Sähköpyöräilyn hyödyt – 8 erilaista terveyshyötyä

Jaa artikkeli

Pyöräilyä pidetään yhtenä terveellisimmistä toiminnoista, joita voit tehdä – se voi parantaa kuntoasi, vahvistaa vastustuskykyäsi ja lisätä hyvinvointiasi monien muiden terveyshyötyjen joukossa.

Mutta ovatko sähköpyörien terveysvaikutukset samat? Sähköpyörät saavat toisinaan huonoja kommentteja niiden vaikuttavuudesta, ja jotkut väittävät, että et saa tarpeeksi liikuntaa saavuttaaksesi nämä samat edut ajaessasi sähköpyörällä. Tämä ei kuitenkaan ole täysi totuus

Sähköpyöräilyn terveyshyödyt

Kerromme nyt kahdeksan sähköpyöräilystä saatavaa terveyshyötyä.

1. Sähköpyöräily on kohtuullisen rasittava liikuntamuoto

Sähköpyörän perusperiaate on yksinkertainen polkemalla eteenpäin liikkuva pyörä – kulkuväline, jolla monet meistä ovat oppineet ajamaan lapsuudessaan. Aloitat, ajat ja lopetat ajon täsmälleen samalla tavalla; sinulla on vain moottorin apu, joka auttaa sinua kulkemaan nopeammin pienemmällä vaivalla.

Tutkimuksissa on osoitettu, että useimmissa tapauksissa kohtuullista fyysistä aktiivisuutta saadaan sähköpyörän käytöstä, mikä on intensiteettitasoltaan alhaisempaa kuin tavallinen pyöräily, mutta korkeampaa kuin kävely. Tärkeää on, että sähköpyörällä ajaminen voi parantaa aiemmin inaktiivisten henkilöiden kardiorespiratorista kuntoa

Samaan aikaan vuoden 2019 tutkimus tukee myös teoriaa, jonka mukaan sähköpyörät tarjoavat kohtalaisen intensiivistä harjoittelua – jopa asettamalla sähköpyörät tavallisten pyörien tasolle. Tutkimus seurasi 10 000 ihmistä seitsemässä Euroopan kaupungissa ja havaitsi, että perinteisillä polkupyörillä ja sähköpyörillä ajaneet keräsivät suunnilleen saman määrän fyysistä aktiivisuutta. Lyhyesti sanottuna poljinavustuksen vaikutus kumoutui sähköpyörillä ajettujen pitempien etäisyyksien vuoksi.

2. Parantunut kardiovaskulaarinen terveys

Kohtuullinen harjoittelu parantaa yleistä terveyttä – yleinen hyöty, josta kuulemme aina uudelleen asiantuntijoilta. Mutta yksi tärkeimmistä eduista on verisuoniterveyden kohentuminen.

Verisuoniterveys liittyy siihen, kuinka tehokkaasti kehosi pystyy imemään ja käyttämään happea samalla, kun se kuljettaa ja poistaa hiilidioksidia. Kun käytät sähköpyörää ja harjoittelet säännöllisesti kohtuullisella intensiteetillä, kehosi sopeutuu toimintaan tehostamalla hapen ja hiilidioksidin vaihtoa keuhkoissa ja lihaksissa ja luoda lisää punasoluja siirtämään näitä aineita helpommin.

3. Sydämen terveyden parantuminen

Sähköpyöräilyn hyödyt

Sydän- ja verisuoniterveyden parantumisen lisäksi säännöllinen sähköpyörällä ajaminen voi myös parantaa sydämesi terveyttä.

Koska sydämesi toimii hieman kovemmin tehdessäsi fyysistä harjoittelua, se lyö nopeammin ja voimakkaammin pumpatakseen verta ympäri kehoasi. Muista, että sydämesi on lihas, joten mitä enemmän harjoittelet sitä, sitä paremmin se mukautuu tähän ärsykkeeseen.

Tämä johtaa vahvempaan sydämen rakenteeseen, joka pystyy pumppaamaan enemmän verta ympäri kehoa pienemmällä vaivalla. Pitkällä aikavälillä leposyke on todennäköisesti matalampi (yleensä hyvä merkki vahvasta sydämestä ja sydän- ja verisuoniterveydestä).

4. Lihasten kehittyminen

Vaikka et näe sydämesi vahvistuvan fyysisesti, voit varmasti nähdä muutoksia lihasten erottumisen muualla kehossasi – erityisesti jaloissasi.

Pyöräilyn tiedetään parantavan yleisvoimaasi, ja lihaksia. Huomaat kiinteämmät lihakset, erityisesti työtä tekevissä päälihaksissa, mukaan lukien etureisissä, takareiden lihaksissa, pohkeissa ja jopa pakaralihaksissa.

Samaan aikaan pyöräilyyn liittyy tasapainoa ja itsensä vakauttamista, mikä tarkoittaa, että myös keskivartalo saa harjoitusta. Jos päätät ajaa hieman kovemmin, myös käsivartesi saavat kevyen harjoituksen!

5. Aineenvaihdunnan kiihtyminen

Vaikka sähköpyörällä ajamisen ei tarvitse olla rasittavaa, fyysisen aktiivisuuden lisääminen tarkoittaa myös sitä, että poltat enemmän kaloreita.

Tämä tarkoittaa, että sinulla on paremmat mahdollisuudet säilyttää painosi tai pudottaa muutama kilo, mutta paras uutinen on se, että kun lopetat pyöräilyn, aineenvaihduntasi pysyy koholla palautuessasi.

Tämä vaikutus ei tietenkään kestä ikuisesti – kun olet toipunut yhdestä harjoituksesta, aineenvaihduntasi palautuu normaaliksi, joten on tärkeää jatkaa säännöllistä aktiivisuutta, jotta se pysyy hyvänä. Ajan myötä, kun kehosi virittyy ja sopeutuu tähän säännölliseen sähköpyöräilyyn, se polttaa enemmän energiaa levossa, kun sinulla on enemmän lihasmassaa.

6. Vastustuskyvyn parantuminen

Sähköpyöräilyn hyödyt

Terveyden paranemisen myötä myös vastustuskyky paranee. Vaikka fyysiseen ja henkiseen terveyteemme on viime aikoina kiinnitetty entistä enemmän huomiota, terve kroppa on aina vaikuttanut vahvemmin toimivaan immuunijärjestelmään.

Vaikka vahvempi immuunijärjestelmä ei voi voittaa kaikkia sairauksia, se parantaa kykyä vastustaa yksinkertaista yskää ja vilustumista.

7. Hyvinvoinnin lisääntyminen ja stressin väheneminen

Vaikka fyysiset hyödyt ovat näkyvimpiä, yhtä tärkeä on myös mielenterveytemme. Psykologinen hyvinvointi on meille yksilöllistä, mutta sähköpyörällä ajaminen voi auttaa kaikkia saavuttamaan terveemmän mielentilan.

Tiedetään hyvin, että säännöllinen ulkoilu auringonpaisteessa ja raittiissa ilmassa on tärkeää yleiselle terveydellemme, mutta sähköpyörät voivat tarjota vapautta ja pakenemista uusiin paikkoihin, joita et ehkä ole aiemmin kokenut.

8. Parantunut unenlaatu

Uni on elintärkeää mielemme ja kehomme palautumiselle. Jopa päivinä, jolloin emme ole tehneet kovin paljon rasittavaa työtä, meidän kaikkien on pyrittävä saamaan laadukasta unta, jotta tuntisimme itsemme virkeäksi seuraavana päivänä.

Ajamalla sähköpyörällä ja harjoittelemalla tasaisesti voimme virkistää energiatasoamme. Lisäksi, vaikka se kuulostaa hieman nurinkuriselta, rohkaisemme siten mieltämme ja kehoamme saamaan laadukkaampaa unta, kun on aika levätä.


FAQ

Tässä osiossa vastaamme yleisimpiin sähköpyöräilyn hyötyjä koskeviin kysymyksiin.

Onko sähköpyöräily terveellistä?

Sähköpyörällä ajaminen työmatkalla tai vain huvin vuoksi voi edistää merkittävästi terveyttäsi, parantaa sydämen ja verisuonten kuntoa, parantaa aivojen toimintaa ja auttaa ylläpitämään tervettä painoasi.

Onkin siis selvää, että sähköpyöräily parhaalla sähköpyörällä on terveyden kannalta todella hyvä liikuntamuoto.

Paljonko sähköpyöräily kuluttaa?

Sähköpyörällä poltat noin 100–600 kaloria tunnissa riippuen käyttämästäsi avustustasosta ja ajointensiteetistäsi. Mitä vähemmän käytät moottoriasi, sitä enemmän päädyt harjoittelemaan kehoasi, mikä johtaa korkeampaan kalorien käyttöön.

Kirjoittaja

Olen innokas juoksija ja freelancer-kirjoittaja, joka erikoistuu terveys- ja hyvinvointiaiheisiin. Minulla on laaja kokemus erilaisten asiakkaiden palvelemisesta ja pyrin aina tuottamaan laadukasta ja informatiivista sisältöä

Jaa artikkeli