Pyöräilyvaatteet – Mitä kannattaa hankkia?

Jaa artikkeli

Olet varmasti nähnyt pyöräilijöitä pukeutuneena päästä varpaisiin spandexiin tai muihin pyöräilyvaatteisiin. Ehkä olet pohtinut, onko siitä todella hyötyä. Tai sitten olet jo itse alkanut harkita pyöräilyvaatteiden hankkimista.

Totuus on, että parhaat pyöräilyvaatteet parantavat pyöräilykokemusta huomattavasti.

Tässä artikkelissa käymme läpi, mitkä pyöräilyvaatteet ovat hankinnan arvoisia.

Miksi pyöräilet? 

Aloita pyöräilyvaatteiden hankkiminen pohtimalla, miksi pyöräilet. Se vaikuttaa todella paljon vaatteiden valintaan.

Jos pyöräilet vain työmatkoilla, et ehkä voi valita kaikista liikunnallisimpia vaatteita, koska et ehdi vaihtamaan kaikkea töihin päästyäsi.

Jos taas nopeus ei ole sinun juttusi vaan olet enemmänkin aurinkoisten kesäpäivien huvipyöräilijä, ovat vaatimuksesi vaatteille täysin eri kuin vauhdinhuumasta nauttivan pikapyöräilijän.

Totuus kuitenkin on, että mikä tahansa olikaan syysi pyöräilylle, kaikki meistä hyötyvät hyvistä pyöräilyvaatteista. Ne lisäävät niin turvallisuutta kuin mukavuuttakin, mutta lisäksi helpottavat pyöräilyä ja näyttävät hyvältä.

Parhaat pyöräilyvaatteet

Tässä on lista meidän mielestä tärkemmistä vaatteista pyöräilyyn. Listan ensimmäinen eli kypärä ei ehkä ole kuitenkaan vaate, mutta halusimme sen kuitenkin tähän sen hyödyn vuoksi.


Kypärä

Jos haluat ostaa vain yhden laadukkaan pyöräilyvarusteen, laita kaikki rahasi hyvään kypärään.

Kypärä on pyöräilyvaatteiden tärkein osa. Se suojaa päätäsi onnettomuuksissa.

Paras pyöräilykypärä

Vaikka olisit todella kokenut ja hyvä pyöräilijä, et voi koskaan ennakoida muiden käytöstä liikenteessä ja siksi sinun kannattaa olla varautunut pahimpaan mahdolliseen. Kypärä on halpa henkivakuutus.

Pyöräilykypäriä myydään monissa eri malleissa ja toisaalta voit hankkia myös muunlaisen kypärän. Kypärätrendit vaihtelevat aina hiukan pyöräilykauden mukaan. Virtaviivaiset pyöräilykypärät ovat usein paljon pyöräilevien suosikkeja, koska ne päästävät ilmaa päähän ehkäisten hikoilua. 

Huomioi, että usein kypärä tulisi vaihtaa uuteen onnettomuuden tai tärähdyksen jälkeen. Ole siis varovainen, ettet esimerkiksi tiputtele kypärää tai huido sillä seiniä. Nämä heikentävät kypärän kuntoa tositilanteessa.

Seuraavaksi mennään itse vaatteiden valintaan. Pyöräilyssä kannattaa painottaa vaatteita, jotka ovat hyvin hengittäviä ja samalla niissä ei ole roikkuvia osia, jotka voisivat jäädä kiinni pyörän pinnoihin tai polkimiin.

Yleisesti kaikki pyöräilyyn tarkoitetut vaatteet ovat kaikki hyvin hengittäviä, joustavia ja helppoja pestä.


Pyöräilypaidat

Pyöräilyyn tarkoitetut paidat ovat yleensä joustavia, ihonmyötäisiä ja hyvin hengittäviä.

Tiukkuus lisää aerodynamiikkaa eli pystyt ajamaan lujempaa. Osasta paitoja näkee niiden olevan nimenomaa urheiluun tehtyjä.

Olet varmasti nähnyt sellaisia muiden pyöräilijöiden päällä.

Toisinaan joukosta löytyy kuitenkin myös pyöräilypaitoja, jotka näyttävät melkeinpä normaaleilta paidoilta, mutta niissä on käytetty hengittävää ja joustavaa materiaalia.

Normaaleista paidoista ja muista urheilupaidoista pyöräilypaidat eroavat siinä, että niiden selkäosa on usein etuosaa pidempi. Tämä johtuu siitä, että pyöräillessä joudut kumartumaan hiukan ja normaalin paidan selkämys nousee paljastaen selän ihoa. Pyöräilypaidan kanssa näin ei käy.

Parhaat pyöräilyvaatteet on suunniteltu nimenomaa pyöräilijöille, kuten nämä paidat.

Lisäksi pyöräilypaidoissa on usein vetoketju, joko koko paidan matkan tai puoliväliin rinnusta. Tämä johtuu siitä, että paidoissa on auringolta ja tuulelta suojaava korkea kaulus.

Kun alat hikoilla enemmän, voit avata vetoketjua ja päästää raikasta ilmaa paidan sisään. Jos pysähdyt ja sinulle tulee kylmä, voit sulkea vetoketjun. 

Suositeltavaa olisi ostaa eri paita kesäksi ja talveksi. Talvipyöräilypaidoissa on hiukan paksumpi materiaali ja hihat ovat pitkät.

Kesäpaidat voivat olla joko toppeja, t-paitoja tai ¾-hihaisia paitoja. Osassa pyöräilypaidoista on myös heijastimet ja taskuja.


Pyöräilyshortsit

Pyöräilyhousuissa on tärkeää, että niiden lahkeet eivät ole pitkät ja löysät.

Tämä voi aiheuttaa vaaratilanteita. Samasta syystä pyöräilyshortsit ovat äärimmäisen suosittuja kesäaikaan.

Normaaleihin shortseihin verrattuna pyöräilyshortsit ovat usein pidemmät, ja tästä johtuen niissä on mukavaa polkea. Lisäksi kangas on hyvin hengittävää ja tiukkaa, että shortsit pysyvät paikoillaan ja eivät haittaa polkemista. 

Parhaissa pyöräilyshortseissa on haaravälissä vahvistettua kangasta, että satulalla istuminen on mukavampaa ja shortsit eivät kulu yhtä nopeasti. Tätä kangasta kutsutaan nimellä ”säämiskä”. Lisäksi se pitää shortsit paremmin paikoillaan ja vähentää hankausta.

Säämiskä voidaan valmistaa erilaisista materiaaleista. Valitse sinulle sopivin hengittävien tai pehmustavien materiaalien joukossa. Joissakin säämisköissä voi olla myös pehmentävää geeliä. 

Pyöräilyshortsien lisäksi on myös monia muita alaosia, jotka sopivat pyöräilyyn. Rennot lökärit ja verkkarit ovat joidenkin suosikki, mutta niissä on aina pieni polkimiin kiinni jäämisen vaara.

Talviaikaan taas sinun kannattaa etsiä pitkälahkeisia pyöräilytrikoita ja -housuja. Ne ovat periaatteessa samanlaiset kuin pyöräilyshortsit, mutta pitkillä lahkeilla. 

Jos etsit jotakin massasta erottuvaa, pyöräilyvaatteiden joukkoon on viimeaikoina alkanut ilmestyä housuhameita ja pussihousuja. Näissä kummassakin on tiukat lahkeet, mutta tyylikäs rento yläosa. 


Pyöräilytakit

Kesällä ja auringossa pyöräilypaita on paras vaihtoehto, mutta valitettavasti meidän suomalaisissa säissämme se ei aina riitä.

Tässä pyöräilytakit astuvat kuvaan.

Niiden tarkoitus on pitää sinut lämpimämpänä, kuivana sateessa ja suojata enemmän tuulelta. Voit yhdistää pyöräilytakin myös pyöräilypaitaan ja ottaa sen pois päältä pyöräilyn aikana, kunhan sinulla on sille säilytyspaikka.

Kiinnitä erityisesti huomiota takin materiaaliin. Esimerkiksi GORE-TEX on todella suosittu materiaali. Tärkeää olisi, että takki on joko vedenpitävä tai vedenkestävä (eli waterproof tai water resistant). 

Lisäominaisuuksina takissa voi olla kypärän päälle menevä huppu, irrotettavat hihat (takki toimii sekä pyöräilypaitana että -takkina) ja heijastimia. 


Alusvaatteet

Älä unohda hankkia erityisiä pyöräilyyn ja liikuntaan tarkoitettuja alusvaatteita.

Voit hankkia joko normaalit urheilualusvaatteet tai nimenomaa pyöräilyyn erikoistuneet alusvaatteet.

Rintaliiveissä tärkeää on tuki ja hyvä hengittävyys.

Vältä rintaliivejä, joissa on metalliosia tai kaarituet, koska ne voivat kiristää ja tökkiä ihoa ikävästi. Bokserit ja alushousut taas tulee valita hengittävyyden mukaan. Kankaan tulisi myös kuivua nopeasti. 

Jos hankit nimenomaa pyöräilyalusvaatteet, sisältävät ne lähes poikkeuksetta jo mainitun säämiskäosan. Lisäksi ne on suunniteltu käytettäväksi pyöräilyshortsien kanssa eli design on suunniteltu niin, ettei tiukkojen shortsien alta näkyisi alusvaaterajoja. 


Pyöräilykengät

Pyöräilykengät ovat myös yksi todella tärkeistä hankinnoista, jos päätät alkaa ihan kunnolla harrastaa pyöräilyä.

Sopivat kengät lisäävät turvallisuutta, helpottavat polkemista ja ovat super mukavat.

Periaatteessa voit käyttää mitä vain normaaleja liikuntaan tarkoitettuja kenkiä, mutta pyöräilyyn tehdään myös omia optimoituja kenkiä, joiden pohjat ovat todella jäykät. Tämä helpottaa polkemista. Käyttämäsi voima ei häviä matkanvarrelle vaan siirtyy suoraa jaloista polkimiin.  

Ennen kuin ostat pyöräilykengät, muista tarkistaa millaiset pyöräsi polkimet ovat. Erilaisille polkimille myydään erilaisia kenkiä. Pohja on tärkeässä roolissa, että kengät eivät lipsu ja saavat eniten pitoa polkimilla. 

Muista samalla ostaa pyöräilysukkia, jotka on suunniteltu hyvin hengittäviksi. Jalat eivät hikoile yhtä paljon näissä sukissa. Yleensä pyöräilysukat valmistetaan nopeasti kuivuvasta ohuesta materiaalista, jonka avulla kenkä on todella tiukasti jalan ympärillä ja ei hidasta vauhtia.

Kannattaa harkita myös kenkäsuojia, jotka pitävät pyöräilykengät kuivina sadekelillä. Niitä on muutamia erilaisia, mutta yksinkertaisimmat ovat kengän kärkeen laitettavat suojat. Lisäksi voit hankkia vedenkestävät sukat.


Pyöräilylasit ja aurinkolasit

Moni pyöräilyvarusteita hankkiva unohtaa pyöräily- ja aurinkolasit. Aurinkolasien tehtävä on tietenkin selkeä: Ne suojaavat silmiäsi auringolta ja varmistavat sinun näkevän tien myös kirkkaalla ilmalla. Mukavuutta ja turvallisuutta. 

Perinteiset aurinkolasit voivat kuitenkin haitata pyörällä ajoa. Ne eivät pysy kunnolla päässä ja näkyvyys voi estyä sankojen kohdalta. Jos pyöräilet paljon, kannattaa sinun harkita pyöräilyyn suunniteltuja laseja.

Pyöräilylasit ovat yleensä aurinkosuojattu, mutta se ei ole niiden ainoa tehtävä. Pyöräilylasit helpottavat ajamista, koska tuuli ja roskat eivät pääse silmiin. Vaikka vauhti kiihtyisi hurjiin lukemiin, pystyt silti pyöräilemään ongelmitta pyöräilylasit päässä.


Suojavarusteet, heijastimet ja muut asusteet

Yllä mainittujen vaatteiden lisäksi pyöräilijä voi hankkia lukemattoman määrän erilaisia asusteita ja välineitä. Esimerkiksi polvi- ja kyynärpääsuojat sekä muunlaiset suojavälineet ovat käytännöllisiä, jos haluat olla erittäin varovainen, edellisesti pyöräilykerrasta on jo hetki tai ajat epävakaassa maastossa. 

Säärystimet, rannelämmittimet ja kaulurit ovat myös käytännöllisiä kylmällä säällä. Ne pitävät helposti viilenevät kehonosat lämpiminä eli pystyt pyöräilemään kauemmin vilustumatta. Lisäksi ne näyttävät cooleille. Jotkut käyttävät ohuita versioita näistä kesäaikaan suojaamassa auringolta ja palamiselta.

Suomessa pyöräilykelit ovat suurilta osin pimeää aikaa. Tästä johtuen heijastimet ja valot ovat tärkeitä sekä pakollisia. Vaikka pyörässä olisi valo ja heijastimet, kannattaa silti vaatteidenkin lisätä näkyvyyttäsi. Mustat vaatteet ovat tyylikkäät, mutta näkyvät huonosti.

Turvallisin vaate on tietenkin heijastinliivi tai heijastinvaljaat, koska ne näkyvät yleensä pyöräilyasennosta riippumatta eivätkä sotkeudu liikkuviin osiin.

Erityisesti viime vuosina kypärään kiinnitettävät pyörän valot ovat nousseet suosioon, koska valo osoittaa aina katseesi suuntaan eikä vain menosuuntaan. 


Älä osta kaikkea uutena! – käytetyt pyöräilyvaatteet

Vaikka olemme yllä käyneet pitkän listan vaatteita läpi, totuus on, että parhaat pyöräilyvaatteet saattavat jo löytyä omasta vaatekaapistasi. Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Useimmiten voit käyttää muihin urheilulajeihin tarkoitettuja vaatteita ja kenkiä.

Perus urheiluvarusteilla pääsee jo pitkälle, jos on vasta aloittelemassa pyöräilyharrastusta. Mitä lähempänä vaatteet ovat yllä mainittuja, sen parempi. Mutta periaatteessa alkuun mitkä vain hyvin hengittävät ja ei hiostavat vaatteet sopivat. 

Totuus kuitenkin on, että pyöräilyvaatteet tekevät pyöräilyharrastuksesta monin kerroin mukavampaa ja turvallisempaa. Eli jos pyöräilet paljon, pyöräilyyn tarkoitetut vaatteet ovat rahanarvoinen sijoitus. 

Kirjoittaja

Olen motivoitunut kirjoittaja ja olen intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Juokseminen ja pyöräileminen on ollut intohimonani aina kuntosalilla treenaamisen ohella.

Jaa artikkeli