Parhaat polkujuoksukengät maastoon

Jaa artikkeli

Polkujuoksu on yhä suosittu harrastus, joka tarjoaa luonnonläheistä liikuntaa ja rentoutumista. Tärkeä osa tätä lajia on löytää sopivat polkujuoksukengät, jotka tarjoavat tarvittavan määrän tukea ja hyvän iskunvaimennuksen. 

Tässä artikkelissa esittelemme parhaat polkujuoksukengät, joista on tehty vertailu niiden ominaisuuksien, suorituskyvyn ja mukavuuden perusteella. Valitse oikeat kengät ja nauti täysillä polkujuoksusta!

Mitkä ovat polkujuoksukengät?

Kerrataan vielä ensiksi, mitä eroa on polkujuoksukengillä ja tavallisilla juoksukengillä. Näin osaat kiinnittää huomiosi oikeisiin asioihin juuri niitä sinulle sopivia polkujuoksukenkiä etsiessä.

Polkujuoksukengät ovat kuin juoksukengät, jotka on erityisesti suunniteltu juoksemiseen maastossa. Niiden tarkoitus on tarjota juoksijalle lisää turvallisuutta, mukavuutta ja tehokkuutta polkujuoksun aikana. 

Tavalliset juoksukengät puolestaan ovat tarkoitettu juoksemiseen tasaisilla alustoilla, kuten asfaltilla tai sisätiloissa. Sen vuoksi polkujuoksukengät eroavat tavallisista juoksukengistä huomattavasti jo pelkästään niiden ominaisuuksien perusteella.

Polkujuoksukengissä on muun muassa usein vahvempi varrensuoja ja virtaviivaisempi ulkonäkö, mikä antaa juoksijalle lisää suojaa ja sujuvuutta maastossa juostessa. Polkujuoksukengät ovat myös usein painavammat kuin tavalliset juoksukengät, jotta ne antavat juoksijalle lisää tukea ja vakautta maastossa juostessa.

Polkujuoksukengissä on myös erityinen pohja, joka on suunniteltu erilaisille maastoille. Tämä pohja antaa juoksijalle lisää pitoa ja tukea, ja se estää myös juoksijan liukumista tai liukastumisen maastossa. Polkujuoksukengät ovat myös usein vedenkestäviä ja varustettu ns. Gore-Text pinnalla, jotta juoksija voi juosta märissä olosuhteissa ilman, että kengät imevät itseensä vettä.


Miten polkujuoksukengät eroaa juoksukengistä?

Tavalliset juoksukengät puolestaan ovat suunniteltu tasaisille alustoille, ja niissä on usein ohuempi pohja, joka antaa juoksijalle enemmän nopeutta ja joustavuutta. Tavalliset juoksukengät ovat myös usein kevyempiä kuin polkujuoksukengät, mikä tekee niistä paremmat kengät nopeisiin sprintti-tyylisiin juoksuihin.

Kokonaisuudessaan polkujuoksukengät ja tavalliset juoksukengät eroavat toisistaan suunnittelunsa, tarkoituksen ja käyttötarkoituksen mukaan. Polkujuoksukengät ovat tarkoitettu juoksemiseen maastossa ja niissä on erityinen muotoilu maastojuoksua varten, kun taas tavalliset juoksukengät ovat tarkoitettu juoksemiseen tasaisilla alustoilla. 

Valitsemalla oikeanlaiset ja parhaat polkujuoksukengät maastossa juoksemista varten, voit parantaa juoksemiskokemustasi ja saavuttaa parhaan mahdollisen suorituksen. Seuraavaksi käymme läpi neljä parasta polkujuoksukenkää, jotka ovat läpäisseet meidän tarkat testit ja juoksukokeilut.

polkujuoksukengat

Mitkä ovat parhaat polkujuoksukengät?

Polkujuoksu tarjoaa harrastajilleen erilaisen ja haastavamman juoksukokemuksen kuin tavallinen juoksu, ja siksi on tärkeää valita oikeat varusteet tähän lajiin.

Yksi tärkeimmistä varusteista on polkujuoksukengät, sillä ne tarjoavat juoksijalle lisää turvallisuutta, mukavuutta ja tehokkuutta maastossa juostessa. 

Onkin tärkeää valita polkujuoksukenkäsi huolella, jotta voit saavuttaa parhaan mahdollisen suorituksen polkujuoksua harrastaessasi. Tässä alapuolella tarkastelemme parhaita polkujuoksukenkiä ja vertailemme niitä keskenään, jotta voit löytää juuri itsellesi sopivimmat ja parhaat polkujuoksukengät.


1. Nike React Pegasus Trail 4

Parhaat polkujuoksukengät

Tämän vertailun ehdoton voittaja ja paras polkujuoksukenkä on Nike React Pegasus Trail 4 GORE-TEX.

Se on polkujuoksukenkä, joka tarjoaa täyden suojan ja mukavuuden kaikenlaisessa maastossa.

Kenkä on kaiken lisäksi vielä varustettu GORE-TEX-kalvolla, joka pitää vedet ja roskat poissa, ja jalat kuivina. Katso naisten versio tästä!

Kengän korkea kaulus tarjoaa lisäsuojaa ja estää roskien pääsyn sisälle. React-vaahtomateriaali välipohjassa tarjoaa energiaa ja vastaanottavaisuutta jokaisella askeleella, ja kumipohja tarjoaa hyvän pidon niin ylä- kuin alamäkimaastossa. 

Kokonaisuudessaan tämä maastojuoksukenkä on täydellinen valinta kaikille, jotka haluavat juosta mukavasti kaikissa sääolosuhteissa. Nike React Pegasus Trail 4 GORE-TEX on vertailumme paras polkujuoksukenkä ja se on suunniteltu ammattimaiseen polkujuoksuun.


2. Salomon ULTRA GLIDE 2

Jos haussa on hyvät ja halvemma polkujuoksukengät kannattaa kääntyä Salomonin puoleen. Merkkinä Salomon ei perinteisesti petä koskaan ja heidän valmistamat kengät ovat usein ensiluokkaista huippulaatua, joka kestää isältä pojalle.

Salomon ULTRA GLIDE WIDE polkujuoksukengät tarjoavat suorastaan täydellisen yhdistelmän suorituskykyä ja mukavuutta jokaiselle juoksijalle. Näiden avulla kelpaa harjoitella polkujuoksua eri olosuhteissa.

Katso naisten versio tästä!

Kenkä on varustettu Quicklace -tekniikalla, joka mahdollistaa nopean ja helpon kiristyksen vain yhdellä liikkeellä.

Kenkä tarjoaa myös erittäin luotettavan pidon erilaisilla alustoilla, kiittäen Contagrip -pohjan erityisiä kumikomponentteja. Sensifit -tekniikka puolestaan tarjoaa mukavuutta ja se myös suojaa jalkoja tarkasti, mikä tekee juoksemisesta mukavampaa.

Nämä polkujuoksukengät ovat myös parhaat, jos haussa on mahdollisimman kevyet polkujuoksukengät. Vain 260 grammaa painava Salomon ULTRA GLIDE WIDE tarjoaa korkean mukavuustason ja hengittävyyden, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan pitkille juoksulenkeille. Leveä kenkä ja minimalistinen muotoilu tekevät siitä myös erittäin tyylikkään ja uniikin valinnan. Musta väri ja muodikas muotoilu takaavat sen, että tämä kenkä sopii täydellisesti juoksulenkille ja muihin urheilullisiin tilanteisiin.

Yhdistämällä suorituskyvyn ja mukavuuden Salomon ULTRA GLIDE WIDE on täydellinen valinta niille, jotka haluavat juosta polkujuoksua ilman huolta jalkojen väsymisestä tai kivusta. Se tarjoaa täydellisen yhdistelmän suorituskykyä ja mukavuutta, ja se on erittäin luotettava ja turvallinen valinta niille, jotka haluavat parantaa juoksukokemustaan suomalaisilla metsäpoluilla.


3. HOKA SPEEDGOAT 5

polkujuoksukengat-hoka

HOKA SPEEDGOAT 5 on uudistettu, tunnettu ja palkittu polkujuoksukenkä miehille, joka on suunniteltu tarjoamaan parasta mahdollista suorituskykyä erilaisessa maastossa.

Kenkä on saanut nimensä juoksijalegenda Karl “Speedgoat” Meltzerin mukaan ja se on kehitetty erityisesti nopeaa juoksua varten haastavissa maasto-olosuhteissa.
Katso naisten versio tästä!

Tämä uusittu versio on entistä kevyempi ja sen välipohja on muotoiltu uudelleen, mikä takaa vielä paremman juoksutuntuman. Päällinen on valmistettu hengittävästä verkkokankaasta, ja sen 3D-printatut kuviot takaavat tukevuuden ja jalan paremman pysymisen paikoillaan kengässä. Iltin muotoa on muutettu ja reiät nauhoilla säädettävissä, jotta kenkä sopii täydellisesti jokaiseen jalkaan.

Vibramin Megagrip-ulkopohja tarjoaa hyvän pidon niin märällä, kuin kuivalla kelillä, ja sen 5 mm kuvioinnilla on tarkoitus parantaa jalan ja maan välisen tuntuman tasoa. EVA-vaahto muodostaa jalalle oman “ammeen”, joka tarjoaa ainutlaatuista tuntumaa ja lisää tukevuutta.

Yhdistämällä huipputeknologian ja juoksulegendan yhteen kenkään saatiin aikaan, HOKA SPEEDGOAT 5, joka tarjoaa juoksijoille parhaan mahdollisen juoksukokemuksen. Kokonaisuudessaan Speedgoat 5 on hyvä valinta, jos haussa on hyvä polkujuoksukenkä, mikä sopii haastavaampaankin maastoon.


4. SALOMON SPEEDCROSS 6 WIDE

salomon-polkujuoksukengat

Vertailun viimeiselle, mutta ei vähäisimmälle sijalle päätyi Salomon Speedcross 6 Wide.

Tämä kenkä on polkujuoksukenkä miehille, joka tarjoaa mukavuutta ja vauhdikkuutta.

Leveälestinen malli takaa hyvän istuvuuden ja SensiFit-rakenteen sekä pikanauhoituksen ansiosta kengät istuvat mukavasti jalan ympärillä. 

Kengästä ei tosiaankaan puutu ominaisuuksia ja EnergyCell + -välipohja yhdistää hyvin iskunvaimennuksen ja juoksutuntuman. Sen lisäksi Mud Contagrip -ulkopohja toimii hyvin pehmeillä alustoilla. Salomon QuickLace-pikanauhoitus helpottaa kengän nopeaa ja helppoa pukemista. 

Tämän kengän kannan korkeus on 32 mm, päkiän korkeus 22 mm ja droppi 10 mm, joten ne soveltuvat hyvin kaikille. Speedcross 6 sopii juoksussa parhaiten vaihtelevilla alustoilla, kuten pehmeällä ja mutaisella alustalle, ja sopii hyvin nopeampaankin askellukseen. Näiden kenkien iskunvaimennus on keskitasoa ja suojaavuus on korkea, mikä mahdollistaa nopean polkujuoksemisen rankemmassakin maastossa.


Miten valita polkujuoksukengät?

Polkujuoksukenkien valinta voi olla hankalaa, sillä markkinoilla on runsaasti ja monipuolisesti erilaisia malleja ja merkkejä.

Tärkeää on löytää juuri itselle sopivat kengät, jotka tukevat juoksemista poluilla ja maastossa.

Tässä alapuolella käydään läpi polkujuoksukenkien tärkeimmät ominaisuudet sekä mietitään niiden merkitystä juoksemisen kannalta.

Jämäkkyys ja iskunvaimennus

Jämäkkyys ja iskunvaimennus ovat kaksi tärkeää ominaisuutta, joita polkujuoksukenkien valinnassa kannattaa huomioida. Nämä ominaisuudet vaikuttavat juoksun mukavuuteen ja voivat myös suojata jalkoja ylimääräisiltä vammoilta.

Jämäkkyys on kengän kyky torjua jalkaterän alapuolisesta alustasta tulevaa iskuenergiaa. Tällainen kenkä tarjoaa juoksijalle lujan tukipohjan, joka auttaa säilyttämään juoksumukavuuden pitkällä matkalla. Jämäkkyys on tärkeä erityisesti juostessa kovilla alustoilla, kuten asfaltilla, sillä se auttaa vähentämään ylimääräistä iskuenergiaa jalkapohjiin.

Iskunvaimennus taas on kengän kyky vaimentaa juoksun aikana syntyvää iskuenergiaa. Hyvä iskunvaimennus takaa, että juoksu on mukavaa ja juoksijan jalat ei turhaan väsy juoksun aikana. Se auttaa myös vähentämään mahdollisia jalkavammoja ja se myös suojaa jalkoja pitkillä juoksumatkoilla.

On tärkeää huomata, että jämäkkyys ja vaimennus eivät ole toisiaan poissulkevia ominaisuuksia. Polkujuoksukenkien valinnassa kannattaa etsiä tasapainoinen yhdistelmä näitä kahta ominaisuutta. Juoksukenkä, joka on liian jämäkkä, saattaa aiheuttaa jalkoihin liikaa rasitusta ja puolestaan liian pehmeä kenkä ei tarjoa tarpeeksi tukea juoksun aikana.

Kokeilemalla erilaisia polkujuoksukenkiä ja juoksemalla niillä erilaisilla alustoilla, voit löytää juuri sinulle sopivimman yhdistelmän jämäkkyyttä ja iskunvaimennusta. Muista, että juoksun mukavuus ja turvallisuus ovat avaintekijöitä pitkäaikaisessa juoksuharrastuksessa, joten niitä kannattaa ehdottomasti huomioida kenkien valinnassa. Onneksi kaikki tämän vertailun parhaat polkujuoksukengät ovat hyvin varmoja valintoja.

Pituus ja leveys

Pituus ja leveys ovat tärkeitä tekijöitä, kun valitaan juoksukenkiä. Pituus on tärkeä juoksukenkien istuvuuden ja suorituskyvyn kannalta, kun taas leveys vaikuttaa mukavuuteen ja kenkien tukevuuteen.

Kenkien pituuden tulisi olla sama kuin jalan pituus, jotta kenkään ei jäisi liikaa tilaa, mikä voi johtaa epämukavuuteen ja huonompaan suorituskykyyn. 

Tämä voi myös aiheuttaa loukkaantumisia, koska jalka ei saa tarpeeksi tukea. Juoksukenkien pituuden voi määrittää mitaten jalan, ja lisäämällä noin 5 – 10 mm tilaa varpaille, jotta jalka voi liikkua vapaasti kengässä.

Juoksukenkien leveys on yhtä tärkeä kuin pituus, sillä se vaikuttaa mukavuuteen ja tukevuuteen. Liian kapeat kengät voivat aiheuttaa särkyjä ja jännitystä jaloissa, kun taas liian leveät kengät eivät tarjoa tarpeeksi tukea ja voivat aiheuttaa jalan liikaa liikkumista kengän sisällä.

Juoksukenkien leveys tulisi määritellä jalan mukaan. Tämä voi vaihdella henkilöstä toiseen, mutta yleisesti juoksukenkien tulisi olla hieman leveämmät kuin jalka.

Kengän muoto

Kengän muoto on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka vaikuttavat juoksukokemukseen. Se määrittää juoksun mukavuuden ja tehokkuuden sekä vähentää loukkaantumisriskiä.

Kengän muoto on kolme perusominaisuutta: kantapää, varvasosan muoto ja varvasosan koko. Kantapään ja varvasosan muodon tulee vastata jalkasi rakennetta ja liikkeitä, jotta kengät ovat mukavat ja tarjoavat tarvittavaa tukea. Varvasosan koko puolestaan määrittää, sopivatko parhaat polkujuoksukengät jalkaan.

Kantapää on yksi tärkeimmistä osista kenkää, sillä se määrittää kengän tukea ja istuvuutta. Kenkää valitessa tärkeää on varmistaa, että kantapää on tarpeeksi tilava, jotta varpaat eivät painu kengän sivuille liikkuessa. Liian ahtaassa kengässä kantapää kärsii ja se voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi niveliin tai varpaisiin.

Kannattaa valita kengät, joissa kantapää, varvasosa ja varvasosan koko ovat jalan mittaiset ja jalkasi rakennetta vastaavat. Näin varmistat mukavan juoksun ja vähennät loukkaantumisriskiä.

Polkujuoksukengän paino

Kengän paino on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa juoksukokemukseen ja suorituskykyyn. Painolla on suora yhteys juoksun kulkemiseen. Liian painavat kengät saattavat aiheuttaa väsymystä ja rasitusta jaloille, kun taas liian kevyet kengät eivät tarjoa tarpeeksi tukea ja suojausta jaloille.

Optimaalisen painon löytäminen riippuu juoksumatkan pituudesta, alustan koostumuksesta ja myös omasta mieltymyksestä. Esimerkiksi pitkänmatkan juoksijat saattavat haluta painavammat kengät, sillä ne tarjoavat enemmän suojausta ja tukea jaloille.

Toisaalta, sprinttauksiin tai kevyeseen juoksuun soveltuvat kevyemmät kengät, sillä ne antavat enemmän liikkumavapautta ja joustavuutta sekä räjähtävyyttä.

Kengän paino on yleensä ilmoitettu grammoina, ja eri valmistajilla on erilaisia painoluokkia. Esimerkiksi kilpailuun tai kilpailunomaiseen juoksuun tarkoitetut kengät ovat yleensä kevyempiä kuin arkikäyttöön soveltuvat kengät. Hyvä nyrkkisääntö on, että hyvät polkujuoksukengät painavat noin 250 – 300 grammaa.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut kirjoittaja ja olen intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Juokseminen ja pyöräileminen on ollut intohimonani aina kuntosalilla treenaamisen ohella.

Jaa artikkeli