Pyöräilyn aloittaminen – 17 vinkkiä

Jaa artikkeli

Pyöräilyn aloittaminen voi tuntua vasta aloittaneelle vaikealta ja kalliilta. Mutta pyöräily sopii kaikille, etkä välttämättä tarvitse hintavia hienoja varusteita aloittaaksesi. Mitä sinä tarvitset? Nämä aloittelijan pyöräily vinkit lisäävät itseluottamustasi monien kilometrien ajamiseen.

Lisäksi muutamia tärkeitä varusteita (kuten varsinainen pyörä ja kypärä) pitämään olosi mukavana ja turvallisena.

Lue tämä artikkeli loppuun ja tulet tietämään pyöräilystä ja sen aloittamisesta paljon enemmän kuin aikaisemmin.

Nopeat vinkit pyöräilyn aloittamiseen

Ennen kuin aloitat pyöräilyn treenaamisen tai lisäät polkupyörän kanssa viettämääsi aikaa, sinun tulee hankkia välttämättömät varusteet. Lyhyesti sanottuna näihin kuuluvat:

  • Vie pyöräsi huoltoon: Tee huolto ja vaihda kuluneet osat (mahdollisesti jarrupalat, renkaat, ketju jne.), jotta pyöräsi on valmis tukemaan tavoitteitasi.
  • Säädä pyöräsi oikein: Harjoittelu rasittaa kehoa, ja pyörällä istumisesi optimointi auttaa sinua ajamaan mukavasti ja vähentää loukkaantumisriskiä. Hyvä pyörän istuvuus voi poistaa tai estää käsien puutumisen, niskan ja hartioiden arkuuden sekä alaselän ja polvien kipua.
  • Varusteet: Sinun ei tarvitse pukeutua kuin ammattilainen, mutta pehmustetut pyöräilyshortsit ovat välttämättömiä. Pyöräilyistuimissa ei ole paljon pehmustetta, koska ne on suunniteltu toimimaan pehmustettujen shortsien kanssa. Muissa vaatteissa vältä puuvillaa, käytä kosteutta siirtäviä kankaita ja käytä kerroksia, jotta voit mukautua sääolosuhteisiin.
  • Käytä kypärää: Älä ole idiootti.

Pyöräily tekniikka

pyöräily-tekniikka

Netissä on paljon keskustelua “oikeasta” tekniikasta kaikenlaiseen pyöräilyyn, mutta on myös muutamia tärkeitä asioita siinäkin.

1. Istu mukavasti

Paranna maantiepyörän asentoa ja säädä pyöräsi satulan korkeus. Olet mukavampi, tehokkaampi ja kaikin puolin onnellisempi, jos pyöräsi on oikean kokoinen ja ohjaustangot on asetettu oikein. Suosittelemme, että kaikentasoiset pyöräilijät hankkivat ammattimaiset asetukset pyörään. Kunnollinen pyöräkauppa voi auttaa sinua tässä.

2. Polje optimaalisesti

Yritä säilyttää korkea, säännöllinen pyöräilypoljinnopeus, noin 70-90 poljinkierrosta minuutissa, jos mahdollista. Jos käytät liian suurta vaihdetta, poljinnopeus laskee sekä teho laskee. Yritä ennakoida suuria mäkiä vaihtamalla matalalle (helppo) vaihteelle juuri ennen suurta mäkeä.

3. Pyöräile yhdessä muiden kanssa

Etsi pyöräilykavereita. Se voi tarkoittaa pyöräilyseuraan liittymistä, kavereiden suostuttelua pyyhkiä pölyt pois vanhasta pyörästään tai näyttää heille, kuinka ostaa käytetty pyörä verkosta. Jos he tarvitsevat vakuuttamista, esitä heille pyöräilyn monia etuja. Tunnet olosi motivoitunemmaksi lähteä ulos ja pyöräilemään, jos sinulla on kaveri, jonka kanssa tehdä sitä yhdessä.

Pyöräily varusteet

pyöräily-varusteet

Mitä pyöräilyssä puetaan päälle? Netissä on valtava valikoima pyöräilyvaatteita erilaisissa variaatioissa.

Jotkut ovat tärkeämpiä ja hyödyllisimpiä kuin toiset. Kannattaa siis panostaa vain niihin, jotka esittelemme tässä listassa.

4. Pehmustetut pyöräilyshortsit

Hyvät pyöräilyshortsit estävät kipua selässäsi.

Jos mietit pitäisikö sinun käyttää alusvaatteita topattujen pyöräilyshortsien alla? vastaus on ei. Massiiviset pehmustetut alushousut eivät auta sinua pidemmillä matkoilla.

Ainoa tapa olla pyörän satulassa mukavasti on käyttää pehmustettuja shortseja, valita paras pyöräsatula, säätää pyörän satulan korkeus oikealle korkeudelle.

5. Käytä pyöräilykypärää

Tiedämme, että kypärän lainsäädäntö on erittäin kiistanalaista, mutta parhaat maantiepyöräilykypärät ja maastopyöräilykypärät voivat pelastaa henkesi monessakin tilanteessa

Nykyään ei ole vaikeaa löytää sellaista, joka on mukava, kevyt ja edullinen. Sinun ei tarvitse ostaa kalleinta mallia, koska ne ovat kaikki nykyisten turvallisuusstandardien mukaisia.

6. Maastopyöräilyssä käytä suojia

Maastopyöräilijät, varsinkin kun olet aloittamassa tai opettelemassa, ovat erittäin kiitollisia vähintään kunnollisista käsineistä ja polvisuojista.

Maastopyöräilyn pukeutuminen riippuu siitä, kuinka teknistä ajamisesi on. Jos opettelet suuria hyppyjä tai alamäkipolkuja, harkitse myös panssaria ja pehmusteita kyynärpäissäsi ja jopa selkäsuojaimia.

7. Hanki pyöräilyaurinkolasit

Parhaiden pyöräilyaurinkolasien ei tarvitse maksaa paljoa tai saada sinut näyttämään tyhmältä, mutta ne suojaavat silmäsi hyönteisiltä, kiviltä, auringolta ja sateelta.

Joissakin laseissa on vaihdettavat linssit, joten jos mahdollista, hanki yksi linssi kirkkaisiin olosuhteisiin ja toinen hämäriin ja kosteisiin päiviin.

Polkupyörän huoltaminen

pyörän-huoltaminen

Nyt kun sinulla on päälläsi parhaat varusteet pyöräilyyn, siirrytään polkupyöräsi huoltamiseen. Se ei ole rakettitiedettä, joten kaikki voivat oppia sen nopeasti.

8. Käytä ketjuvoiteluainetta

Pidä ketjusi puhtaana ja voideltuna, varsinkin jos pyöräilet huonolla säällä. Jos pidät ketjuista hyvää huolta ja huollat niitä säännöllisesti ne tulevat kestämään kauan.

9. Tarkista rengaspaineet

Suositellut rengaspaineet ilmoitetaan renkaidesi kyljessä, mutta ihanteellinen maantiepyörän rengaspaine riippuu useista tekijöistä.

Pyöräpumput ovat hyvä sijoitus, koska ne vaativat vähemmän vaivaa renkaan pumppaamista suositeltuun paineeseen, ja niissä on kätevä painemittari.

10. Asenna lokasuojat kosteisiin olosuhteisiin

Lokasuojien asentaminen on olennainen osa maantiepyörän talvivalmiutta.

Selkäsi kiittää sinua, pesukoneesi kiittää sinua, myös kaikki takanasi ajavat kiittävät sinua. Joidenkin mielestä ne pilaavat pyörän ulkonäön, mutta onko sillä oikeesti väliä kun muta lentää kaikkialle.

11. Pidä pyöräsi puhtaana

Voit puhdistaa pyöräsi seitsemällä yksinkertaisella vaiheella.

Kuuma saippuavesi ja sieni tekevät suurimman osan työstä, ellei lika ole paakkuuntunut, jolloin saatat tarvita puhdistussuihkeita. Käytä lian poistamiseen erikoistunutta rasvanpoistoainetta. Suihkuta sitten kimaltelevaa pyörääsi silikoniaerosolilla ja vältä jarrutuspintoja, tämä estää mudan tarttumisen pyörään seuraavalla kerralla.

12. Polkupyörän renkaan korjaus

Opi korjaamaan puhkeaminen ja ota aina mukaan korjaussarja (mukaan lukien paikat tai uusi sisäkumi ja pumppu).

Kun olet kilometrien päässä kotoa ja kuulet yhtäkkiä sihisevän äänen kiität itseäsi.

Turvallisuus pyöräilemisessä

pyöräily-yksin

Tämä on tärkeä asia, haluat pysyä turvassa pyöräilessäsi. Kerää kokemusta ja opit lukemaan tilanteita nopeasti ja tarkasti sekä ennakoivasti.

13. Kommunikoi ja kerro reittisi muille etukäteen

Jos lähdet pitkälle matkalle yksin, kerro jollekin, minne olet menossa ja milloin olet tulossa takaisin. Parhaat pyörätietokoneet ja parhaat pyöräilysovellukset antavat sinun lähettää seurantalinkin läheisillesi, jotta he tietävät missä olet. Voit myös jakaa sijaintisi WhatsAppin kautta.

14. Opettele perus liikennesäännöt

Opi joitain kaupungin liikenteen perus sääntöjä. Tulet tuntemaan olosi paljon varmemmaksi siitä. Ole itsevarma, pysy poissa kouruista ja muista, että sinulla on yhtä suuri oikeus olla tiellä kuin kenellä tahansa muullakin. Ajaaksesi turvallisesti liikenteessä, sinun on tiedettävä tärkeimmät säännöt pyöräilemiseen liikenteessä.

15. Älä lukitse jarruja

Etujarru pysäyttää sinua paljon tehokkaammin kuin takajarru, joten yritä saavuttaa 60/40 tai 70/30 voimanjako etu- ja takajarrun välillä. Mutta ole erittäin varovainen, ettet lukitse varsinkaan etujarruasi. Nykyaikaiset jarrut ovat melko voimakkaita, etkä halua lentää ohjaustangon yli tai kaatua kovalle asfaltille.

16. Kääntyminen

Varmista kaarrettaessa ulkopoljin alimmassa asennossa ja paina sitä. Tämä antaa sinulle enemmän pitoa erityisesti märällä tiellä ja vähentää liukumista.

17. Kokeile pyöräilyä muiden kanssa

Tiellä ryhmäajelun osaaminen avaa sosiaalisia ja harjoittelumahdollisuuksia. Ystävällinen pyöräilyporukka on paljon tehokkaampi. Et halua aiheuttaa onnettomuuksia. Pidä siis pää vaakasuorassa, älä tee äkillisiä liikkeitä tai jarruta yllättäen ja vältä “puolipyörää” (ajoa hieman vieressäsi olevan henkilön edellä). Opi käyttämään käsimerkkejä maantiepyörässäsi ja milloin ne varoittavat takanasi olevia esteistä, joita he eivät ehkä näe ennen kuin on liian myöhäistä.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut kirjoittaja ja olen intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Juokseminen ja pyöräileminen on ollut intohimonani aina kuntosalilla treenaamisen ohella.

Jaa artikkeli