Pitovoide suksiin – Top 4 parasta

Jaa artikkeli

Hyvä pitovoide suksiin on avainasemassa perinteisen hiihdossa. Pitovoide parantaa perinteisen suksen pitoa lumella, mahdollistaen tehokkaamman työnnön, tasaisemman hiihtokokemuksen sekä vähentää liukastumisen riskiä.

Tällä sivulla käydään läpi sopivan pitovoiteen valintaa ja esittelemme myös mielestämme 4 parasta voidetta. Olitpa sitten jo kokenut hiihtohirmu, sunnuntailatujen kuluttaja tai vasta-alkaja, näistä vinkeistä on varmasti hyötyä.

Erilaiset pitovoiteet

Ilman hyvää pitovoidetta perinteisen hiihto menee liukasteluksi jo loivassa ylämäessä. Sopivan pitovoiteen valinta voi kuitenkin tuntua vaikealta, koska valinnan varaakin on paljon.

1. Perinteiset tervapohjaiset voiteet voivat kalskahtaa vanhanaikaiselta, mutta kyseessä on ihan käypä ratkaisu vielä tänäkin päivänä.

Tervapohjaiset voiteet tarjoavat luotettavan pidon monenlaisissa olosuhteissa, mutta ne vaativat silti tarkkaa lämpötilojen vaikutusten tuntemusta ja taitavaa levitystä.

2. Kylmän sään voiteet on suunniteltu toimimaan parhaiten miinusasteissa, tarjoten erinomaisen pidon erityisesti jäisellä ja kovalla lumella.

3. Lämpimän sään voiteet puolestaan soveltuvat pehmeämmille ja kosteammille lumityypeille. Ne tarjoavat pitoa, kun lämpötila kohoaa plussan puolelle.

4. Yleisvoiteet ovat monikäyttöisiä ja sopivat useimmille hiihtäjille, jotka etsivät helppokäyttöistä ja joustavaa vaihtoehtoa eri olosuhteisiin. Yleisvoiteet ovat yleensä helppo valinta aloittelijalle.

Mikä on paras pitovoide suksiin?

Käydään seuraavaksi läpi mielestämme parhaita pitovoiteita, joista jokainen voi poimia omiin suksiinsa sopivimman.

Testimme paras pitovoide suksiin oli Start Anti Ice. Se on helppo levittää ja se estää pohjan jäätymistä.


1. Start Anti Ice

paras pitoivoide start

Start Anti Ice on suunniteltu erityisesti pitopohjasuksien hoitoon ja jäänestoon, mutta se parantaa myös luistoa. Start Anti Ice on pakattu 60 ml:n pulloon, jossa on kätevä sieniapplikaattori helpottamassa levitystä suksen pohjaan.

Käytön jälkeen suksen pohjan tulee antaa kuivua noin viisi minuuttia ennen hiihtämään lähtemistä. Anti Icen erityispiirteenä on, että se säilyttää suksen hyvät pito-ominaisuudet samalla kun parantaa luistoa.

Tärkeä huomio on, että pitopohjasuksissa tulisi välttää silikonipohjaisia hoitoaineita. Valmistajan mukaan yksi käsittely on yleensä riittävä noin kymmenen kilometrin hiihtomatkaan.


2. Start RF Sininen

pitovoide kosteisiin olosuhteisiin

Start on ollut jo pitkään pidetty voidemerkki hiihtäjien parissa ja tuotemerkin RF Sininen on edellä mainitun Anti Icen tapaan erinomainen pitovoide suksiin.

Start RF Sininen on erityisesti kosteisiin olosuhteisiin suunniteltu fluoripitovoide, joka on optimaalinen -4 asteesta -10 asteeseen. Tämä voide on ihanteellinen valinta, kun hiihdetään kostealla kelillä, johon sen koostumus on suunniteltu. Voit käyttää Start RF Sinistä joko itsenäisenä voiteluna tai lisäpinnoitteena toisen pitovoiteen päällä.

Voiteen kosteusolosuhteiden suositusalue on 55–100 %, mikä kattaa laajan kirjon kosteita hiihto-olosuhteita ja sopii Suomen talveen. Pakkauskoko on käytännöllinen 45 grammaa, ja voiteen levittäminen onnistuu helpoiten Divikorkilla, joka mahdollistaa tarkan ja tasaisen levityksen.

Start RF Sinisen käyttö takaa, että suksien pito-ominaisuudet pysyvät optimaalisina myös vaihtelevissa kosteusolosuhteissa, parantaen näin hiihtokokemusta ja turvallisuutta. Voiteen fluoripitoisuus varmistaa, että suksen pohja pysyy suojattuna ja liukkaana.


3. Pure Pro White

pure pro white pitovoide suksiin

Pure Pro White on erinomainen pitovoide suksiin silloin, kun hiihto tapahtuu noin nollakelissä. Kyseessä on pitovoide, joka on suunniteltu erityisesti toimimaan lämpötila-alueella +3 asteesta -3 asteeseen.

Lähellä nollapistettä lumen koostumus vaihtelee nopeasti ja Pure Pro White sopii tällaiseen, vaikkakin se on suunniteltu erityisesti uudelle ja hienorakeiselle lumelle. Pure Pro White sopii erinomaisesti kevättalven ja myöhäissyksyn laduille.

Pure Pro White ei ainoastaan paranna suksen pitoa hiihdettäessä, vaan myös lisää suksen liukuvuutta. Parempi luisto tarkoittaa, että suksi liukuu helpommin lumella, vähentäen kitkaa ja parantaen näin hiihtäjän suorituskykyä ja hiihdon nautittavuutta.

Toisin sanoen pitovoiteen lisääminen ei tarkoita sitä, että se toimisi jarruna loivissa ja jyrkissä alamäissä.


4. Swix Grip Wax V30 Blue

pitovoide fluorittomiin suksiin

Swix Grip Wax V30 Blue on loistava pitovoide suksiin, jossa ei ole fluoria. Swix Grip Wax V30 Blue on pohjavoide, joka soveltuu erinomaisesti Suomen pakkasiin -2 asteesta -10 asteeseen.

Voide kuuluu Swixin V-sarjaan, joka on suosittu sekä kilpahiihtäjien että harrastelijoiden keskuudessa.

Voiteen laatu on huippuluokkaa, ja sen ainesosat, kuten synteettikumit ja -öljyt, ovat erittäin ympäristöystävällisiä. Tämä tekee voiteesta hyvän valinnan ympäristötietoisille hiihtäjille.

Swix Grip Wax V30 Blue on liisterityyppinen voide, joka ei sisällä fluoria. Purkin paino on 43 grammaa.


Mitä ottaa huomioon pitovoiteen valinnassa?

Pitovoiteen valinnassa on tärkeää ottaa huomioon monia tekijöitä, kuten lämpötila, lumen laatu, ja hiihtotyyli. Ottamalla nämä tekijät huomioon, sinulle sopiva pitovoide suksiin löytyy helpommin ja varmemmin.

Lämpötila

Lämpötila on yksi merkittävimmistä tekijöistä pitovoiteen valinnassa. Eri voiteet on suunniteltu toimimaan optimaalisesti tietyissä lämpötilaolosuhteissa. Kylmän sään voiteet on kehitetty toimimaan parhaiten miinusasteissa, missä ne tarjoavat vahvan pidon kovalla pinnalla. Nämä voiteet ovat usein kovempia koostumukseltaan, jotta ne eivät muutu liian tahmeiksi kylmässä. Voiteita voi ostaa tarkastikin eri miinusasteille.

Lämpötilan noustessa plussan puolelle, lämpimän sään voiteet tulevat kysymykseen. Ne ovat pehmeämpiä, jotta ne voivat tarttua paremmin pehmeämpään ja kosteampaan lumeen.

Oikean voiteen valinta perustuu lämpötilan (sekä lumi- ja vesisadekuurojen) tarkkaan seurantaan ja ymmärrykseen siitä, kuinka eri voiteet reagoivat lämpötilan vaihteluun. Oman haasteensa valintaan voi tehdä esimerkiksi vuoristoinen maasto, jossa lämpötila ja lumen laatu voi olla hyvin erilainen huipulla ja juurella.  

Lumenlaatu

Myös lumen laatu on keskeinen tekijä pitovoiteen valinnassa, sillä eri lumityypit vaativat erilaisia pitoa. Tuore pakkaslumi vaatii erilaista voitelua kuin vanha tai sulanut lumi. Uusi lumi on usein pehmeää ja kiteistä, mikä tarkoittaa, että voide ei saa olla liian pehmeä, jottei se tartu lumeen. Yksi epäonnistuneen voitelun merkki onkin sukseen pohjaan tarttuva ja jopa paakkuuntuva lumi.

Uudelle lumelle kannattaakin suosia hieman kovempia voiteita, jotka tarjoavat hyvän pidon säilyttäen samalla suksen liukuvuuden. Vanhempi, tiivistynyt tai sulanut lumi puolestaan vaatii pehmeämpää voidetta, joka voi tarttua sopivasti tiiviimpään lumen pintaan. Kostea ja märkä lumi on haastava, sillä se vaatii voiteen, joka ei ime liikaa kosteutta ja menetä pitoaan.

Yleisvoiteet pyrkivät tasapainottamaan näitä ominaisuuksia, mutta erikoistuneet voiteet tarjoavat paremman suorituskyvyn tietyissä lumityypeissä ja sopivat siksi paremmin kilpahiihtoon.

Hiihtotyyli ja matkan pituus

Kilpahiihtäjät haluavat mennä mahdollisimman lujaa tilanteessa kuin tilanteessa, joten he käyttävät voidetta, joka tarjoaa optimaalisen pidon, kuitenkaan hyvää liukua syömättä. Kilpahiihtäjät käyttävätkin kovempia voiteita, jotka eivät tahmaa suksen pohjaa.

Kuntohiihtäjät ja muut harrastelijat tyypillisesti arvostavat enemmän voiteita, jotka tarjoavat aina varmasti pitoa ja vakautta, jolloin pehmeämmät voiteet voivat olla parempi valinta.

Pitkillä, usean kymmenen kilometrin, lenkeillä kestävyys ja mukavuus ovat taas avainasemassa. Tällöin on oleellista valita voide, joka säilyttää pidon ja suorituskyvyn pitkään.

Ainesosat ja koostumus

Kun etsinnässä on paras pitovoide sukseen, on hyvä ottaa myös voiteen koostumus huomioon. Tervapohjaiset voiteet ovat perinteisiä ja sopivat erityisesti vanhanaikaisiin puusuksiin, tarjoten hyvän pidon Suomen talven erilaisissa olosuhteissa.

Nykyaikaisemmat synteettiset voiteet on suunniteltu tarjoamaan parempaa suorituskykyä ja kestävyyttä. Jotkin voiteet voivat sisältää fluoria, jonka negatiivisista ympäristövaikutuksista on käyty paljon keskustela viime vuosina.

On olemassa myös biopohjaisia voiteita, jotka tarjoavat hyvän pidon ja eivät rasita luontoa. Ainesosien valinta vaikuttaa myös tuotteen hintaan.

Alusvoiteen käyttö

Paras pitovoide suksiin riippuu myös alusvoiteen käytöstä. Alusvoide valmistelee suksen pohjan pitovoidetta varten.

Alusvoiteen tarkoitus on parantaa varsinaisen pitovoiteen tarttumista ja kestävyyttä, mikä johtaa parempaan ja tasaisempaan pitoon.

On selvää, että sunnuntaihiihtäjät ja muut harrastajat eivät aina käytä alusvoidetta lainkaan, mutta siitä olisi kuitenkin merkittävästi hyötyä. Kerros alusvoidetta luo pohjan, johon varsinainen pitovoide voi kiinnittyä. Myös alusvoiteen valintaan vaikuttaa lämpötila- ja lumiolosuhteet.

Yhteenveto

KategoriaMerkkiTuote
Paras pitovoide suksiinStartAnti Ice
Paras pitovoide kosteisiin olosuhteisiinStartRF Sininen
Paras nollakeleihinPurePro White
Fluorittomiin suksiinSwixGrip Wax V30

Loppujen lopuksi, oikean pitovoiteen valinta suksiin on yksilöllinen prosessi, joka riippuu monista tekijöistä kuten lämpötilasta, lumen laadusta ja hiihtotyylistä.

Olipa kyseessä kilpahiihto tai rento sunnuntailatu, oikea voide voi tehdä merkittävän eron hiihtokokemuksessasi.

Toivomme, että tämä opas ja suosittelemamme tuotteet auttavat sinua löytämään täydellisen pitovoiteen, joka parantaa suorituskykyäsi ja tekee hiihdosta parempaa.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut kirjoittaja ja olen intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Juokseminen ja pyöräileminen on ollut intohimonani aina kuntosalilla treenaamisen ohella.

Jaa artikkeli