Parhaat juoksukengät asfaltille – Top 4

Jaa artikkeli

Kaupunki juoksija joutuu hyväksymään tylyn tosiasian, että toisinaan juokseminen on välttämätöntä kovalla jaloille armottomalla asfaltilla. Vaikka asfaltti on juoksupintana tukeva, rasittaa se kehoa kovuudellaan.

Jos sinä joudut juoksemaan asfaltilla, voit onneksi helpottaa kovan pinnan vaikutuksia valitsemalla sopivat juoksukengät.

Parhaat juoksukengät asfaltille pehmentävät jokaista askelta ja näin ollen myös jalkoihin kohdistuvaa rasitusta. Juokse enemmän ja kärsi vähemmän pitkäaikaisista vaikutuksista löytämällä juoksukengät asfaltille!

 • 1. Adidas: ADIZERO PRIME X

  parhaat-juoksukengät-asfaltille
  • Parhaat juoksukengät asfaltille
  • Kovaan maastoon
  • Saumaton
 • 2. Asics: GEL-NIMBUS 25

  • Erittäin pehmeät
  • Uutuus
  • Geeliosa kantapään alla
  • Hengittävät
 • 3. Nike: Air Zoom Tempo NEXT%

  /juoksukunkku/nike-air-zoom-tempo-next
  • Hyvä iskunvaimennus
  • Kirkkaat värit
  • React-vaahtopohja

Miksi asfaltilla ei tulisi juosta tavallisilla kengillä?

Juostaessa esimerkiksi hiekalla imee se itseensä osan jalan ja juoksupinnan välisestä iskusta. Jalka osuu hiekkaan, joka painuu alaspäin jalan ja kehon voimasta. Samalla tämä helpottaa juoksua, koska pehmeä juoksupinta helpottaa jalan ponnahdusta seuraavaan juoksuaskeleeseen.

Asfaltilla efekti on täysin päinvastainen. Kova asfaltti ei anna yhtään myöten. Jalka osuu maahan ja asfaltti pysyy paikoillaan. Koko osumasta aiheutunut isku kohdistuu nyt jalkaa. Erityisesti jalkapohjaan, nilkkaan, polveen ja vyötäröön. 

Jos tämä tapahtuu muutaman kerran, ei se oikeastaan vaikuta normaalikuntoiseen henkilöön mitenkään. Mutta pitkään juokseminen alkaa aiheuttaa kipua tavalla, joka voitaisiin välttää hankkimalla sopivat juoksukengät asfaltille. Ja usein asfaltilla juokseminen huonoilla kengillä voi johtaa jopa pidempi aikaisempiin vammoihin.

Mitkä ovat parhaat juoksukengät asfaltille?

Testimme mukaan… Adidas: ADIZERO PRIME X STRUNG


1. Adidas: ADIZERO PRIME X STRUNG

Adidas on juoksijoiden suosima brändi, jolta löytyy laaja valikoima erilaisia juoksukenkiä.

Adidas Adizero -malliston Prime X Strung -juoksukengät sopivat hyvin myös kovassa maastossa, kuten asfaltilla juoksuun. Ja ne on suunniteltu erityisesti pitkille matkoille.

Nämä olivat testimme parhaat juoksukengät asfaltille!

Kengän yläosa on erityistä Strung-materiaalia, joka on dynaamista ja saumatonta erityisesti urheilijoiden käyttöön tarkoitettua materiaalia. Se tekee kengän yläosasta hyvin jalkaan mukautuvan ja joustavan. Pohja on puolestaan Prime X -teknologiaa, joka koostuu kolmesta kerroksesta responsiivista juoksua edistävästä Lightstrike Pro -materiaalia sekä Energyrods-hiiliosista, jotka vähentävät energian hukkaan menemistä juostessa. 

Nämä materiaalit tekevät kengästä erinomaisen asfaltilla juoksuun, koska pehmeät Lightstrike Pro -kerrokset vähentävät askelista aiheutuvaa rasitusta, mutta Energyrods-osat pitävät huolen siitä, ettei energiaa silti mene hukkaan.

Kenkä on unisex-mallinen eli se sopii kaikille sukupuolille. Pääväreinä on joko valkoinen tai vihreä, jonka lisäksi kenkää koristavat Adidaksen tunnusmerkkinä tunnetut mustat raidat ja liukuvärinä värjätyt neonvärit. Materiaali on osittain kierrätettyä.

Adizero Prime x Strung lyhyesti:

 • Unisex-malli
 • Osittain kierrätysmateriaalia
 • Saumaton Strung-materiaali
 • Prime X -pohja
 • Suunniteltu pitkän matkan juoksuun

2. Asics: GEL-NIMBUS 25

Monissa kirkkaissa ja neutraaleissa väreissä tulevat Asicsen Gel-Nimbus 25 -juoksukengät asfaltille näyttävät ensisilmäyksellä perinteisille juoksukengille, mutta ne ovat äärimmäisen pehmeät.

Edes asfaltilla juoksu ei tunnu kovalta maastolta vaan pilvillä kävelyltä.

Testin pehmeimmät kengät!

Kengän päällisen materiaalina on käytetty neulosta, joka hengittää hyvin ja mukautuu jalan muotoon. Gel-Nimbus 25 -kengän sisältä taas löytyy maksimaalista mukavuutta takaava OrthoLite™ X-55 -sisävuori.

Pohjan FF BLAST™ PLUS ECO -materiaali on erittäin pehmeää ja jalkaa kovalta maalta suojaavaa. Ajattele sitä kuin paksuna pehmusteena sinun ja asfaltin välillä. Lisäksi tämä materiaali palauttaa energiaa. Pohjassa on käytetty myös iskunvaimentavaa uutta Puregel-teknologiaa, jonka geeliosa keskittyy kantapäähän. Kokonaisuuden viimeistelee kuminen hyvää pitoa tarjoava ja käyttöikää pidentävä Ahar-kengänpohja.

Gel-Nimbus 25 lyhyesti:

 • Osittain kierrätysmateriaalia
 • Pehmeä energiaa palauttava FF BLAST™ PLUS ECO -pohja
 • Puregel-geeliosa kantapään alla

3. Nike: Air Zoom Tempo NEXT%


Niken Air Zoom Tempo NEXT% -juoksukengät myydään monissa kirkkaissa väreissä, mutta myös perinteisen mustana ja valkoisena. Niitä koristaa ikoninen Niken logo.

Verrattuna muihin Niken juoksukenkiin näissä kengissä on useita nimenomaa kovalla maalla juoksemiseen sopivia ominaisuuksia sekä teknologioita.

Niken Flyknit-teknologia tekee päälliskankaasta jalkaa tukevan, koska käytetty kangas on ohuudestaan ja keveydestään huolimatta todella vahvaa. Välipohjassa on käytetty Niken kaikista parasta energiavastetta tarjoavaa ZoomX-teknologiaa, joka helpottaa juoksemistasi. 

Air Zoom Tempo NEXT% -juoksukenkien pohja on yhtä yhtenäistä materiaalia useiden kerrosten sijaan. Tämän mahdollistaa React-vaahto. Malli suojaa parhaiten nimenomaa eniten juoksussa osumaa saavia jalkapohjan osia. Iskunvaimennus kohdistuu eniten alueilla, jotka yleensä kärsivät kovalla pinnalla juostessa. Eli kenkä on suunniteltu juurikin juoksijoille ja vaikeisiin olosuhteisiin!

Air Zoom Tempo NEXT% lyhyesti:

 • Yhtenäinen React-vaahtopohja
 • Energianvasteen takaava ZoomX-teknologia
 • Tarjoaa suunnattua iskunvaimennusta

4. Asics: GEL-KAYANO 29

Asics tunnetaan hyvin juoksijoiden keskuudessa ja siksi tältä listalta löytyy kahdet heidän kenkänsä.

Toinen Asicsen malli, jota kaupunkijuoksijoiden tai muiden asfalttijuoksijoiden kannattaa harkita on Gel-Kayano 29. 

Nämä parhaat juoksukengät asfaltille tuntuvat uskomattoman kevyiltä kiitos uudenlaisen mallin, joka on jopa 10g kevyempi kuin edellinen Gel-Kayano-malliston kenkä. Uusi muotoilu ei kuitenkaan tee juoksukengistä yhtään sen huonomman näköisiä kuin ennenkään vaan jalassa Gel-Kayano 29 näyttää erittäin perinteiseltä tyylikkäältä juoksukengältä. Se on saatavilla monissa eri väreissä.

Kengän suunnittelun pohjana on uudenlainen LITETRUSS™-rakenne, joka vakauttaa juoksemista ja suuntaa jalkaa täydelliseen asentoon. Gel-Kayano 29 -juoksukengät jalassa ohjautuu askelesi automaattisesti kohti oikeanlaista varvaslähtöasentoa. Välipohjasta löytyvä FF BLAST™ PLUS -teknologia pitää huolen asfaltin aiheuttamasta kovasta iskusta. Juokseminen tuntuu pehmeältä ja liikkeelle lähteminen ottaa kaiken irti kengästä ja energiastasi. 

Vaikka kengän malli on kevyt, löytyy siitä silti tukea ja pehmustetta asfaltilla juoksuun. Päällinen on Engineered Stretch-Knit -teknologiaa, joka tukee jalkaa ja hengittää hyvin. Neulos on myös kierrätettyä eli ympäristöystävällistä!

Gel-Kayano 29 lyhyesti:

 • Naisten juoksukengät
 • Osittain kierrätettyä materiaalia
 • Kevyt malli
 • Litetruss-rakenne ohjaa jalan asentoa
 • Suunniteltu pitkän matkan juoksuun

Kuinka valita juoksukengät asfaltille?

Valitessasi juoksukenkiä asfalttijuoksuun keskity niiden tukevuuteen ja kykyyn imeä askelesta aiheutuvan iskun itseensä.

Hyvät kengät pitävät huolen, että et loukkaannu tai satuta itseäsi. Älä keskity vain asfaltilla sopiviin kenkiin vaan muista myös pitää mielessä muut juoksukenkien valintaan liittyvät asiat. Vaikka juoksukengät sopisivat mitenkä hyvin asfaltille, ei niistä ole hyötyä sinulle, jos ne eivät muuten sovi juoksutyyliisi ja jalallesi. 

Kiinnitä huomiota seuraaviin kolmeen asiaan:

Vuori ja pehmuste 

Pehmeä kenkä imee itseensä osan jalan ja maan välisestä iskusta. Eli asfaltilla juoksuun vaaditaan pehmeämmät kengät kuin pehmeämmällä maaperällä juoksemiseen. Samalla mitä pehmeämpi kengän vuori on, sitä huonommin asettuu se tukevasti jalkaan.

Eli sinun tulisi löytää täydellinen tasapaino kengän pehmeyden ja sen istuvuuden välillä. Lisäksi kengän pehmeys vähentää energian palautumista askelesta, mikä tekee juoksusta raskaampaa kuin kengällä, joka kova ja kuin yhtenäinen osa jalkaasi.

EVA-pohjalliset tai geelipohjalliset

Pohjallinen on kengän usein erillinen sisäpohja. Se vaikuttaa suuresti juoksuun asfaltilla. EVA-pohjalliset on valmistettu EVA-materiaalista, jota suositaan usein juoksukenkien pohjallisissa. Se kestää kovaakin kulutusta, mikä on ihanteellista juoksukenkien tapauksessa. Ne kuluvat nopeammin kuin normaalit kengät. EVA-pohjallisten etuna on myös niiden ohuus.

Toinen vaihtoehto ovat geelipohjalliset, joissa geelimateriaali imee osan askelen iskusta itseensä. Valitessasi parhaat juoksukengät asfaltille pidä siis silmällä pohjallisen materiaalia ja suosi EVA:a, geelipohjaa tai muita innovatiivisia teknologioita.

Tasapainottava keskipohja ja malli

Kaatuminen juostessa ei ole koskaan kivaa, mutta asfaltilla se aiheuttaa erityisen pahoja vammoja.

Juostessa on tärkeää pitää oikea asento sekä tasapaino, että vältytään turhilta kivuilta, loukkaantumisilta ja onnettomuuksilta.

Jos juoksukenkä ei ole oikean mallinen jalallesi tai sen keskipohja ei tue tarpeeksi, astut jalallasi väärällä tavalla. Tämä taas vaikuttaa kehoosi kipuna tai epätasapainona juoksun aikana.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut kirjoittaja ja olen intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Juokseminen ja pyöräileminen on ollut intohimonani aina kuntosalilla treenaamisen ohella.

Jaa artikkeli