Perinteisen hiihdon tekniikka on ainakin jollain tasolla helppo oppia nopeasti. Moni suomalainenhan saa sukset jalkaansa ensimmäisen kerran jo ennen kouluikää, ja loputkin pääsevät tutustumaan tähän lajiin viimeistään ala-asteella.
Vaikka lykkimään oppiikin jollain tavalla nopeasti, voi tekniikasta hioa muutamia ohjeita ja vinkkejä noudattamalla huomattavasti soljuvamman.
Oikea perinteisen hiihdon tekniikka tuo hiihtoon lisää tehokuutta, minkä myötä jaksaa hiihtää pidempään ja nopeammin. Hiihdon aloittaminen helpottuu tällöin huomattavasti.
Oikeaoppinen perinteisen hiihdon hiihtoasento
Perinteisen hiihdon tekniikka lähtee oikeasta hiihtoasennosta ja tasapainon hallinnasta.
Oikeaoppinen hiihtoasento:
1. Jalat: Polvet ovat hieman koukussa, mutta ei liian syvässä kyykyssä. Jalat ovat noin lantion leveydellä toisistaan, mikä auttaa tasapainon ylläpidossa. Usein myös ajettu latu asettaa jalat oikealla leveydelle.
2. Lantio: Lantio on eteenpäin suuntautunut, mikä auttaa pitämään painopisteen suksien päällä. Tämä mahdollistaa paremman liukuvaiheen ja tehokkaamman potkun.
3. Ylävartalo: Ylävartalo tulee kallistaa hieman eteenpäin, mutta selkä pysyy suorana. Olkapäiden tulisi olla rentoina ja käsivarret roikkua jännittämättä niitä turhaan (vaikka ne kannattelevatkin sauvoja).
4. Katse: Katse tulee suunnata eteenpäin, koita siis olla katsomatta jalkojasi, vaikka keskittyisitkin tekniikan hiomiseen. Kun katse on eteenpäin, hahmotat ympäristön ja muut hiihtäjät lähelläsi, joten ennätät reagoida esteisiin ennen kuin on liian myöhäistä.
5. Kädet: Sauvat pidetään lähellä vartaloa, mutta niitä ei tule puristaa liian tiukasti. Sauvojen pitäisi liikkua luonnollisesti potkun ja liikkeen mukana.
Tasapaino ja kuivaharjoittelu
Perinteisen hiihdon tekniikassa on säilytettävä hyvä tasapaino, koska se vähentää kaatumisen riskiä ja mahdollistaa muutenkin tehokkaamman ja energiaa säästävän hiihdon.
Perinteisen hiihto sopii hyvin eri kuntoisille ihmisille ja laji on monien ikäihmistenkin suosiossa. Lähes kuka tahansa voi siis lähteä ladulle kokeilemaan sauvomista. Halutessaan voi etukäteen tehdä myös kuivaharjoituksia, jotka tähtäävät varsinkin parempaan tasapainon hallintaan.
Yksi tapa harjoittaa hiihdossa tarvittua tasapainoa on seistä yhdellä jalalla. Toinen tehokas tapa on hyödyntää tasapainolautoja, joita voi ostaa esimerkiksi urheiluliikkeistä.
Jos olet epävarma, pysytkö sukset jalassa paikallaankaan pystyssä, niin laita aluksi vain toinen suksi jalkaan, ja tunnustele oloasi. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja varsinkin jyrkkiä alamäkiä on turvallisuussyistä viisainta aluksi välttää.
Diagonaalihiihto tasaiselle ja loivaan nousuun
Perinteinen hiihto sisältää muutamia eri tekniikoita ja maasto vaikuttaa siihen, mikä tekniikka missäkin tilanteessa on järkevintä valita. Myös hiihtäjän kunto ja voitelun onnistuminen vaikuttavat siihen, mikä perinteisen hiihdon tekniikka kannattaa valita.
Diagonaalihiihto on yksi yleisimmistä tekniikoista. Se sopii varsinkin tasaiselle maaston osuudelle sekä loiviin nousuihin.
Diagonaalihiihdon perusteet:
- Asento – Pidä ylävartalo hieman eteenpäin kallistuneena, mutta selkä suorana. Painon tulee jakautua tasaisesti koko jalan alle, ja painopiste on suunnilleen jalkaterän keskiosassa. Käsivarret ovat rentoina, liikkuen synkronoidusti jalkojen kanssa.
- Jalkojen liike – Siirrä painoa toiselta sukselta toiselle, polkaisten samalla jalallasi. Jalka nousee taakse suorana. Polkaisun jälkeen liu’uta toista suksea eteenpäin.
- Sauvatekniikka – Sauvatyöntö alkaa silloin, kun vastakkainen jalka liukuu eteenpäin. Esimerkiksi kun oikea jalka liukuu, vasen käsi työntää sauvaa taaksepäin. Työntövoiman pitää tulla myös hiihtäjän ylävartalosta ja käsivarsista, ei pelkästään käsistä. Kun sauva on työntynyt taakse, palauta se nopeasti eteenpäin uutta työntöä varten.
- Rytmi – Diagonaalihiihdossa tärkeää on oikeanlainen rytmi. Jalkojen ja käsien on toimittava synkronoidusti, jotta hiihto on tehokasta. Yritä löytää rytmi hiihtämällä aluksi vain lyhyitä pätkiä (esimerkiksi 20 metriä) ja kokeile sitten taas uudestaan.
Amatöörin ei tarvitse keskittyä oikeanlaista hiihtotekniikkaa ja rytmiä hakiessaan hengitykseen, mutta tässäkin tyylissä hengityksen pitäisi olla rauhallista, tasaisista ja synkronoitu käsien ja jalkojen liikkeeseen.
Kun jaksat harjoitella tekniikkaa jonkin aikaan, hiihtoon tulee oikea rentous ja jaksat hiihtää entistä pidempiä matkoja nauttien.
Perinteisen hiihdon tekniikka ylämäkiin
Monella suomalaisella on kokemusta siitä tunteesta, kun viimeisillä voimillaan raahautuu sukset jalassa mäen lakipisteelle. Nousuja ei pidä vaikeuttaa vääränlaisella tai väärin valitulla tekniikalla.
Yllä mainittua diagonaalihiihtoa voi käyttää loivissa ylämäissä lyhentäen työntöjen ja potkujen väliä.
Oikea perinteisen hiihdon tekniikka ylämäkiin riippuu kuitenkin mäen jyrkkyydestä, ja diagonaalitekniikan lisäksi myös seuraavat tekniikat on hyvä opetella:
Pystyhiihto
Pidä ylävartalo melko pystyssä, ja painopiste suksien etuosassa.
Askella ylämäkeen ikään kuin kävelisit. Sauvatyöntö on suoraviivaista ja tapahtuu suoraan alas ja hieman taaksepäin.
Pystyhiihto on tehokas tekniikka jyrkissä nousuissa, kun liuku ei ole pääasia. Käytännössä moni valitsee tämän tekniikan ihan luonnostaan, kun voimat alkavat loppumaan mäen jyrkkyyteen nähden.
Vuorohiihto
Pidä ylävartalo on suhteellisen pystyssä, mutta hieman eteenpäin kallistuen, jotta painopiste pysyy suksien etuosassa ja pito on parempi.
Nosta toinen suksi eteenpäin askeleen tavoin ja työnnä samanaikaisesti vastakkaisen käden sauvalla.
Vuorohiihto on tehokasta jyrkissä nousuissa.
Herringbone-tekniikka
Pidä ylävartalo kallistettuna hieman eteenpäin, jotta painopiste on suksien etuosassa ja pito on parempi.
Askella ylämäkeen suksien ollessa avoimessa kulmassa toisiinsa nähden. Liuku on tällöin käytännössä hyvin huono, mutta avonainen kulma auttaa saamaan paremman pidon ja estää myös taaksepäin liukumisen. Käytä sauvoja tukemaan liikettä ja ylläpitämään tasapainoa.
Herringbone-tekniikkaa käytetään hyvin jyrkissä nousuissa, kun paremman liu’un tekniikat eivät ole enää mahdollisia ja voimat eivät riitä muihin tekniikoihin.
Ylämäkitekniikat vaativat hyvän pidon, joten on tärkeää valita oikea pohjavaha tai karvapohjasukset. Yritä aina löytää rento mutta tehokas rytmi, koska silloin energia ei kulu hukkaan.
Perinteisen hiihdon tekniikka alamäkiin
Alamäkeä hiihtäessä perinteisen tekniikalla on tärkeää säilyttää hyvä tasapaino ja valmistautua mahdollisiin muutoksiin maastossa. Perinteisen hiihdossa myös alamäkitekniikat vaihtelevat maaston mukaan. Aloittelevan hiihtäjän on syytä välttää liian jyrkkiä alamäkiä turvallisuuden vuoksi.
Pidä laskuissa jalat hieman koukussa, paino keskellä suksia ja ylävartalo hieman eteenpäin kallistuneena. Näin sinulla on paras kontrolli reagoida maaston muutoksiin.
Jos maastossa on mutka, voit viedä toista jalkaa eteenpäin kuin telemarkissa. Näin voit ohjata suuntaasi paremmin ja hallitummin siirtämällä painoa etummaiselle sukselle.
Jos maasto antaa myöten ja voit mennä niin lujaa kuin mahdollista, niin hyödynnä silloin laskuasentoa. Koukista polvet ja pidä vartalo matalana. Pidä jalat hartianlevyisellä säilyttääksesi hyvän tasapainon ja ole valmiina maaston vaihteluun.
Jarruttaminen onnistuu laittamalla suksien kärjet osoittamaan sisäänpäin ja takakärjet ulospäin. Muodostelma muistuttaa siis pizzapalaa. Otat vauhtia tällöin ikään kuin jaloilla vastaan.
Sauvoja tulee käyttää tällaisen jarrutuksen aikana korkeintaan tasapainon hallintaan.
Perinteisen hiihdon varusteet ja voitelu
Perinteisen hiihdon tekniikka onnistuu helpommin, kun varusteet ovat kunnossa ja itselle sopivat.
Pito
Pitopohjasuksissa on keskellä suksea pitoalue, jossa on karvaa tai muuta pitoa aiheuttavaa materiaalia. Nämä suksityypit soveltuvat erityisesti aloittelijoille ja kuntoilijoille, koska ne eivät vaadi pitovoitelua.
Voitelupohjasukset vaativat sen sijaan pitovoitelua, mutta tarjoavat yleensä paremman suorituskyvyn kilpahiihtäjille. Tällöin hyvä pitovoide valitaan lämpötilan ja lumiolosuhteiden mukaan. Myös liu’un parantamiseksi on olemassa erilisiä voiteita.
Siteet ja monot
Siteet ja perinteisen monot on suunniteltu tarjoamaan hyvä tuki ja sivuttaisstabiilisuus. Monon kärki kiinnitetään siteeseen, mutta kanta nousee vapaasti. Siteiden ja monojen tulee olla yhteensopivia, joten ole tarkkana, jos olet ostamassa vain uusia suksia tai uusia monoja.
Sauvat
Sauvojen pituuden tulisi olla noin hiihtäjän olkapäiden korkeudella perinteisessä hiihdossa (eli lyhyemmät kuin vapaan hiihdossa). Laadukkaat sauvat on valmistettu komposiitista, hiilikuidusta tai alumiinista.
Pukeutuminen
Ulkona kylmässä hiihtäessä tietysti myös pukeutumisella on tärkeä rooli. Suosi kerrospukeutumista ja kosteutta siirtäviä kankaita.
Ylin kerros olisi hyvä olla tuulenpitävä ja vettä hylkivä. On olemassa myös hiihtohanskoja, mutta aloittelevat hiihtäjät voivat kokeilla ”pertsaa” käytännössä millä hanskoilla tahansa. Jotkin hanskat on kuitenkin syytä olla kädessä paleltumisen ja hiertymien estämiseksi.
Kirjoittaja
Olen motivoitunut kirjoittaja ja olen intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Juokseminen ja pyöräileminen on ollut intohimonani aina kuntosalilla treenaamisen ohella.