Pyöräilykenkien valitseminen – Ota nämä huomioon

Jaa artikkeli

Jos olet ikinä yrittänyt pyöräillä sandaaleilla tai muuten huonoilla kengillä, tiedät sen olevan yhtä tuskaa.

Kenkien valinta pyöräilyä varten on erittäin tärkeää.

Erityisesti, jos haluat ajaa maastossa, urheillen tai todella lujaa. Toisaalta pyöräilykengät ovat tärkeä ostos aivan kaikille niin turvallisuuden kuin mukavuudenkin kannalta.

Miten valita pyöräilykengät?

pyöräilykenkien-valinta

Pyöräilykenkien valintaan ei ole yhtä totuutta, jota seuraamalla löydät täydelliset kengät. Kenkien valitseminen riippuu täysin siitä, mitä sinä haluat, kuinka pyöräilet ja millaiset jalat sinulla on.

Jos et halua käyttää pyöräilykenkiin paljoa rahaa, periaatteessa lenkkarit ovat ihan ok valinta. Jos taas etsit parasta mahdollista kenkämallia, löytyy markkinoilta myös nimenomaa pyöräilyyn tarkoitettuja kenkiä.

Seuraavaksi käymme läpi asiat, jotka kannattaa huomioida, kun ostaa pyöräilykengät.

Pyöräilykenkien valinta lyhyesti:

– Hanki mahdollisimman kovapohjaiset kengät
– Avopolkimet vai lukkopolkimet?
– Nauhat, rullakiristys vai tarrat?
– Valitse jalkaasi hyvin istuvat kengät
– Valitse pyöräilytapaasi sopiva kenkämalli
– Lopuksi pohdi myös ulkonäköä!

Kenkien pohja

Kengänpohjat ovat tärkeä osa kenkien valintaa. Mitä kovempi ja jäykempi kenkien pohja on, sitä enemmän ne siirtävät voimaa jalasta polkimille.

Huonona puolena kuitenkin on, että nämä kengät eivät ole yhtä monikäyttöiset ja myös hiukan epämukavat. Pohdi siis omia pyöräilytottumuksiasi ja hanki kengät sen mukaan.

Jos harrastat kilpapyöräilyä tai pitkiä matkoja, hanki juurikin nuo kovapohjaiset kengät. Sinun ei tarvitse käyttää yhtä paljoa voimaa polkemiseen.

Jos taas poljet vain mukavia lyhyitä päiväretkiä ja välissä kävelet, pehmeämmät pohjat voivat sopia sinulle paremmin.

Muista kuitenkin, että niitä käytettäessä käytät turhan paljon voimaa, koska se ei kaikki siirry suoraa pyörään.

Pidä silmällä myös kenkiä, joiden pohjassa on käytetty erilaisia moderneja teknologioita. Näistä hyvänä esimerkkinä komposiittipohjat. Niiden tarkoitus on tehdä kengistä mukavan tuntuiset, mutta silti siirtää mahdollisimman paljon voimaa kohti polkimia.


Pyörän polkimet

Kenkien valintaan vaikuttaa myös pyörä, jolla ajat. Ja tarkemmin sanottuna tämän pyörän polkimet. Polkimia on pääasiassa kahta eri luokkaa eli avopolkimia ja lukkopolkimia.

Avopolkimet ovat tasaiset leveät polkimet, joita näkee esimerkiksi peruspyörissä. Näiden kanssa sinun tulisi hankkia tasapohjaiset tukevat kengät, jotka eivät luista pois polkimelta. Tärkeää on, ettei kenkien pohja ole liukas.

Lukkopolkimet on suunniteltu optimaalisen pyöräilykokemuksen takaamiseksi ja niitä käytettäessä tulisi hankkia kengät, jotka sopivat nimenomaa lukkopolkimille. Kengänpohja kiinnitetään polkimeen. Yleensä kiinnitys tapahtuu ns. ”klosseilla”.

Tuloksena on, että pystyt polkemaan sekä työntämällä alaspäin poljinta, että nostamalla jalkaa ja sen mukana poljinta ylöspäin. Käytät kaiken mahdollisen jalkojen voiman polkemiseen. Tämä on tehokkain tapa saada kaikki irti pyöräilemisestä.


Kenkien kiristys

Hankkiessasi pyöräilykengät saatat automaattisesti katsella perinteisiä nauhakenkiä, koska niitä on paljon saatavilla. Tämä vaihtoehto ei ole aina paras. Nauhat voivat aueta polkemisen aikana ja sotkeutua pyörän polkimiin tai jopa renkaisiin. Tuloksena on onnettomuus. Nauhat eivät ole huono valinta, mutta muista tarkistaa niiden pysyvän solmussa kunnolla.

Useat nimenomaa pyöräilyyn tarkoitetut kengät on varustettu rullakiristyksellä. Siinä kengän nauhat on valmiiksi asetettu paikoilleen ja kiinnitetty. Kiristäminen tapahtuu joko muovisella tai metallisella lukko-osalla.

Moni kilpapyöräilijä valitsee nämä kengät, koska kireyttä voi muuttaa pysähtymättä. Tarvitsee vain kurottaa alaspäin ja vetää lukosta.

Kolmas vaihtoehto ovat tarranauhalla kiinnitettävät kengät. Tarranauha voi olla joko kengän etupuolella tai kiertää koko nilkan tukien jalkaa. Säätäminen on nopeaa, mutta ei ole yhtä pikkutarkkaa kuin nauhoilla.

Lisäksi kengissä voi olla kaikkia kolmea yllä mainittua kiinnitystapaa yhdisteleviä kiinnityksiä.


Kenkien istuvuus

Jos et ole aivan varma, miten valita jalkaasi istuvat kengät, kannattaa käydä kenkäkaupassa tai urheilukaupassa. Pyydä apua myyjältä. Istuvuus on tärkeää.

Sen avulla kengät tuntuvat mukavilta, ne eivät aiheuta rakkoja ja hiertymiä sekä kengät kestävät pidempään. Emme voi kertoa yhtä oikeaa kenkämallia istuvuuden kannalta. Jokaisen meidän jalat ovat hiukan erilaiset ja siksi sinun tulee löytää itsellesi sopiva kenkämalli sekä koko.

Tämä onnistuu parhaiten testaamalla eri kenkiä ja kävelemällä niillä muutamia askelia.


Kenkien ulkonäkö

Jos jäät pohtimaan kahden eri kenkämallin välillä, voit tehdä lopullisen päätöksen täysin ulkonäön perusteella. Pyöräily kenkien ulkonäkö voi vaihdella todella laajasti.

Yleensä ulkonäölle löytyy jokin syy kengän käytännöllisyydestä tai ominaisuuksista. Suuri osa pyöräilykengistä näyttää vain tavallisilta lenkkareilta, jotka on optimoitu pyöräilijöille.

Joukossa on kuitenkin myös malleja, jotka voivat esimerkiksi näyttää pelkiltä sukilta tai piikkareilta.


Pyöräilykengät eri tarkoituksiin

Yllä olemme neuvoneet sinua pyöräilykenkien valinnassa. Jos kuitenkin haluat ostaa kunnolliset pyöräilyyn erikoistuneet kengät, kannattaa käydä läpi erityyppisiin pyöräilytapoihin erikoistuneet kenkämallit.

Tässä niistä muutamia.

  • Maastopyöräilykengät: Jos harrastat maastopyöräilyä, kannattaa hankkia nimenomaa maastoajoon tarkoitetut pyöräilykengät. Ne ovat yleensä vedenkestävät kengät, jotka on helppo puhdistaa. Pohjan materiaali ei lipsu polkimilla, koska se voisi aiheuttaa vaaratilanteen. Maastokengät voidaan jakaa mukaviin Enduro-kenkiin ja maksimaalisen poljinvoiman takaaviin Cross Country -kenkiin.
  • Maantiepyöräilykengät: Nämä kengät on tarkoitettu nopeaan ajamiseen ajotienvarrella. Tavoitteena on tarjota maksimaalinen nopeus pyöräilijälle, mutta myöskään turvallisuudesta ei tingitä. Kengät ovat jäykät ja mahdollistavat voimansiirron polkimeen. Lisäksi ne ovat kevyet ja mukavat.
  • BMX-kengät: BMX-kenkien on pakko olla niin turvalliset kuin mahdollista. Ne takaavat hyvän pidon polkimilla, koska lipsuminen olisi vaarallista. Samalla kengät voivat suojata esimerkiksi lentäviltä kiviltä ja säältä.
  • Soratiepyöräilykengät: Soratie- eli gravel-pyöräilykengät on tarkoitettu hiekalla ajamiseen. Ne ovat yleensä enemmän tai vähemmän maasto- ja maantiekenkien sekoitus, mutta lisäksi ne suojaavat vahvalla ulkokuorellaan lentäviltä kiviltä.
  • Spinning-kengät: Näillä kengillä ei voi pyöräillä ulkona vaan ne on tarkoitettu nimenomaa kuntosalille tai kotiin, kun haluat polkea kuntopyörällä eli spinning-pyörällä. Mukavuus on tärkeintä ja materiaalien ei tarvitse olla säätä kestäviä.
Kirjoittaja

Olen motivoitunut kirjoittaja ja olen intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Juokseminen ja pyöräileminen on ollut intohimonani aina kuntosalilla treenaamisen ohella.

Jaa artikkeli