Pyöräilyn hyödyt – Huomioi nämä

Jaa artikkeli

Pyöräily on erittäin hyvä liikuntatapa, joka rasittaa varsinkin jalkoja. Sen hyödyt ovat todella monipuoliset ja kiistattomat.

Pyöräilyllä kehität niin fyysistä, kuin henkistä terveyttä ja ylläpidät kehosi kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Pyöräilyn yksi parhaista puolista on kiistatta se, että sitä pystyy harrastamaan ympäri vuoden missä tahansa haluaa.

Käydään tässä artikkelissa pyöräilyn hyödyt tarkemmin läpi sekä pohditaan miksi pyöräilyharrastus kannattaa oikein aloittaa.

Monet uudet tutkimukset kertovat, että pyöräilijät elävät keskimäärin pidempään, joka jo itsessään kertoo pyöräilyn hyödyistä paljon.

Tutkimukset ovat todenneet myös, että ylipäätänsä liikunnasta on paljon hyötyä niin fyysisen, kuin henkisenkin terveyden kannalta.

Pyöräily on erityisen hyvä liikuntamuoto myös sen laihduttavan vaikutuksen vuoksi. Siksi varsin monet laihduttajat suosivat pyöräilyä yhtenä heidän pääsääntöisistä laihdutuskeinoistaan. Käydään tässä artikkelissa pyöräilyn yleisten hyötyjen lisäksi läpi sen laihduttava puoli.

Miksi pyöräily kannattaa?

Pyöräily kannattaa sen moninaisten hyötyjen vuoksi. Pyöräily on varsin erinomaista kunto- ja terveysliikuntaa, koska se ylläpitää sekä kehittää kehon hengitys- ja verenkiertojärjestelmiä.

Pyöräily kehittää myös sydäntä ja parantaa hapenottokykyä, jonka vuoksi se on erityisen terveellinen urheilumuoto. Kaiken lisäksi pyöräilemällä parannat myös alaraajojen lihaskuntoa sekä kehität nivelten liikkuvuutta ja kehon tasapainoa sekä koordinaatiokykyä.

Pyöräily kehittää tehokkaasti jokaista jalassa olevaa lihasta, mutta kaikista eniten se kehittää reisilihaksia. Katso pyöräilyssä käytettävät lihakset!

Lihaksina reisilihakset ovat käytännössä kaikista suurimmat jalan lihaksista, joten pyöräily vaikuttaa tehokkaasti kehon isoihin lihaksiin. Koska pyöräily keskittyy isoihin lihaksiin se on äärimmäisen tehokasta, koska ne kuluttavat enemmän energiaa kuin pienet lihakset. Samalla nostat sykettäsi nopeasti ja tehostat hengitystäsi.

Ehkä yksi pyöräilyn ainoista huonoista puolista on se, että se ei kehitä yläkroppaa ellei maastopyöräilyä lasketa.

Pyöräilyllä, kuten myös muulla liikunnalla on suora vaikutus eri sairauksien ennaltaehkäisemiseen. Kun harrastat pyöräilyä vähennät merkittävästi kehosi riskiä sairastua erilaisiin sydän- ja verisuonisairauksiin sekä vähennät riskiä saada tyypin kaksi diabeteksen.

Koska pyöräily vaikuttaa myös hapenottokykyyn ja hengityselimistöön aerobisen liikuntamuodon vuoksi se ennaltaehkäisee myös monipuolisemmin sairauksia, kuin muut liikuntamuodot.

Pyöräilemällä vähennät muun muassa riskiä sairastua verenpainetautiin ja keuhkoahtaumatautiin. Liikkuminen siis todella kannattaa, jos haluat ennaltaehkäistä erilaisten sairauksien puhkeamista.

Pyörällä on myös helppo hoitaa muun muassa kauppa- ja työmatkoja. Kun autoilun sijasta valitsee pyörän parantaa omaa terveyttä ja säästää rahaa. On täysin selvää, että kunto kohoaa huomattavasti, kun polkee joka päivä työmatkan. Toisaalta, kun keho tottuu aina polkemaan saman matkan sen vauhtia tai pituutta on hyvä lisätä, jos haluaa kehittyä pyöräilyssä. Näin vältyt kehon homeostaasi tilalta, jossa keho on täysin tottunut sen saamaan rasitukseen eikä sen vuoksi kehity.

Kaiken lisäksi pyöräily on verrattain hyvin turvallista moneen muuhun liikuntamuotoon verrattuna. Pyöräilyssä kehoon ei kohdistu kovia iskuja, kuten juoksussa ja tenniksessä, jonka vuoksi se rasittaa kehoa hyvin maltillisesti. Pyöräily rasittaa todella vähän niveliä ja sen takia se soveltuu lähes kaikille, jotka eivät halua kohdistaa liikaa painetta niveliin.

Laihduttaako pyöräily?

Laihduttaako pyöräily on kysymys, joka herää usein monen pyöräilijän mieleen. Pyöräily on painonhallintaan ja laihduttamiseen varsin oiva liikuntamuoto. Sitä varten ei tarvitse osata erityisempiä tekniikoita, kun sitä alkaa harrastamaan. Pyöräily on myös hyvin turvallista ja siinä on vaikea loukata itseään. Polkupyöräily on hyvin turvallinen polvien näkökulmasta, jonka vuoksi se sopii täydellisesti laihduttamiseen.

Yhden kilon laihduttaminen vastaa noin 7000 kaloria keskimäärin. Kun harrastaa pyöräilyä pystyy nostamaan tätä kalorien kulutusta huimasti ylöspäin. Samalla kun kehon energiankulutus nousee huomattavasti pyöräilyn myötä alkaa kilot karistumaan pois vyötäröltä. Sen vuoksi pyöräily sopii varsin loistavasti rasvanpolttoon.

Laihduttavaa pyöräilyä voi harrastaa käytännössä kahdella eri tavalla. Voit pyöräillä mahdollisimman nopealla temmolla tai sitten ottaa rauhallisemmin ja polkea pidemmän matkan.

Monelle aloittelevalle laihduttajalle on aluksi rauhallisemmin ottaminen parempi vaihtoehto. Varsinkin rasvanpolton kannalta on hyvä, jos harrastat rauhallista mutta pitkäkestoista liikuntaan.

Kun treenauksen aika kasvaa kehosi alkaa kuluttamaan hiilihydraattivarastojen lisäksi rasvoja. Näin tapahtuu usein noin 30 minuutin pyöräilyn jälkeen. Sen vuoksi on hyvä pyrkiä polkemaan yli 30 minuuttia joka treenikerralla, jotta saa mahdollisimman suuren hyödyn treenistä.

Jos haluat harrastaa laihduttamista pyörällä nopeammalla temmolla voit harjoittaa sitä myös tekemällä treenit tehokkaammalla tahdilla. Kun nostat treeniesi nopeutta annat kropallesi lisää haastetta ja näin kasvatat aineenvaihduntaasi huimasti.

On järkevää yhdistellä molempia laihdutuskeinoja, jotta pyöräilystä tulee mahdollisimman monipuolista ja mieluisaa.


Pyöräily kalorit

Pyöräily kuluttaa tehokkaasti kaloreita, mutta niiden määrän vaikuttaa myös monet asiat. Sen vuoksi tarkkaa kalorimäärää on hyvin vaikea antaa, mutta keskimääräinen kalorinkulutus on helppo saada selville. Pyöräilyn kuluttamiin kaloreihin vaikuttaa muun muassa nopeus, vastus, ikä ja paino. Myös pyöräilyn kestolla on suuri merkitys sen polttamiin kaloreihin. Usein mitä pidempään jaksaa polkea sitä enemmän kaloreita kuluu. Siksi on järkevää sovittaa nopeus sellaiseksi, että jaksaa polkea tarpeeksi kauan.

Käydään nyt läpi keskimääräiset arvot pyöräilyn kuluttamille kaloreille. Kevyt pyöräily, jossa poljetaan noin 20 kilometriä tunnissa polttaa keskimäärin noin 320 kaloria. Puolestaan vauhdikas pyöräily, jossa pyöräillään jo noin 25 kilometriä tunnissa polttaa noin 480 kaloria tunnissa. Jos pyöräilet todella nopeasti ja pystyt polkemaan noin yli 25 kilometriä tunnissa pystyt polttamaan jopa yli 800 kaloria tunnissa.

Pyöräilyn avulla pystyt polttamaan kaloreita nopeasti ja tehokkaasti. Koska kehon nivelet eivät rasitu pyöräilystä jaksat myös harrastaa sitä todennäköisesti huomattavasti pidempään kuin muita urheilulajeja. Keskimäärin voidaan sanoa, että yksi nopeatempoinen pyöräilysuoritus kuluttaa kalorimääräisesti noin hampurilaisen verran kaloreita.


10 km pyöräily kalorit

Moni usein pohtii kuinka paljon 10 kilometrin pyöräily kuluttaa kaloreita. Vastaus kysymykseen ei ole yksinkertainen, koska kaloreiden kulumiseen vaikuttaa monet asiat. Monien tutkimuksien mukaan noin 10 km pyöräily kuluttaa keskimäärin hitaammalla temmolla noin 622 kaloria, jolloin pyöräilylenkkiin menee yksi tunti aikaa.

Puolestaan jos haluat polkea kymmenen kilometrin matkan nopeammalla temmolla se polttaa noin 466 kaloria, kun aikaa kuluu puolet vähemmän eli vain puoli tuntia. Kannattaa siis sopeuttaa nopeus tarkkaan, jotta kulutat kaikista optimaalisimman määrän kaloreita. Usein pidempään polkeminen hitaammalla temmolla on järkevämpää, kuin nopeiden pyörätreenien tekeminen kalorien polttamisen näkökulmasta katsottuna.


Pyöräilyn aloittaminen

Pyöräilyn aloittaminen moneen muuhun urheilulajiin verrattuna on todella helppoa ja edullista. Tarvitset vain käytännössä pyörän ja kypärän. Koska pyöräily ei rasita kehosi niveliä yhtä paljon kuin monet muut liikuntamuodot on se myös hyvin aloittelijaystävällistä. Näiden seuraavien vinkkien avulla voit aloittaa pyöräilyn mahdollisimman hyvin.

Varsinkin aloittelijoiden kannattaa aloittaa pyöräily hieman lyhyemmistä matkoista. Voit kokeilla esimerkiksi kauppaan tai työpaikalle pyöräilyä, jos se on tarpeeksi lähellä. Näin saat liikuntaa huomaamattasi sivussa.

On myös syytä kiinnittää huomiota satulan pehmeyteen, koska liian kova satula voi aiheuttaa kipua. Onneksi moneen pyörän satulaan on saatavilla myös erilaisia pehmustepäällysteitä. 

Kun aloitat pyöräilyn voi jalkasi tulla kipeäksi treenin jälkeen, jonka vuoksi on suositeltavaa aloittaa rauhassa. Kun poljet lyhyempiä lenkkejä aluksi kehosi pääsee tottumaan pyöräilystä koituvaan rasitukseen.

Usein aloitus on aina kaikissa urheilulajeissa kaikista vaikeinta, mutta kun pyöräilyä harjoittaa riittävän pitkään tulee siitä erityisen helppoa ja mieluisaa.

Kirjoittaja

Olen innokas juoksija ja freelancer-kirjoittaja, joka erikoistuu terveys- ja hyvinvointiaiheisiin. Minulla on laaja kokemus erilaisten asiakkaiden palvelemisesta ja pyrin aina tuottamaan laadukasta ja informatiivista sisältöä

Jaa artikkeli