Pyörän huolto: Näin se onnistuu!

Jaa artikkeli

Jokaisen pyöränomistajan tulisi tuntea pyöränhuollon perusteet ja osata tehdä pieniä huoltotöitä itse. Näin säästää rahaa, mutta samalla myös tekee omasta pyöräilystään turvallisempaa ja mukavampaa.

Tässä artikkelissa tutustutaan siihen, mitä on pyörän huolto ja kuinka pyörän vuosihuollon voi tehdä itsenäisesti.

Lue pidemmälle ja opit huoltamaan oman pyöräsi helposti sekä tehokkaasti!

Miksi pyörää kannattaa huoltaa?

Huoltotoimet saattavat tuntua ärsyttäviltä, mutta hyötyynsä nähden ne ovat vain pieni vaivannäkö.

Pyörän oikeaoppinen huoltaminen pitää sen kunnossa sekä turvallisena, mutta lisäksi pidentää pyörän käyttöikää.

Hyvin huollettu pyörä pysyy terässä vuosia. Sen osat eivät ruostu tai kulu yhtä paljoa, maalipinta pysyy hohtavana ja osaat vaihtaa rikkoutuneet osat ajoissa ennen niiden aiheuttamaa vahinkoa.

Huoltamalla pyörän ja tarkistamalla sen kunnon säännöllisesti pidät huolen siitä, ettet jää tienvarteen kesken mukavan pyöräretken. Pahimmillaan huollon sivuuttaminen voi johtaa onnettomuuteen, koska jokin osa rikkoutuu kesken pyöräilyn.

Oli sinulla sitten perinteinen jopo, sähköpyörä, maastopyörä tai lastenpyörä, huolto on äärimmäisen tärkeää.  

Kuinka usein pyörä tulisi huoltaa?

Pyörä kannattaa huoltaa kunnolla kerran vuodessa. Yleensä tämä tehdään keväällä ennen pyöräilykauden alkua. Keväthuolto sisältää kaikkien osien tarkistamisen ja muita toimenpiteitä, jotka tulee suorittaa säännöllisesti.

Lisäksi pyörän kunto kannattaa tarkistaa syksyllä ennen sen varastoon laittamista tai tehdä koko huoltorutiini, jos pyörällä ajetaan myös talvisin.

Laajan huollon lisäksi on kuitenkin myös pieniä huoltotöitä, joita kannattaa suorittaa useammin. Löydät yleensä ohjeet huoltovälille pyörän ohjekirjasta tai voit pyytää pyörää hankkiessasi vinkkejä kyseiseen pyörään liittyen.

Esimerkiksi pyörän käyttömäärä ja malli (sähköpyörä vai ei) vaikuttavat huoltotoimiin, joita tulisi tehdä aina ennen pyöräilemään lähtemistä, kerran viikossa, kerran kuussa, jne.

Huomioi, että pyörä kannattaa viedä toisinaan myös ammattimaiseen huoltoon, jos todella haluat pitää sen useita kymmeniä vuosia käytössä.

Muutaman vuoden välein ammattimaisesta huollosta maksaminen on loppuen lopuksi pieni summa uuden pyörän ostoon verrattuna.

Pyörän huoltovälineet

Seuraavaksi siirrytään ohjeisiin, joita noudattamalla pyörä on helppoa hoitaa. Huomioi, että aina ei tarvitse tehdä koko huoltoa vaan esimerkiksi osa huoltotoimista tarvitsee tehdä vain kerran vuodessa.

Jatka lukemista ja opi, kuinka pyörän huolto suoritetaan.

Ensiksi käydään läpi välineitä, joita tarvitaan pyörän huoltoon. Nämä on jaettu kahteen ryhmään: välttämättömät ja valinnaiset.

Välttämättömät ovat sellaisia tarvikkeita, että jokainen pyöränomistaja tarvitsee niitä pitääkseen pyörästään huolto.

Valinnaiset välineet puolestaan tekevät huollosta helpompaa tai tehokkaampaa, mutta ilman niitäkin kyllä pärjää.

Välttämättömät pyöränhuoltovälineet:

  • Ilmapumppu renkaiden täyttöön
  • Renkaiden paikkausvälineet
  • Öljy pyörän ketjuille
  • Pesuvälineet (vettä, pyörän pesuaine, rättejä, sieniä, ym.)
  • Työkalupakki (pyörän säätöön vaadittavat välineet oikeassa koossa, esim. ruuvimeisseli, jakoavain ja kuusiokoavain)

Vapaavalintaiset pyöränhuoltovälineet:

  • Ilmanpainemittari renkaille
  • Ketjun kulumismitta
  • Aineet ja välineet voimansiirron puhdistukseen
  • Mikrokuituliinat
  • Pyöräteline
  • Vesiletku tai pesupaikka
  • Erilaiset nimenomaa pyörän huoltoon suunnitellut aineet ja välineet

Pyörän huolto-ohjeet

Pyörälle tulisi kerran vuodessa tehdä suuri huolto, jossa pyörä käydään tarkasti läpi. Seuraavaksi käydään pyörän vuosihuollon vaiheet lävitse yksi kerrallaan. Kun suoritat seuraavat vaiheet, on pyöräsi valmis ajettavaksi taas seuraavan vuoden ajan. 

Useimmat pyöräilijät tekevät nämä huoltotoimet keväällä ennen pyöräilykauden alkua. Toisaalta, jos pyöräilet myös talvella, voit suorittaa vuosihuollon kahdesti.

Keväällä vaihtaessasi pyörään kesärenkaat ja syksyllä vaihtaessasi pyörään nastarenkaat.


Pyörän peseminen

pyöran-peseminen

Aloita huolto pesemällä pyörä huolellisesti. Pesu irrottaa likaa, joka kuluttaa pyörän osia. Lisäksi puhtaasta pyörästä näkee heti, mitkä kohdat ovat vioittuneet ja vaativat huoltoa.

Käytä pesuun saippuaa tai puhdistusainetta. Valitse joko nimenomaa pyörille tarkoitettu pesuaine tai sitten muu biohajoava pesuaine.

Pese runko, satula ja polkimet. Pese pyörän renkaat erikseen. Jos vaihdat pyörään kesä- tai talvirenkaat, pese pois otettavat renkaat kunnolla ja huuhtele kiinnitettävät renkaat.

Käytä lämmintä vettä ja tarvittaessa myös puhdistusaineita. Jos haluat olla todella tarkka huollossa, pese myös voimansiirto siihen tarkoitetulla pesuaineella.

Voit käyttää pesemiseen erilaisia harjoja, sieniä ja rättejä. Riippuen pyörän kunnosta huuhtele pelkällä vedellä tai myös pesuaineella. Muista kuitenkin välttää välineitä ja aineita, jotka kuluttavat pyörän pintaa ja osia. Erityisesti maali saattaa halkeilla liian voimakkaasta hankaamisesta tai kuluttavia pesuaineita käytettäessä.


Renkaiden huoltotoimet

renkaiden huoltaminen pyörässä

Seuraavaksi on aika siirtyä pyörän renkaiden tarkistamiseen. Jos vaihdat pyörään kesä- tai talvirenkaat, voit suorittaa nämä tarkistustoimet kummillekin renkaille.

Aloita tarkistamalla renkaasta sen tiedot ja esimerkiksi vaadittu ilmanpaine. Löydät ne yleensä koho- tai painokuvioin kirjoitettuna renkaan sivusta. 

Täytä renkaat pyöränpumpulla täyteen. Paina rengasta ja kuuntele tai kokeile poistuuko ilma sen sisältä. Tarkista ilman pysyneen renkaassa myös 24 tuntia täyttämisen jälkeen tai tehtyäsi pienen pyörälenkin huolletulla pyörällä.

Jos ilma pysyy renkaassa hyvin eli rengas pysyy yhtä kovana eikä ilmanpaine muutu (voit testata tämän myös painemittarilla), ovat renkaat kunnossa!

Jos ilma sen sijaan on poistunut ja rengas tuntuu löysältä, täytyy sinun joko paikata renkaat tai vaihtaa ne kokonaan. Etsi renkaasta joko reikiä, joista poistuu painettaessa ilmaa, tai halkeamia. Halkeamat ovat vaikeampia paikata itse ja saatat joutua hankkimaan täysin uudet renkaat. 

Seuraavaksi tarkista renkaiden kulutuspinta. Tarkistaminen riippuu täysin käytetystä renkaasta. Tutustu renkaiden valmistajan ohjeisiin. Osassa renkaita on suoraa merkintä, jonka avulla näet, vieläkö renkaita voidaan käyttää turvallisesti. Kiinnitä huomiota renkaan pinnalla oleviin kuvioihin ja niiden kulumiseen eri kohdissa.

Tarkista vielä renkaiden liikkuvuus. Nosta ensin pyörän etuosa ilmaan niin, että voit pyöräyttää renkaan liikkeelle. Seuraa liikkuuko rengas vaivalloisesti tai pitääkö se hankaavaa ääntä.

Katso tarkasti osuuko rengas esimerkiksi lokasuojaan, pyörän haarukkaan tai jarrupaloihin. Yritä siirtää osia ja rengasta niin, etteivät ne osu toisiinsa. Toista sama tarkistus myös takarenkaalle.

Lopuksi tarkista vielä pyörän vanteet eli renkaiden sisäosat. Aseta sormi tai pieni osa noin sentin päähän vanteesta. Pidä sormea tai osaa paikoillaan ja pyöräytä rengasta. Seuraa onko vanne joissakin kohdissa lähempänä sormea kuin toisissa.

Valitettavasti et voi oikein itse tehdä muuta kuin viedä pyörän korjaamolle tai vaihtaa vanteen uuteen. Tarkista myös pinnojen olevan kunnolla kiinni.

Tässä vielä pyörän renkaiden huoltovaiheet lyhyesti:

  1. Täytä renkaat pumpulla.
  2. Tarkista, että renkaissa ei ole reikiä.
  3. Tarkista renkaiden kulutuspinta.
  4. Tarkista etu- ja takarenkaan liikkuvuus. Ne eivät saa osua mihinkään.
  5. Tarkista vanteiden tasaisuus.
  6. Tarkista pinnojen kiinnitykset. 

Pyörän polkimet, voimansiirto ja vaihteet

pyörän-polkimet

Kiristä polkimet kampiin kunnolla. Kiristä myös kammet, jos osaat. Se ei kuitenkaan ole yhtä helppoa vaan voi vaatia ammattilaisen.

Tarkista kaikkien osien olevan kunnossa. Pidä silmällä erityisesti halkeamia ja kulumakohtia. Tarkista samalla vaihteet ja niiden kunto. Tarkista erityisesti takavaihtajan asento, koska toisinaan se alkaa taipua ja vaatii vaihtamista. Kiristä sitten vaihdevivun johto ja tarkista sen olevan vahingoittumaton. 


Voitele ja tarkista pyöränketjut

pyörän-ketjut

Siirry seuraavaksi ketjujen huoltoon. Tarkista ensin yleisilme ja ketjujen kulkevan oikein paikoillaan polkimia pyöritettäessä. Liikkeen tulisi olla kohtuullisen sulavaa eikä ketju saisi jumittua.

Huomaat ketjujen toiminnan myös siitä, kuinka hyvin eri vaihteet menevät päälle. Ketjumitta on hyvä työkalu ketjun kunnon tarkistamiseen, mutta voit tarkastella ketjua myös silmäpelillä. Erityisesti kiinnitä huomiota siihen, onko ketjussa ruostetta.

Helppo itsehoito pyöränketjulle tapahtuu voitelulla. Tämä tulisi suorittaa säännöllisesti pyörän ohjeiden mukaisesti, että pyörä pysyy hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään.

Voitele ketjut pyöräöljyllä, anna vaikuttaa tarvittava aika ja pyyhi sitten ylimääräinen öljy pois, ettei se sotke pyörän muita osia. Varo öljyn menemistä pyörän jarrulevyihin!


Huolla pyörän jarrut

pyäran-jarrut

Jarrujen huoltaminen on todella tärkeää, koska huonosti toimivat jarrut johtavat onnettomuuksiin. Siihen ei kuitenkaan kannata ryhtyä itsenäisesti, jos ei tiedä mitä tehdä.

Muutaman vuoden välein korjaamolla käyminen on hyvä alku jarrujen huoltoon peruspyöräilijälle. 

Vaikka et voikaan tehdä huoltotoimenpiteitä itse, muista silti tarkistaa jarrujen kunto. Pidä esimerkiksi silmällä sitä, että jarrun eivät hankaa renkaisiin niiden ollessa poissa käytöstä.

Voit myös tarkistaa silmämääräisesti, ettei jarrujen osissa näy ruostetta tai likaa. Tarkista myös jarrujen johtojen olevan kohdillaan. Ne eivät saisi olla solmussa, taittuneina tai muiden osien väliin nipistyneinä. 


Kiristä pyöränosat

Huollon loppupuolella on hyvä käydä koko pyörä läpi ruuvarin ja jakoavaimen kanssa. Kiristä kaikki pyörän osat renkaiden kiinnityksistä vaihteiston ruuveihin, rungon muttereihin ja satulan kiristykseen.

Tarkista jokaisen osan olevan kireällä ja ehjä. Pidä silmällä kulumia ja osia, joiden kuntoa sinun pitäisi pitää silmällä ennen seuraavaa huoltoa. 


Heijastimet ja pyöränlamput

Tarkista vielä lopuksi pyörän lamppujen toimivan ja vaihda tarvittaessa patterit. Tarkista kaikkien vaadittujen heijastimien olevan paikoillaan ja tukevasti kiinni.

Pyyhi kostealla rätillä lamppujen ja heijastimien pinnat, että ne heijastavat ja valaisevat selkeästi ajaessasi pimeällä.


Yhteenveto pyörän huollosta

Pyörän huolto on kohtuullisen helppoa tehdä itse, mutta joitakin asioita ei vain pelkillä kotikonsteilla ja perustaidoilla onnistu huomaamaan. Eli toisinaan pyörä kannattaa viedä myös ihan korjaamolle.

Havimmillaan pyöränhuollon saa muutamalla kympillä, joka on jo melkein halvempaa kuin kaikkien välineiden hankkiminen itselleen. 

Kirjoittaja
treenikunkku

Olen motivoitunut kirjoittaja ja olen intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Juokseminen ja pyöräileminen on ollut intohimonani aina kuntosalilla treenaamisen ohella.

Jaa artikkeli