Parhaat talvijuoksukengät vertailussa (2023)

Jaa artikkeli

Valitettavasti Suomen kelit eivät ole ideaalit juoksuharrastukseen. Maa on liukas, märkä ja luminen suuren osan vuodesta. Pahimmillaan talvella juokseminen voi muuttua jopa vaaralliseksi. Tässä parhaat talvijuoksukengät astuvat kuvaan.

Hankkimalla talvikeleissä ja liukkaalla juoksemiseen sopivat kengät tuet oman juoksuharrastuksen jatkumista läpi vuoden eikä vain kesäkeleillä.

Kiinnitä huomiota niin talvijuoksukenkiin kuin maastojuoksukenkiinkin, kun hankit kengät talvella juoksuun. Huomioi, että saatat jo omistaa täydelliset juoksukengät. Sinun tulee vain lisätä niihin talvella nastat.

Parhaan kokemuksen kuitenkin saat, kun hankit nastalliset juoksukengät tai syvästi kuvioidut ei liukkaat juoksukengät talveen.

Tässä artikkelissa tutustumme siihen, kuinka valita sinulle sopivimmat talvijuoksukengät, ja lisäksi esittelemme neljä paria mahtavia talvijuoksukenkiä.

Tässä heti 4 parasta talvijuoksukenkää, joita me suosittelemme:

 1. Salomon Spikecross 6 GTX – Parhaat nastalliset talvijuoksukengät
 2. Adidas TERREX TRAILRIDER GTX – Tyylikkäät Gore-Tex kalvolla
 3. Under Armour Machina Storm – Heijastimilla varustetut
 4. Saucony Men’s Peregrine 13 GTX

Miten valita parhaat talvijuoksukengät?

Aloitetaan käymällä läpi, kuinka sinun kannattaa valita parhaat juoksukengät talveen ja mihin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota.

Talvijuoksukengät saattavat olla hankalat löytää, jos etsit parasta mahdollista kenkämallia. Suurin osa kengistä on suunniteltu maastojuoksuun, eikä nimenomaa talvijuoksuun.

Pohdi seuraavia kysymyksiä, kun hakusessa ovat parhaat talvijuoksukengät:

 • Onko kengissä vedenkestävä päällinen? (Esim. Gore-Tex)
 • Onko kengissä nastat tai muuten liukastumista estävä pohja?
 • Ovatko kengät hyvin hengittävät?
 • Onko kengissä heijastimet?
 • Kuinka hyvän tuntuman jalkapohja saa maasta kengissä? (Esim. muotoilu tai ohut pohja)

Nastat

Kuten olemme jo maininneet, nastat ovat erittäin tärkeä osa talvijuoksukenkiä. Ne eivät kuitenkaan ole pakolliset. Esimerkiksi tässä artikkelissa jaetusta listasta kenkiä vain yksissä on omat nastat.

Jos kengissä ei ole nastoja, varmista niiden pohjan kuvioinnin olevan mahdollisimman syvä. Lisäksi pohja ei saa olla liukasta materiaalia.

Vaikka syvä kuviointi on tärkeää, liika on liikaa. Sinun tulisi pystyä saamaan kunnon tuntuma maahan juostessasi. Kun tuntuma on hyvä, on sinun helpompi pitää tasapainosi. Tuntumaa jalkapohjan ja maan välillä lisäävät esimerkiksi muotoillut pohjalliset ja iskuavaimentavat pohjamateriaalit.

Vedenpitävyys

Liukkauden eston lisäksi vedenkestävyys on myös tärkeä ominaisuus talvijuoksukengille. Lumi sulaa helposti kengän päällä ja kastelee jalat, jos kenkäsi eivät hyljeksi vettä.

Gore-Tex-päällinen on tunnetuin teknologia vedenkestävyydelle juoksukengissä, mutta ei ainoa vaihtoehtosi. Yleensä kyse on vain kenkien päällysteestä, koska näin kengät ovat vedenkestävät ja hyvin hengittävät samaan aikaan.

Design

Viimeisenä haluamme vielä mainita kengän designin. Haluat varmasti juoksukenkiesi näyttävän hyviltä ja se on myös mahdollista, kun hankit parhaat talvijuoksukengät.

Vaihtoehtoina on aivan kaikkea tyylikkäästä mustasta kirkkaisiin pohjiin ja maastovärisiin kenkiin. Varmista kuitenkin, että kengissäsi on heijastimet. Näin näyt hyvin liikenteessä, vaikka keli olisi synkkä.

Mitkä ovat parhaat talvijuoksukengät?

Seuraavaksi esittelemme top 4 parhaat talvijuoksukengät, jotka jalassa juokseminen onnistuu myös lumisella pakkassäällä.

Listalta löydät Salomon Spikecross 6 GTX -kengät, jotka on varustettu nastoilla ja suunniteltu nimenomaa talvella juoksemiseen.

Kolme muuta kenkää eivät sisällä nastoja, mutta ovat siitä huolimatta pohtimisen arvoiset vaihtoehdot. Sinun vain tulee muistaa, että varot jäällä juoksemista ne jalassasi.


1. Salomon Spikecross 6 GTX

Jos etsit vedenpitäviä juoksukenkiä talveen, Salomon on luotettava brändi.

Heidän Spikecross 6 GTX -juoksukenkänsä on varustettu monilla nimenomaa talvijuoksuun suunnatuilla ominaisuuksilla.

Tosin monet hyvät ominaisuudet näkyvät tietenkin hinnassa.

Jos tiedät jatkavasi juoksua ympäri vuoden ja vielä monina tulevina vuosina, näihin kenkiin sijoittaminen on kuitenkin kannattavaa.

 • Gore-Tex-kalvo
 • Nastapohjat
 • Koot miehille ja naisille
 • Kallis hinta
 • Nastoja ei voi irroittaa

Ehkä tärkein puoli Spikecross 6 GTX -kengissä on niiden vedenpitävä Gore-Tex-kalvo, jonka ansiosta kengät ovat vedenkestävät. Ulkonäöltään kengät ovat siistit ja mielenkiintoiset. Ne näyttävät melkeinpä vaelluskengiltä. Voit hankkia joko punamustan tai sinimustan mallin. Kumpaakin kenkäväriä koristavat myös heijastimet, joiden avulla jalkasi erottuvat vasten tietä myös pimeällä. Koot löytyvät sekä naisille että miehille.

Erityisesti talvijuoksuun kengistä sopivat tekevät pohjasta löytyvät nastat. 12 nastaa per kenkä takaavat hyvän pidon juostessa. Tosin tämä tarkoittaa, ettei kengillä kannata kävellä sisätiloissa. Hintaan nähden tämä rajaa kenkien käyttöä paljon. Talvijuoksua tukee myös kenkien Winter Contagrip -pohja.

Salomon-Spikecross-6-GTX-pohja

Muita näiden juoksukenkien ominaisuuksia ovat pikakiristyksellä varustetut nauhat, Ortholite-pohjallinen ja pronaation estolla varustettu välipohja.

Kannan ja kärjen korkeusero on 10 mm, jonka avulla voimansiirto juostessa on lähes automaattisesti edessä. Näin kengät sopivat myös aloittelijalle, jolla juoksutekniikka ei ole vielä itsestään täysin hallussa.


2. Adidas TERREX TRAILRIDER GTX

Nämä Adidaksen tyylikkäät juoksukengät sopivat juoksuun myös talvella.

Ne on suunniteltu nimenomaa poluilla ja maastossa juoksemiseen ohuet responsiivisen pohjan avulla.

Ohut pohja varmistaa, että sinulla on parempi tuntuma maahan ja näin ollen pystyt pitämään tasapainosi paremmin.

Kengät näyttävät tyylikkäiltä. Ne ovat harmaamustat ja niissä on tunnetut Adidaksen kolme raitaa. Osa kengästä on valmistettu kierrätysmateriaalista.

 • Gore-Tex
 • Osittain kierrätysmateriaalia
 • Eivät nimenomaa talvijuoksukengät
 • Ei nastoja

Tyyli on saumaton ja mahdollisimman vähän hiertävä. Adidas tunnetaan juoksukengistään ja nämä Terrex Trailrider GTX -kengät ovat siitä todiste.

Kengät sopivat talvijuoksuun, koska Gore-Tex-pinta pitää jalkasi kuivina myös märällä säällä ja lumisilla teillä. Gore-Texistä huolimatta kengät ovat todella hyvin hengittävät.

Adidas-TERREX-TRAILRIDER-GTX-pohja

Kengänpohja on kuviollinen ja niissä on hyvä pito, mutta samalla pohjissa ei ole nastoja ja niitä ei ole tehty nimenomaa talvella juoksuun vaan kaikenlaisiin hankaliin olosuhteisiin.


3. Under Armour Machina Storm

Heijastavat yksityiskohdat ja vedenkestävä päällinen tekevät Under Armourin Machina Strom -juoksukengistä hyvän vaihtoehdon talvella juoksemiseen.

Niiden muotoilu ja ominaisuudet tekevät kengistä sopivat monenlaiseen keliin ja tilanteeseen.

Aerodynaaminen kantapää helpottaa juoksua, kun taas TPU kantapäässä tukee askelia. Näissä juoksukengissä voit juosta läpi vuoden.

Kengät ovat tyylikkään näköiset ja niitä koristavat heijastimet, joiden avulla tulet näkymään hyvin juostessasi talven pimeydessä. Kengät myydään tyylikkäissä väreissä. Tumma päällinen ja värikkäät pohjat näyttävät uskomattoman hyviltä, kun juokset talvisäällä.

 • UA Storm -vedenkestävät
 • 3D-muotoiltu pohja UA HOVR™-jousituksella
 • Eivät nimenomaa talvijuoksukengät
 • Ei nastoja

Kengissä on UA Storm -päällinen, joka tekee niistä vettähylkivät. Samalla kengät kuitenkin ovat hyvin hengittävät, joka on tärkeää juoksukengille.

Talvella juostessa kengän tukevuus ja mukavuus lisäävät myös turvallisuutta. Under Armourin Machina Storm -kengissä on 3D-muotoiltu pohjallinen ja UA HOVR™-jousitus.

Under-Armour-Machina-Storm-pohja

Juostessasi kengän pohjat ohjaavat energiaa takaisin jalkoihisi ja vähentävät iskujen aiheuttamaa tuhoa.


4. Saucony Men’s Peregrine 13 GTX

Nämä maastojuoksukengät sopivat monenlaisiin tilanteisiin, myös talvella juoksemiseen.

Niiden Gore-Tex-päällinen takaa vedenpitävyyden ja korkea pohjan kuviointi lisää pitoa liukkaalla kelillä.

Valitettavasti näissä kengissä ei kuitenkaan ole nastoja, joten sinun tulee olla varovainen juostessasi liukkaalla kelillä.

Peregrine 13 -juoksukengät painottavat nimenomaa iskunvaimennusta, joka on tärkeää myös talvella. PWRRUN-iskunvaimennusvaahto ja -kumipohja imevät iskut itseensä ja säästävät jalkasi.

 • Gore-Tex-vedenkestävät
 • Korkea ja karkea 5 mm pohjan kuviointi
 • Kallis hinta
 • Ei nastoja
 • Saumat saattavat hiertää joitain juoksijoita

Kuvioinnin korkeus on jopa 5 millimetriä. Kengän kärjen ja kantapään ero on 4 millimetriä, mikä helpottaa voiman siirtoa varpaille ja tekee juoksemisesta näin kevyempää lähes automaattisesti.

Saucony-Men's-Peregrine-13-GTX-pohja

Yhteenveto

Talvijuoksikenkien hankkiminen on siis kannattavaa tai ainakin meidän mielestä suositeltavaa. Kaatuminen juoksuvauhdissa jäällä voi olla yllättävänkin vaarallista (kokemusta on).

Monesti ylinmääräinen pito nastojen tai hyvän pohjan avulla estää tällaiset vaaratilanteet ja auttaa sinua pysymään juoksun parissa pitkään.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut kirjoittaja ja olen intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Juokseminen ja pyöräileminen on ollut intohimonani aina kuntosalilla treenaamisen ohella.

Jaa artikkeli