Sähköpyörää ostaessasi on useiden eri moottoreiden ja akkujen voinut olla vaikea valita itsellesi parasta sähköpyörää.
Tästä johtuen olemme päättäneet käydä tässä artikkelissa läpi kaiken tärkeän koskien sähköpyörien moottoreita ja akkuja.
Sivustoltamme löytyy myös artikkeli parhaista sähköpyöristä, jossa esittelemme meidän mielestämme parhaat sähköpyörät vuonna 2023.
Sähköpyörän akku
Sähköpyörän akku koostuu useista pienemmistä akkukennoista, jotka on pakattu tietyllä tavalla tarvittavan tehon saamiseksi. Nykyään useimmat sähköpyörät käyttävät litiumionikennoja, jotka tuottavat tehokkaasti sähköä kemiallisten reaktioiden kautta. Sähköpyörän akun tekniikka on itse asiassa sama (tai hyvin samanlainen) kuin sähköautossa tai älypuhelimessa.
Hyvälaatuinen akku näyttää meille, mitä mysteereitä näiden pienten kennojen sisällä tapahtuu, yleensä akun valvontajärjestelmän (BMS) avulla, joka näyttää akun suorituskyvyn ja suojaa kennoja.
Kauanko sähköpyörän akku kestää?
Sähköpyörän ostaminen ei ole pieni investointi, joten luonnollisesti me kaikki haluamme tietää kuinka kauan akku kestää. Suunniteltuna kunnollinen akku voi taata vähintään 300-500 täydestä latauksesta täyteen tyhjenemiseen laadukkaiden kennojen ja BMS:n ansiosta. BMS voi katkaista virran ja suojata kennoja aina, kun se havaitsee jotain epänormaalia, kuten ylikuumenemista tai ylivirtaa.
Lisäksi tärkein akun käyttöikään vaikuttava tekijä on se, kuinka hyvin pidät siitä huolta. Akun iän pidentämisestä voit lukea lisää liikkumalla alemmas.
Sähköpyörien valmistajat tarjoavat yleensä yhdestä kahteen vuoden takuun, ja akun kestoa voi pidentää hyvien käytäntöjen avulla.
Sähköpyörän akun lataus ja säilytys
Lataa sähköpyöräsi akku näin: Kun akku pysyy jatkuvasti täyteen ladattuna ,nopeutuu samalla myös kennojen kuluminen. Samalla tavoin myös tyhjä akku ei ole hyväksi sen eliniälle. Suosittelemme pitämään akun virtatason 20 % ja 80 % välillä, jolloin voidaan käyttää ajastinta estämään ylilataus. Yleensä 1-2 tuntia riittää valmistautumiseen seuraavaan ajoon. Jos suunnittelet pitkää matkaa, sähköpyörän lataaminen täyteen juuri ennen lähtöä on paras käytäntö. Ja viimeinen tärkeä asia: käytä vain myyjän toimittamaa laturia, sillä se on e-pyörällesi sopivin virtalähde.
Säilytä akkusi hyvin: Kun jätät sähköpyörän käyttämättä pidemmäksi aikaa, älä pidä akkua tyhjänä tai täyteen ladattuina. Suositeltava lataustaso on 40–70 %, ja akku tulee tarkistaa vähintään kerran kuukaudessa. Jos lataustila putoaa alle 20 %, lataa se takaisin 40-70 %:iin. Suosittelemme myös pitämään akkua huoneenlämmössä ja kuivassa ympäristössä.
Oikeanlainen lämpötila: Akut ovat herkkiä lämpötilalle. Jotta sähköpyöräsi akku pysyy hyvässä kunnossa, kannattaa välttää akun lataamista ja käyttöä äärimmäisissä lämpötiloissa. Suositeltu lämpötila-alue on 7–26 celsiusastetta. Älä myöskään jätä akkua suoraan voimakkaalle auringonvalolle, koska sisälämpötila voi helposti ylittää rajansa 20-30 minuutin kuluttua. Lopuksi, pitkän ajon jälkeen, suosittelemme odottamaan 15-20 minuuttia ennen lataamista, jotta kennot kerkeävät jäähtyä.
Sähköpyörän akun lataus hinta ja kesto
Hinta: Sähköpyörän latauskustannukset määräytyvät sähkön hintojen mukaan, jotka puolestaan määräytyvät useiden maailmanlaajuisten tapahtumien mukaan. Epävarma uusi maailmanjärjestys tarkoittaa epävarmaa ennustetta kuukausilaskullesi. Noin 0,05 – 0,12 euron hintaan sähköpyörän lataaminen on kuitenkin edelleen huomattavasti edullisempaa kuin tankkaus huoltoasemalla tai sähköauton lataaminen. Lisäksi sähköpyörän omistajat ovat todennäköisesti ensimmäisiä, jotka hyötyvät siirtymisestä uusiutuvaan energiaan. Puhtaampi, vihreämpi ja halvempi sähkö vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja toivottavasti alentaa yhden latauksen kustannuksia entisestään.
Jos haluat laskea oman sähköpyöräsi akun latauksen kustannuksen, voit laskea sen kaavalla ( Akun wattitunnit / 1000 ) * energiakustannus (snt / kWh).
Eli siis esimerkiksi 500 Wh:n sähköpyörän akun lataukselle 15 snt/kWh energiakustannuksella olisi:
(500/1000) * 15 = 7,5 snt/kWh = 0,07 e
Kesto: Täysin tyhjentyneen sähköpyörän akun lataaminen kestää noin 3,5–6 tuntia. Akku, jossa on vielä jonkin verran virtaa, kun aloitat latauksen, vie luonnollisesti vähemmän aikaa, kuin täysin tyhjentynyt akku.
Sähköpyörän akku ja matka
Keskimäärin useimmilla sähköpyörillä voit kulkea noin 30-160 kilometrin matkan ilman latausta. Tarkka vaihteluväli riippuu aina useista tekijöistä, kuten sääolosuhteista ja pyöräilijän painosta.
Varoituksen sanana voisikin siis sanoa, että: sähköpyörien valmistajien esittämään akun kestoon kannattaa suhtautua hyppysellisellä suolaa. Tämä luku saadaan monesti (ei kuitenkaan aina) testeistä, jotka suoritetaan täydellisesti räätälöidyissä laboratorio-olosuhteissa.
Saadaksesi realistisemman arvion, karsi pois noin 15 % valmistajan määrittämästä matkasta jolloin saat tietää tarkemman akun keston.
Sähköpyörän moottori
Sähköpyörien moottereita on samalla tavoin myös monia erilaisia, kuten sähköpyörien akkuja.
Jokainen moottori valitaan yleensä sen suorituskykyominaisuuksien ja sen mukaan, kuinka hyvin se sopii kunkin sähköpyörän käyttötarkoitukseen.
Paras sähköpyörän moottori
Sähköpyörissä käytetään kolmea erilaista moottoria. Näitä eri tyyppejä ovat etumoottori, keskimoottori ja takamoottori.
Moottorin nimitys kuvaa sitä, missä kohtaa pyörää moottori sijaitsee
Etumoottorit: Etumoottorit ovat käytössä yleensä työmatkakäyttöön suunniteltujen sähköpyörien, kuten sähköhybrideissä. Niitä käytetään usein myös halvoissa sähköpyörissä.
Keskimoottori: Keskelle asennettuja moottoreita löytyy kaikista erityyppisistä sähköpyöristä. Ne toimivat erityisen hyvin sähköisissä maastopyörissä, koska paino on keskellä ja matalalla.
Takamoottori: Takamoottorit löytyvät yleensä hybrideistä ja joistakin parhaista sähkökäyttöisistä maantiepyöristä. Takamoottorit näyttävät erittäin tyylikkäiltä, ja ensi silmäyksellä on usein vaikea sanoa onko kyseessä sähköpyörä.
Sähköpyörän moottorin teho
Vaikka sähköpyörän moottorin tehon ja sähköpyörän “tehokkuuden” välillä voi olla suhde, pyörän teho voi vaihdella suuresti moottoreissa, joilla on samat wattiarvot, riippuen moottorin sijainnista
Yksi parhaista esimerkeistä erosta moottorin tehon ja sähköpyörän suorituskyvyn välillä löytyy vertailemalla keskivetoisia ja etuvetoisia sähköpyöriä.
Etumoottori sijaitsee sähköpyöränpyörän yhdessä renkaassa ja tarjoaa käyttövoimaa pyörittämällä sitä pyörää, johon se on kiinnitetty.
Sitä vastoin keskimoottorit syöttävät voimaa pyörän voimansiirtoon, tyypillisesti kampiakseliin. Keskivetomoottorit toimivat tiiviissä yhteistyössä pyörän jo olemassa olevien vaihteiden kanssa, mikä lisää niiden tarjoamaa mekaanista etua. Tämä on erityisen hyödyllistä, kun on kyse jyrkkien mäkien kiipeämisestä tai pitkistä rinteistä navigoinnissa.
Näin ollen sähköpyörällä, jossa on keskimoottori, jonka teho on 350 W:n jatkuvalla energialla, voi joissain tapauksissa olla enemmän “tehoa” kuin 500 W tai jopa 750 W napavetoisella sähköpyörällä.
Paljonko sähköpyörän moottori kestää?
Useimmat sähköpyörän moottorit kestävät 3–10 vuotta. Kuten näette, moottoreiden käyttöikä voi vaihdella, mutta niitä pidetään yhtenä pisimmän käyttöiän osista.
FAQ sähköpyörän moottori ja akku
Kirjoittaja
Olen innokas juoksija ja freelancer-kirjoittaja, joka erikoistuu terveys- ja hyvinvointiaiheisiin. Minulla on laaja kokemus erilaisten asiakkaiden palvelemisesta ja pyrin aina tuottamaan laadukasta ja informatiivista sisältöä