Sähköpyörän ohjausyksikkö? – 5 tärkeää faktaa

Jaa artikkeli

Sähköpyörän ohjausyksikkö on yksi parhaiden sähköpyörien tärkeimmistä osista. Se toimii sähköpyörän aivoina ja hallitsee pyörän kaikkia osisa. Sähköpyörän käyttämiseksi meidän on kytkettävä kaikki sähkökomponentit, kuten akku, moottori, kaasu, jarru ja anturi ohjausyksikköön.

Mikä on sähköpyörän ohjausyksikkö?

Sähköpyörän ohjausyksikkö

Sähköpyörän ohjausyksikkö on komponentti, joka yhdistää kaikki pyörän sähköosat yhteen. Se yhdistää esimerkiksi akun, moottorin, kaasun, näytön, poljinavustimen ja erilaiset anturit. Se on pieni tietokone, joka toimii sähköpyörän sydämenä ja hallitsee sähköpyörän yleistä toimintaa.

Yleensä sähköpyöräohjaimet toimitetaan suljetussa suojalaatikossa. Säätimet voidaan sijoittaa auki polkupyörään; Jotkut mallit on kuitenkin asennettu kehyksen sisäpuolelle ja piilotettu.

Pääsääntöisesti säätimet toimitetaan suljetussa suojakotelossa, koska ne ovat alttiina kaikille ulkoilmasta aiheutuville rasitteille. Jotkut mallit voidaan kuitenkin asentaa pyörän runkoon ja piilottaa näkyviltä.

Sähköpyörän ohjausyksikkö ja sen toiminta

Ohjaimen päätehtävä on ottaa syötteitä kaikista sähköpyörän osista, kuten kaasusta, akusta, nopeusanturista, näytöstä, moottorista jne., ja määrittää palaute näistä. Ohjausyksikön suunnittelussa tehdään useita suojauksia, joita ovat

  • Pienjännitesuojaus – Ohjain tarkkailee akun jännitettä jatkuvasti ja sammuttaa moottorin aina, kun jännite saavuttaa katkaisutason. Se suojaa akkua ylipurkautumiselta.
  • Ylijännitesuoja – Ohjain valvoo myös akun jännitteen lataustasoa. Se sammuu automaattisesti, kun akun jännite saavuttaa täyden latauksensa.
  • Ylikuumenemissuoja- Säädin valvoo FET:n (Field-effective Transistors) lämpötilaa. Se sammuttaa moottorin aina, kun ne kuumenevat liikaa.
  • Ylivirtasuojaus – Jos moottori ottaa vastaan liikaa virtaa, säädin vähentää moottoriin menevää virtaa. Se suojaa moottorin käämityksiä sekä FET-tehotransistoreita.
  • Jarrujen suojaus – Säädin antaa jarrutussignaalille enemmän etusijaa muihin verrattuna. Jos esimerkiksi painat jarruja ja kaasua samanaikaisesti, se suorittaa jarrutoiminnon.

Miten valita sähköpyörän ohjausyksikkö?

Sähköpyörän ohjausyksikkö

Täydellisen sähköpyörän ohjausyksikön valinnassa on otettava huomioon seuraavat tekijät:

1. Ohjausyksikön jännite ja teho


Jos valitset säätimen tietylle moottorille, tarkista säätimen jännite ja teho. Jos ostat ei-ohjelmoitavan ohjausyksikön, varmista, että ohjausjännite on sama kuin moottorin jännite ja teho on sama tai hieman suurempi kuin moottorin teho. Esimerkiksi jos moottorin jännite on 24v, säätimen jännitteen tulee olla 24v.

Jos ohjausyksikkösi on ohjelmoitava, tätä tehoa voidaan tarvittaessa rajoittaa. Säätimen jännitteen tulee vastata moottoria ja akkua. Tällä huomiolla vähennät säätimen lämmitystä ja sen toiminta on vakaampaa, mikä lisää järjestelmän luotettavuutta.

2. Ohjausyksikön nykyinen luokitus


Kun valitset säädintä, varmista, että ohjaimen nimellisvirta on pienempi kuin akun lähtövirta. Yleensä 9-MOSFET-ohjaimen maksimivirta on 25A, 18A 6-MOSFET-ohjaimessa, 40A 15-MOSFET-ohjaimessa jne.

3. Vaihe ja akun virta


Useimmat aloittelijat voivat sekoittaa vaihevirran ja akun virran. Nämä ovat kaksi eri asiaa. Vaihevirta on kytketty moottoriin. Vaihevirta voi olla paljon suurempi kuin akun virta.

Kun valitset sähköpyörän ohjausyksikköä moottorille, sinun on tarkistettava, että säätimen vaihevirran ja moottorin virran tulee olla samat. Jos säädin antaa enemmän virtaa kuin moottorin nykyinen kapasiteetti, se lämpenee yhä enemmän.

Kun moottori ylikuumenee, johtojen lakkapinnoite alkaa menettää ominaisuuksiaan. Seurauksena on oikosulku, ja moottori alkaa lämmetä nopeasti ja vahingoittaa käämiä.

Siksi normaaleissa sähköpyörän ohjausyksiköissä on säätimen vaihevirran vastattava moottorin virtaa. Tällöin tämä kokoonpano ei johda yksittäisten komponenttien epäonnistumiseen.

Yhteenveto

Markkinoilla on saatavilla erilaisia ​​ohjausyksiköitä eri kokoonpanoilla. Siksi suosittelemme ottamaan huomioon kaikki yllä olevat parametrit, kun valitset yksikköä.

Kannattaa myös huomioida, että sähköpyörässä tulee aina mukana ohjausyksikkö eikä sitä tarvitse vaihtaa ellet itse välttämättä halua.

Kirjoittaja

Olen innokas juoksija ja freelancer-kirjoittaja, joka erikoistuu terveys- ja hyvinvointiaiheisiin. Minulla on laaja kokemus erilaisten asiakkaiden palvelemisesta ja pyrin aina tuottamaan laadukasta ja informatiivista sisältöä

Jaa artikkeli