Paras sähköpyörän moottori – 3 parhaan vertailu

Jaa artikkeli

Sähköpyörään asennettu moottori voi vaikuttaa merkittävästi sillä tapahtuvaan ajamiseen, ja koska moottoreita ja parhaita sähköpyöriä on saatavilla enemmän kuin koskaan tässä kasvavassa pyöräkategoriassa, parhaan vaihtoehdon valinta voi olla hämmentävää.

Vastaus siihen mikä on paras sähköpyörän moottori ei ole kovin yksiselitteinen. Tässä artikkelissa keskitymme vertailemaan meidän mielestämme kolmessa parhaassa sähköpyörässä olevia moottoreita keskittymällä niiden vahvuuksiin ja heikkouksiin. Tässä artikkelissa keskitymme esittelemään shimano steps 6100 sekä Bosch Performance Line CX ja Yamaha PW-X3 moottoreita.

Mikä on paras sähköpyörän moottori?

Meidän mielestämme erityisesti Shimano valmistajan tuottamat moottorit ovat parhaita. Etenkin Shimano Steps keskimoottori on todella hyvin tarkoituksensa hoitava sähköpyörän moottori.

Tulee kuitenkin muistaa, että paras sähköpyörän moottori on vain yksi komponentti sähköpyörässä eikä vain sen perusteella kannata valintaa tehdä. Esimerkiksi myös sähköpyörän akulla on valinnassa mielestämme huomattavan paljon merkitystä.


Shimanon steps 6100 moottori

Paras sähköpyörän moottori

Plussat

  • Pieni ja kevyt
  • Hiljainen
  • Parempi kantama, kuin aiemmissa Shimanon moottoreissa

Miinukset

Alkuperäinen STEPS-kaupunkimoottori oli iso ja laatikkomainen, ja kun Shimano esitteli maastopyöräkohtaisen E8000-järjestelmänsä oli vain ajan kysymys, milloin tämä muoto ja sisäinen tekniikka valuisivat myös muihin moottoreihin. Ja juuri niin tapahtui: E6100-moottori on hyvin samanlainen kuin E8000, ja 2,8 kg:n painoltaan se on, 210 g vähemmän kuin sen korvaama malli. Moottori on myös kapeampi, mikä tarkoittaa, että polkimet ovat lähempänä toisiaan, jolloin ajaminen tuntuu hieman enemmän tavalliselta pyörältä.

Uusi moottorikotelo on jäykempi, ja sisäisesti asioita on suunniteltu huomattavasti uudelleen. Nämä kaksi tekijää yhdessä tarjoavat 20 %:n tehosäästön edelliseen moottoriin verrattuna.

Uusi moottori on myös hiljainen. Se ei ole aivan yhtä hiljainen kuin uusi Bosch Active Line -moottori, joka on toiminnallisesti hiljainen melkein koko ajan; E6100:ssa on edelleen pieni vinkuminen, varsinkin kun olet korkeimmassa kolmesta avustustilasta, mutta se on paljon hiljaisempi kuin useimmat muut moottorit.

Kaiken kaikkiaan uusi E6100 on hyvin kaikenkattava järjestelmä. Se on hiljainen ja tyylikäs, ja viisinopeuksinen napa varmistaa älykkään ja vähän huoltoa vaativan voimansiirron. Jos etsit uutta sähköpyörää ja siinä on käytetty kyseistä moottoria, et todennäköisesti voi erehtyä kovin paljon.

Tekniset tiedot

Vääntö:60 Nm
Paino:2,8 kg


Bosch Performance Line CX moottori

Paras sähköpyörän moottori

Plussat

  • Hyvä vääntö
  • Luonnollinen ajotuntuma

Miinukset

  • Melu
  • Painava moottori

Bosch Performance Line CX -moottori pystyy tuottamaan jopa 75 newtonmetrin vääntömomentin korkeimmilla avustustasoilla, mikä auttaa kiipeämään erittäin jyrkässä maastossa niin kauan kuin vaihdat pienemmille vaihteille.


Bosch Performance Line CX -moottori tukee jopa 120 kierrosta minuutissa, mikä tarkoittaa, että voit polkea hyvin nopeasti menettämättä tehon tunnetta. Se on erityisen hyödyllinen maastopyöräilyssä, kun vaihdat alaspäin jyrkässä nousussa ilman 120 kierrosta minuutissa, saatat joutua vaikeuksiin kiipeämisen kanssa ja etenemään hyvin hitaasti.


Nopeasti reagoiva Boschin moottoriohjain mittaa takapyörän nopeutta, poljinopeutta ja polkimen vääntömomenttia yli 1 000 kertaa sekunnissa. Tämä vähentää aikaa, joka kuluu moottorin käynnistymiseen, kun aloitat polkemisen. Se tuottaa luonnollisen ajotuntuman, joka tuntuu oman poljennan jatkeelta päälle/pois-tunteen sijaan.

Niin hyvältä kuin Bosch Performance Line CX -keskimoottori kuulostaakin, on moottorissa myös joitain huonoja puolia.


Suuret ja raskaat Bosch Performance Line -moottorit painavat noin 3,99 kg, kun taas kilpailevat tuotteet ovat väliltä 2,8 kg – 3,2 kg.


Koska CX on Boschin tehokkain moottori, se käyttää eniten energiaa ja tuottaa eniten melua, jonka vuoksi kuulet elektronisen vinkuvan äänen polkiessasi suurella nopeudella ja käyttämällä korkeimman tason avustusta.

Vääntö:85 Nm
Avustustasot:ECO, TOUR, eMTB, TURBO
Piikkiteho:600 w
Paino:2,8 kg


Yamaha PW-X3 moottori

Paras sähköpyörän moottori

Plussat

  • Kevyt

Miinukset

  • Luottamus kestävyyteen?

Edistystä voidaan yleensä mitata numeroilla. Tässä suhteessa PW-X3 on vakuuttava. Kevyempi ja pienempi on lyhyt versio uudistuksistta. Hieman yli kolme kiloa painava edeltäjä PW-X2 oli jo yksi kevyimmistä markkinoiden moottoreista. Vertailun vuoksi Yamaha on pärjännyt ilman noin kymmentä prosenttia tästä painosta. Lopulta valmistaja päätyy nyt 2,75 kiloon ja vähentää näin painosta noin 300g.

Yamahan vaatimus itselleen ja uudelle moottorille on tarjota mahdollisimman luonnollinen ajokokemus. Valmistajan kielellä tätä kutsutaan Pure Ride -konseptiksi. Tämän takana on sähköinen apu, joka reagoi polkemiseen suoraan ensimmäisestä kuormituksesta. Tehon on tarkoitus alkaa välittömästi ja mahdollistaa nopea kiihtyvyys heti alussa.

Moottorin tehoa voidaan käyttää neljällä avustustasolla. Aiempiin verrattuna Eco+ ja Extra Power Mode EXPW on jätetty pois. Eco-, Standard- ja High Performance -tilat voidaan edelleen valita. Neljäs tila, automaattinen, on lisätty. Tämä vaihtuu johonkin kolmesta mainitusta tilasta riippuen reitin profiilista ja tienpinnasta. Yamahan mukaan tuki on matalampi tasaisilla teillä ja kasvaa jyrkemmillä nousuilla.

Isoin miinus yleisesti Yamahan moottoreissa on niiden keräämä heikohko maine. Aiemmat Yamahan moottorit ovat saaneet esimerkiksi palautetta koskien niiden kestävyyttä.

Vääntö:85 Nm
Avustustasot:ECO, STD, HIGH, AUTOMATIC
Paino:2,75 kg


Kuinka valita paras sähköpyörän moottori?

Kun etsinnässä on paras sähköpyörän moottori, kannattaa huomiota kiinnittää erityisesti niiden tarjoamaan vääntöön.

Ratkaiseva ero eri moottoreiden välillä on niiden vääntömomentti. Suurempi vääntömomentti tarkoittaa, että moottori antaa sinulle enemmän apua liikkeelle lähdettäessä ja kun sinun on kiivettävä mäkeä, joten se on hyödyllinen ominaisuus, johon kannattaa kiinnittää huomiota.

Tavallisesti löydät korkeammat vääntömomentit sähköisissä maastopyörissä käytettäville moottoreille.

Toisaalta tiekäyttöön suunniteltu pyörä voi olla helpompi ajaa, jos vääntömomentti on pienempi, koska se kiihtyy kevyemmin, jolloin moottori toimii paremmin vähemmän vaativilla pinnoilla.

Myös kuntosi ja sinun, pyöräsi ja mukanasi olevien tavaroiden paino ovat tärkeitä. Mitä suurempi kokonaispaino on, sitä vaikeampaa on saada sähköpyörä liikkeelle, joten sitä enemmän tarvitaan moottorista vääntöä.

Erityisen hyvässä kunnossa voivat kuitenkin huomata, että suuren vääntömomentin moottori antaa heille hieman liian helpon ajon. Voit laskea moottorin avustustason saadaksesi hieman enemmän harjoittelua.

Kirjoittaja

Olen innokas juoksija ja freelancer-kirjoittaja, joka erikoistuu terveys- ja hyvinvointiaiheisiin. Minulla on laaja kokemus erilaisten asiakkaiden palvelemisesta ja pyrin aina tuottamaan laadukasta ja informatiivista sisältöä

Jaa artikkeli