Parhaat luistelumonot – Top 4 vertailussa

Jaa artikkeli

Monot ovat tärkeä osa mukavaa ja tehokasta hiihtoa. Jos monot eivät sovi jalkaasi tai ovat muuten huonot, ei hiihtokaan onnistu parhaalla mahdollisella tavalla.

Tämän takia kannattaa hankkia nimenomaa luistelumonot, jos sinua kiinnostaa luisteluhiihto ja olet ostanut luisteluhiihtoon sopivat sukset. Parhaat luistelumonot eroavat hiukan perinteisen hiihdon monoista.

Tässä artikkelissa esittelemme sinulle top 4 luistelumonot meidän mielestämme.

Mitä eroa luistelu- ja perinteisenmonoilla?

Luistelumonot ovat jäykempiä, tarjoavat parempaa nilkatukea ja vähentävät taipumista, optimoiden luistelutekniikkaa.

Perinteiset monot ovat joustavampia, mukautuen perinteisen hiihdon liikkeisiin ja mahdollistaen jalkaterän paremman liikkuvuuden.

Kiinnitysjärjestelmät ja materiaalit voivat vaihdella, mutta mukavuus on tärkeä tekijä molemmissa monoissa, näin kertoo esimerkiksi rei.com

Mitkä ovat parhaat luistelumonot?

Seuraavaksi esittelemme sinulle neljät luistelumonot, joita me suosittelemme. Näiden monojen joukosta löytyvät niin vapaa-ajan monot kuin kisamonot. Niitä yhdistää se, että kaikki listan monot on suunniteltu luisteluhiihtoa varten.

Valitse omat suosikkisi ja olet valmis hiihtämään. Käytä artikkelin lopussa annettuja vinkkejä, kun valitset sopivat parhaat luistelumonot sinun hiihtotyylillesi.


1. Salomon S/race Carbon Skate Prolink

salomon luistelumonot

Jos etsit monoja raskaaseen käyttöön, Salomonin S/race Carbon Skate Prolink -monot ovat hyvä valinta. Nämä parhaat luistelumonot on suunniteltu erityisesti kisakäyttöön ja hiihdon tosissaan ottaville harrastajille. 100km kisalesti! Eli nämä monot ovat todella erinomaiset suksikontrollin ja tukevuuden kannalta hiihdit sitten kisoissa tai vapaa-ajalla.

Tukevat monot on suunniteltu monella tapaa nimenomaa kisakäyttöön. Monot istuvat jalkaan hyvin SensiFit-teknologian ansiosta ja niiden pikanauhoitus pitää huolen, että olet heti valmis hiihtoladulle. Monoissa on jalat kuivina pitävä vedenpitävä ClimaSalomon WP -kalvo sekä Carbon Loaded -kuori. Erityisesti monojen hiilikuituvahvikkeet tekevät niistä niin tukevat ja erottavat sen saman brändin edellisestä monomallista. Tukevuutta on lisätty jopa 20%.

Materiaaleista voidaan mainita myös se, että monot eivät sisällä PFC:tä eli perfluorihiiliyhdisteitä. Erityisesti vanhemmissa suksissa tämä on suosittu ainesosa tai pinnoita, mutta se on ympäristölle haitallista ja siksi sitä tulisi välttää.

Monoja voidaan käyttää Salomon Prolink -siteissä ja Rottefella NNN -siteissä. Huono puoli on se, että kengännumerot ovat brittien tavalla eli UK-numeroilla. Sinun tulee siis tarkistaa sopiva monojen koko kokotaulukosta ennen ostamista.

Salomon S/race Carbon Skate Prolink luistelumonot lyhyesti:

 • Käyttösuositus: luistelusukset – kisat ja raskas harrastuskäyttö
 • Siteet: Salomon Prolink ja Rottefella NNN
 • Muut suositukset: likainen, vanha tai karkea lumi
 • Vedenpitävät
 • ei sisällä PFC:tä
 • Pikanauhoitus

2. Fischer Carbon Skiathlon DP

fischer luistelumonot

Nämä monot voi vain vetäistä jalkaan ja olet heti valmis hiihtokisoihin. Fischer Carbon Skiathlon DP -sukset on tarkoitettu sekä perinteiseen että luisteluhiihtoon ja ne sopivat myös kisaamiseen. Niiden edeltäjä on luistelumono Carbonlite Skate, josta on kehitetty myös perinteisen osuuksille sopiva Skiathlon-malli. Eli jos et halua vaihtaa suksia välissä vaan sinua kiinnostaa perinteisen ja luistelun välillä vaihtelu, nämä monot ovat kokeilemisen arvoiset.

Monoissa on Turnamic Race Classic, jota käytetään yleensä perinteisen monoissa. Malli on samaan aikaan tukeva ja joustava, että se sopisi kumpaankin hiihtotekniikkaan. Kannassa ja tukivarsissa on tukevaa hiilikuitua. Jalkaan laittoa helpottavat Fischer Speed Lock pikanauhoitus ja kiinnipitolenkit.

Monot sopivat hyvin pakkaselle, koska niissä on eristeenä Comfort Guard. Race Fit -lesti puolestaan takaa voimansiirron ja suksikontrollin niin luistelussa kuin perinteisessä, mutta mukavuus kärsii siitä hiukan. Eli sukset sopivat nopeutta ja vaivatonta hiihtoa suosiville. Hyvänsään nautiskelevat arkihiihtäjät eivät välttämättä hyödy näistä monoista.

Fischer Carbon Skiathlon DP monot lyhyesti:

 • Käyttösuositus: kisat ja hiihdä perinteistä sekä luistelua
 • Siteet: Salomon Prolink ja Rottefella NNN
 • Tehokas voimansiirto
 • Hajunesto
 • Pikanauhoitus

3. Rossignol X-10 Skate

rossingnol luistelumonot

Jos luisteluhiihdon nopeus ja tehokkuus ei ole sinulle kaikki kaikessa, Rossignol X-10 Skate -monot ovat hyvä valinta. Ne mahdollistavat silti nopean hiihdon, mutta ovat samalla mukavammat kuin kisaamiseen suunnitellut monot. Kevyiden monojen rakenne on saman tyylinen kuin X-ium-kisamallistossa, mutta mukavuutta ja lämpöä on lisätty.

Vaikka monot eivät vedä vertojaan tehossa ja nopeudessa kisamonoille, Dual Core -rakenne tekee niistä sopiva harrastajan luisteluhiihtoon. Wintherm-kalvo eristää monon sisäosan ulko-osasta niin, että kehon oma lämpö pysyy monoissa ja kosteus ei pääse kankaanläpi jalkoihin. Monot on myös mahdollista lämpömuokata jalkaan sopiviksi, mutta tämä kannattaa tehdä monot ostettaessa.

Rossignol X-10 Skate monot lyhyesti:

 • Käyttösuositus: luisteluhiihto vapaa-ajalla
 • Siteet: Salomon Prolink ja Rottefella NNN
 • Wintherm-eristyskalvo
 • Dual Core -luistelumonorakenne
 • Lämpömuokattavat

4. Alpina Action Skate

alpina luistelumonot

Nämä monot ovat hyvät perusmonot vapaa-ajalla hiihtävälle harrastajalle, joka haluaa keskittyä nimenomaa luisteluhiihtoon. Jos vasta aloitat luisteluhiihdon parissa, näistä monoista on hyvä aloittaa. Huomio kuitenkin, että kyse on miesten mallista. Se näkyy esimerkiksi isoina kokoina.

Monoista ei ole paljoa muuta sanottavaa kuin, että ne ovat hyvät perusmonot. Niiden pohjan rakenne on ergonominen ja suunnittelussa on pidetty erityisesti mielessä mukavuus. Mukavuuden takia pidemmätkin matkan onnistuvat ja monoja suositellaan myös retkiluisteluun. Tosin mukavuus tarkoittaa, että nopeudesta ja voimansiirrosta on jouduttu tinkimään.

Monot lyhyesti:

 • Käyttösuositus: luisteluhiihto vapaa-ajalla, aloittelijat, retkiluistelu
 • Siteet: Salomon Prolink ja Rottefella NNN
 • Erittäin mukavat
 • Ergonominen pohja

Kuinka valita hyvät luistelumonot?

Monojen valinta voi tuntua aluksi vaikealta, koska vaihtoehtoja on niin paljon erilaisia. Monojen ominaisuudet ja hinnat voivat vaihdella suuresti.

Seuraavaksi haluamme antaa sinulle muutamia vinkkejä, joiden avulla monojen valinta onnistuu helpommin.

Monojen käyttötarkoitus ja hiihtotyyli

Aloita pohtimalla, millaiset monot haluat. Eli mikä on juuri sinun hiihtotyylisi. Luistelumonot ja perinteisen monot ovat eroavat toisistaan monilla tapaa, koska ne on suunniteltu olemaan tehokkaat juuri kyseistä hiihtotyyliä varten.

Osa monoista sopii kuitenkin kumpaankin hiihtotyyliin, kuten yllä mainitut Fischer Carbon Skiathlon DP -monot. Tosin et saa kaikkea irti luisteluhiihdosta tyylejä sekoittavilla monoilla.

Pohdi myös, millainen hiihtäjä olet muuten. Jos etsit kisamonoja, valitse esimerkiksi suosittelemamme Salomon S/race Carbon Skate Prolink -monot. Kisamonot mahdollistavat äärimmäisen voimansiirron ja nopeuden.

Toisaalta kisamonot ovat yleensä epämukavat. Niitä ei suositella pidempiin hiihtomatkoihin. Alpina Action Skate ja Rossignol X-10 Skate ovat hyviä vapaa-ajan monoja.

Tarkista siteiden tyyppi

Usein monot sopivat vain tietyn tyyppisiin siteisiin. Eli tarkasta, millaiset siteet sinulla on ja hanki monot sen mukaan.

Toisaalta siteet voidaan myös vaihtaa monoihin sopiviksi. Tämä vaatii enemmän vaivaa kuin vain sopivien monojen hankinta. Salomon Prolink ja Rottefella NNN ovat suosittuja sidetyyppejä.

Löydä oma kokosi

Osa monoista on unisex-malleja, kun taas toiset on suunniteltu nimenomaa miehille tai naisille. Tärkeintä on sopivan koon löytäminen. Kannattaa vilkaista kokoa heti ekana, ettei käy ikävää yllätystä.

Monojen koot vaihtelevat laajasti. Huomio myös, että joissakin monoissa saattaa olla käytössä Yhdysvaltojen tai Britten koot.

Varren korkeus ja tukevuus

Luistelumonoissa on usein korkea tukeva varsi, joka tukee nilkkoja. Korkean varren hyötynä on myös se, että lumi ei pääse monon sisälle yhtä helposti.

Jos vain luistelet, korkea varsi on ihan hyvä valinta. Jos kuitenkin haluat myös hiihtää perinteisellä tyylillä, kannattaa harkita matalavartisia monoja, jotka mahdollistavat jalan paremman jouston ja liikkuvuuden.

Sopiva olosuhteet ja sää

Kaikkia monoja ei ole tehty kaikkiin olosuhteisiin. Eli tarkista esimerkiksi monojen eristys, vuori, lämpimyys, kalvo ja pinnoite. Osa monoista on vettähylkiviä ja toiset eivät ollenkaan.

Jos hiihdät paljon märällä säällä, kannattaa panostaa vedenkestäviin monoihin. Kisamonot eivät yleensä ole yhtä lämpimät kuin vapaa-ajan monot, koska vuori saattaa haitata voimansiirtoa.

Yhteenveto

KategoriaMerkkiTuoteHinta
Parhaat luistelumonotSalomonS/race Carbon Skate ProlinkKatso
Parhaat kisaluistelumonotFischerCarbon Skiathlon DPKatso
Hyvä vaihtoehtoRossignol X-10 SkateKatso
Luistelumonot harrastajalleAlpinaAction SkateKatso

Luisteluhiihtomonojen valinnassa tärkeitä tekijöitä ovat jäykät pohjat ja nilkan tuki, jotka vähentävät vääntöä ja taipumista luisteluliikkeen aikana, sekä mukavuus, joka on ensisijainen huomioon otettava seikka​.

Alkutason monojen mansetit ovat yleensä muovia, kun taas korkeamman tason malleissa on kevyempiä ja jäykempiä hiilikuitumansetteja. Erityisesti aloittelijoille on suositeltavaa valita lämpimämpi vuori ja tukevat monot kantapään ja nilkan alueella​.

Olemme esitelleet tässä artikkelissa mielestämme parhaat luistelumonot hiihtoon. Valitse siis näistä sinulle paras!

Kirjoittaja

Olen motivoitunut kirjoittaja ja olen intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Juokseminen ja pyöräileminen on ollut intohimonani aina kuntosalilla treenaamisen ohella.

Jaa artikkeli