Pyöräteline vetokoukkuun – Top 3 vertailussa

Jaa artikkeli

Jos olet innokas pyöräilijä tai suunnitelmissa on pyöräreissu kauempana kotoa, pyöräteline vetokoukkuun on välttämätön hankinta.

Paras pyöräteline vetokoukkuun helpottaa pyöräilijän elämää, koska pyörän voi heittää siihen huolettomasti sen sijaan, että käyttäisi kauan aikaa pyörän tunkemiseen peräluukkuun tai köyttämiseen auton katolle.

Lue tämä artikkeli ja opit, kuinka hankkia sinulle sopiva pyöräteline ja mitä ovat meidän suosittelemamme pyörätelineet.

Katso myös paras pyöräteline katolle!

Mikä on pyöräteline vetokoukkuun?

Pyöräteline sanana selittää jo itsensä. Se on teline, johon pyörä voidaan kiinnittää yleensä kuljetusta varten. Yksi suosituimmista pyörätelineistä autoille on pyöräteline vetokoukkuun.

Olet varmasti nähnyt ajoneuvoja, joiden takana on pyöriä kiinnitettynä. Tämä on käytännöllistä, koska pyörät eivät vie tilaa auton sisäpuolelta ja lisäksi kiinnitystapa on todella tukeva sekä turvallinen.

Teline kiinnitetään auton vetokoukkuun joko niin, että pyörät tulevat sen päälle, roikkuvat siitä tai asetetaan pystyasentoon. Ajattele sitä pienenä peräkärrynä polkupyörille ilman pyöriä. Teline on vankkaa tekoa ja ”leijuu ilmassa” vetokoukun varassa.

Tässä vielä kolme erilaista pyörätelinetyyppiä lyhyesti:

 • Roikkuvamalli: Tässä telineessä pyörät roikkuvat rungon väliin/alle laitettavista tukevista putkista. 
 • Alusta: Teline on eräänlainen alusta, jonka päälle pyörät laitetaan seisomaan. Siinä on erilliset paikat renkaiden kiinnitykselle.
 • Pystymalli: Pyörät kiinnitetään pystyasentoon niin, että takapyörä on alhaalla ja etupyörä sekä ohjaustanko ylhäällä.

Mikä on paras pyöräteline vetokoukkuun?

Testimme parhaaksi pyörätelineeksi osoittautui Thule VeloCompact 3. Tämä pyöräteline on suunniteltu kolmen pyörän kuljettamiseen turvallisesti.

Sen parhaat ominaisuudet oli erityisesti pieni koko, keveys ja kallistuominaisuus.

1. THULE VeloCompact 3

paras-pyöräteline-vetokoukkuun

Kolmelle pyörälle

Kolmen pyörän kuljettamiseen suunniteltu Thulen VeloCompact 3 on ideaali pyöräteline monenlaiseen käyttöön.

Sen pieni koko ja kevyt runko tekevät siitä käytännöllisen myös jatkuvassa käytössä eikä vain erityisesti pyöräilyyn suunnitelluilla reissuilla. 

Plussat

 • Kolmelle pyörälle
 • Laadukas
 • Kevyt
 • Hyvä lukitus
 • Kallistumistoiminto

Miinukset

Kun teline ei ole käytössä, se voidaan taittaa pieneksi ja siirtää säilytykseen esimerkiksi takakonttiin. Uudelleen kiinnittäminen on erittäin helppoa.

Pyörät kiinnitetään telineeseen renkaista hihnoilla, joissa on pumppusoljet. Rengaspitimiä voi vetää ulospäin, jolloin myös pidemmälle pyörälle riittää tilaa telineessä. Voit jättää pyörät telineeseen myös käydessäsi itse esimerkiksi kaupassa, koska teline lukitaan kiinni vetokoukkuun ja pyörät lukitaan kiinni telineeseen.

Thulen VeloCompact 3 -telineessä on myös mahtavia lisätoimintoja, kuten turvallisuutta liikenteessä lisäävät takavalot sekä kallistustoiminto, jonka avulla pyörät kallistuvat niin, että peräluukku voidaan avata irrottamatta pyöriä.

Pyöräteline lyhyesti

 • Pyörien määrä: 3 (lisävarusteella myös 4)
 • Koko: 126 x 74 x 80 cm
 • Painoraja: 60 kg
 • Runkokoot yhteensopivuus: t22-80 mm
 • Kokoontaitettava ja irrotettava malli
 • Lisävarusteet: takavalot, pyörälukot, levenevät rengastelineet, taittomekanismi

2. Heed Polkupyöräteline Fatbike

pyöräteline-vetokoukkuun-heed

Läski- ja sähköpyörille

Jos sinulla on pyörä, jossa on paksut renkaat tai joka painaa normaalia enemmän, eli esimerkiksi fatbike tai sähköpyörä, ei normaali pyöräteline vetokoukkuun välttämättä ole sopiva.

Tässä tapauksessa Heedin pyöräteline kahdelle fatbikelle on hyvä vaihtoehto.

Kahden pyörän renkaiden maksimikoko saa olla 4” ja painorajoitus on yhteensä 60 kg eli 30 kg per pyörä.

Plussat

 • Sähköpyörille sopiva
 • Fatbikelle sopiva
 • Kahdelle pyörälle

Miinukset

 • Hieman hintava

Kiinnitys tapahtuu hihnoilla, jotka pitävät pyörän renkaat paikoillaan, ja rungon lukituksella. Pyörä seisoo telineen päällä tukevasti ja turvallisesti. Lukitus on siirrettävissä, joten se sopii lähes kaikenkokoisille pyörille. Myös lastenpyörille!

Pyörätelineessä on monia ominaisuuksia, kuten takavalot ja pyöränlukitus sekä taittomekanismi, jonka avulla teline ei tuki peräluukkua. Saatavilla on myös lisäosia, jotka tekevät telineestä monikäyttöisemmän yhdessä erilaisten pyörien ja ajoneuvojen kanssa.

Heed polkupyöräteline lyhyesti

 • Pyörien määrä: 2
 • Leveys: 133 cm
 • Painoraja: 60 kg
 • Renkaan maksimikoko: 4″
 • Lisävarusteet: takavalot, pyörälukot, taittomekanismi

3. Thule Xpress

thule-periteinen-pyöräteline

Perinteinen

Jos haluat siromman ja halvemman pyörätelineen, joka kuitenkin toimii hyvin peruskäytössä, Thulen Xpress on hyvä valinta.

Pyörät kiinnitetään roikkumaan telineen runkopitimiin, jotka on suojattu kumilla, että pyörien runko ei naarmuuntuisi.

Lopuksi pyörät kiristetään paikoilleen vielä kiinnityshihnoilla. 

Plussat

 • Edullinen
 • Helppo asentaa
 • Nopea käyttää
 • Kahdelle pyörälle

Miinukset

Kun pyörätelinettä ei käytetä, se voidaan taittaa kasaan pieneen kokoon ja irrottaa peräkoukusta.

Säilyttäminen onnistuu vaikka autotallissa tai auton peräluukussa, josta se on helppoa ottaa ja kiinnittää heti tarvittaessa. Kiinnitysmekanismi on todella helppo ja käyttö ergonomista, joten se onnistuu myös yksinään.

Huomioi, että tähän telineeseen menevät vain kevyemmät pyörät. Mutta toisaalta se on myös huomattavasti halvempi kuin tämän listan kaksi ensimmäistä telinettä.

Teline lyhyesti

 • Pyörien määrä: 2
 • Painoraja: 30 kg
 • Lisävarusteet: heijastimet, kokoon taittuva

Kuinka valita paras pyöräteline vetokoukkuun?

Yhtä parasta vaihtoehtoa ei ole vaan paras pyöräteline vetokoukkuun tulee valita sinun tilanteesi mukaan.

Erilaiset pyörätelineet soveltuvat erilaisille pyörille, autoille sekä olosuhteisiin.

Pohdi ainakin seuraavia kysymyksiä, kun päätät hankkia pyörätelineen:

Minkälaisia ja kokoisia pyöräsi ovat?

Ensinnäkin tarkista telineen painorajoitukset. Huomioi sekä kokonaispainoraja että erillisten pyörien painorajoitukset. Nämä voivat erota toisistaan.

Seuraavaksi tarkista sallittu renkaiden paksuus. Fatbiket, maastopyörät ja osa sähköpyöristä tarvitsee erityisen niille tarkoitetun telineen, koska paksut renkaat eivät mahdu normaalin telineen rengaspaikkoihin. Muista myös tarkistaa sallittu rungonkoko ja pituus. 

Parhaat pyörätelineet tarjoavat monipuolisuutta ja niiden kiinnitysmekanismit ovat siirrettävät ja renkaiden paikat pitenevät/laajenevat tarvittaessa.

Tästä on hyötyä, jos perheessäsi on vielä kasvavia lapsia, joiden pyörät tulevat lähivuosian vaihtumaan isompiin.

Montako pyörää tulee mahtua pyörätelineeseen?

Tämä kysymys on yksinkertainen. Montako pyörää sinulla on ja montako pyörää telineeseen saa kiinnittää.

Huomioi myös, että osaan telineistä pystyy ostamaan lisäosia, joiden avulla kiinnitettävien pyörien määrä kasvaa.

Kannattaa heti ostaa kunnon teline, johon mahtuu koko perheen tai kaveriporukan pyörät, koska pyörätelinettä voi käyttää myös osittain täytettynä.

Millainen ajoneuvo sinulla on?

Ensinnäkin autossasi tulee olla peräkoukku, että voit kiinnittää nämä telineet siihen, ja peräkoukun koon tulee olla yhteensopiva telineen kanssa.

Toisekseen kannattaa tarkistaa, mikä on peräkoukun sallima painorajoitus ja pyörätelineen paino pyörineen. Yleensä painoraja ei ylity, mutta parempi olla varma asiasta. Lue telineen omat ehdot, koska se saattaa asettaa niitä sallituille ajoneuvoille.

Viimeisenä pidä myös mielessä, että matalaan autoon ei kannata hankkia pyörätelinettä, josta pyörät roikkuvat. Koska pyörät roikkuvat, vaativat ne yleensä enemmän tilaa telineen alapuolella kuin esimerkiksi alustana toimivat pyörätelineet.

Kuinka pyörätelinettä säilytetään? Voiko sen irrottaa?

Pyörätelineiden säilytys, kun ne eivät ole käytössä, voidaan yleensä hoitaa kahdella eri tapaa: irrottamalla tai taittamalla kohti autoa.

Irrotettavat pyörätelineet ovat yleensä erittäin helppoja asentaa ja irrottaa. Niihin ei välttämättä edes tarvita työkaluja. Kun teline on irrotettu, sen voi usein taittaa kasaan. Säilyttäminen onnistuu myös peräluukussa, josta teline on helppoa ottaa ja kiinnittää uudelleen.

Taitettavat pyörätelineet ovat aina kiinni auton perässä. Kun ne eivät ole käytössä, teline voidaan taittaa pienempään kokoon kohti auton runkoa.Tämä on siitä käytännöllistä, ettei kiinnittämisestä ja irrottamisesta tarvitse huolehtia. Hanki aina autossa kiinni olevat teline, jos tarvitset telinettä usein. 

Mitä lisäominaisuuksia ja  -osia tarvitset?

Paras pyöräteline vetokoukkuun sisältää monia ominaisuuksia ja lisäosia.

Tässä lista mahdollisista ominaisuuksista ja osista, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

 • Peräluukun avaaminen: Pyöräteline voidaan taittaa alaspäin pois peräluukun tieltä, että pyörät ja teline eivät haittaa peräluukun avaamista. 
 • Pyörälukot: Telineessä voi olla kahdenlaisia lukkoja – pyörät telineeseen kiinnittävä lukko ja telineen autoon kiinnittävä lukko.
 • Takavalot tai heijastimet: Teline voi aiheuttaa vaaratilanteita, jos takana ajava ei huomaa sitä. Tästä johtuen telineessä olisi hyvä olla joko takavalot tai takaheijastimet.
 • Runkosovitin: Erilaiset runkosovittimet ovat lisäosia, joiden avulla telineestä tehdään yhteensopiva pyörien kanssa, jotka eivät automaattisesti sovi siihen.
Kirjoittaja

Olen motivoitunut kirjoittaja ja olen intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Juokseminen ja pyöräileminen on ollut intohimonani aina kuntosalilla treenaamisen ohella.

Jaa artikkeli