi kouluttamista siitä, mitä juoksijoiden huippuosaajista täydentää ja mitä ei, ja opi, kuinka voit käyttää samanlaista strategiaa, joka on räätälöity sinun erityistarpeihisi.

Lopuksi, vaikka juoksijoiden lisäosaluettelo on laaja, kaikkia ei välttämättä vaadita sinulta.

On kuitenkin olemassa muutamia lisäravinteita, jotka ovat pakollisia, olitpa juoksija tai et. Näitä ovat proteiini, elektrolyytit ja D-vitamiini niiden monien palautumis ja terveyshyötyjen vuoksi.

FAQ Parhaat lisäravinteet

Kuten useimmat urheilijat, juoksijat ottavat lisäravinteita useista syistä. Vaikka se riippuu varmasti ihmisen tiedoista ja kokemuksesta ravitsemuksesta ja ravintolisistä, kaikki juoksijat kokemustasostasi riippumatta voivat hyötyä jonkinasteisesta lisäravinnosta.

Juoksijat voivat hyötyä eniten proteiineista, haaraketjuisista aminohapoista, elektrolyyteistä ja nivelten terveydestä. Jotkut parhaista ravintolisistä juoksijoille ovat heraproteiinitiiviste, korkealaatuiset haaraketjuiset aminohapot tai EAA:t, elektrolyyttijuoma (eikä korkeaa sokeripitoisuutta sisältävät juomat, kuten Gatorade), glukosamiini ja kalaöljy.

Kalaöljy, omega 3 -rasvahapot ja glukosamiini ovat parhaita ravintolisiä juoksijoiden ja urheilijoiden nivelille. Tämä johtuu suurelta osin niiden ominaisuuksista, jotka edistävät nivelten terveyttä, tulehdusta ja pitkäikäisyyttä.

Kreatiini on yksi, ellei tutkituin lisäravinne maailmassa, ja se yhdistetään usein kehonrakennukseen. Mutta kreatiini on paljon enemmän kuin lihaksia rakentava lisäaine. Tästä huolimatta se ei todennäköisesti ole tarpeen pitkän matkan juoksijoille. Jos olet pikajuoksija, kreatiini voi olla hyödyllistä!

Loppujen lopuksi lisäravinteet ovat juuri sitä varten. Riippumatta siitä, minkä lisäravinteen päätät ottaa, sitä ei pitäisi pitää taikapillerinä, koska se ei ole sitä. Mutta lisäravinteet voivat varmasti parantaa urheilullista suorituskykyä useissa eri ominaisuuksissa ja tarjota lukuisia muita juoksemiseen tai muuhun liittyviä terveys- ja kuntohyötyjä.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut kirjoittaja ja olen intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Juokseminen ja pyöräileminen on ollut intohimonani aina kuntosalilla treenaamisen ohella.

Jaa artikkeli