Paras polvituki juoksuun (2023)

Jaa artikkeli

Harjoittelu sattuu joskus. Tunnemme kipuja ja joskus loukkaannumme. Koska aloittelijoille on tarjolla niin monia verkosta löytyviä juoksusuunnitelmia, voi olla vaikeaa erottaa alemman reiden arkuus, häviävä polvikipu ja erityistä hoitoa vaativa polvivamma toisistaan.

Kun yrität selvittää vaivasi syytä, ovat erilaiset tuet loistava vaihtoehto. Polvituet lisäävät puristusta ja auttavat vähentämään painetta. Polvituet tekevät harjoittelusta siedettävää, kunnes kipu häviää tai kunnes saat tarvitsemasi hoidon.

1. RX Knee Sleeve – 1. tason suoja

Rehbandin joustava polvituki vahvalla kompressiolla ja ergonomisella designilla. Rehbandin Rx Knee Supportin rakenne perustuu patentoituun, anatomiseen muotoiluun. Tämän muotoilun ansiosta tuki seuraa erinomaisesti kropan liikkeitä. Polvituki auttaa sinua liikkumaan ilman, että polven lihasmassan kehittyminen rajoittuisi.

2. UD X-STABLE KNEE-BRACE – 2. tason suoja

Rehbandin UD X-Stable Knee Brace polvituki tarjoaa edistyneillä ominaisuuksillaan lisää tukea. Neopreenin kompression tarjoamien hyötyjen ohella tässä tuessa on säädettävät alumiiniset kiskot ja jäykät nauhat tuomassa tukea nivelille, luoden yhdessä tuen polvilumpiolle. 

Miten valita polvituki?

Polvituen valitseminen ei välttämättä ole niin yksinkertaista kuin voisi luulla. Tämä johtuu siitä, että saatavilla on monia erityyppisiä tukia, joista jokainen tukee hieman eri tavoin. Tukia käytetään vammasta ja rasituksesta riippuen vaikeampiin tai huomaamattomiin polvikipuihin tai vammoihin.

Juoksijoille suosittelemme kevyttä tukea tai kompressiotukea, jotka eivät haittaa urheilusuoritusta taaten samalla kuitenkin riittävän tuen.

Tuet voidaan jakaa kolmeen suojatasoon riippuen vamman tyypistä ja luonteesta. Tässä artikkelissa keskitymme esittelemään kahden ensimmäisen tason tukia, sillä niillä liikkuminen on mahdollista vielä ilman liiallista polven liikkuvuuden rajoittamista. 

1. tason polvituet ovat useimmiten kompressiotukia tai pehmeitä perus polvitukia. Näitä on tarkoitus käyttää silloin, jos polven vamma ja siitä syntyvä kipu ovat lieviä. 1 tason tuet tarjoavat kevyen tuen lisäksi myös pientä lämmistystä kyseiselle alueelle.

2. tason polvituet ovat aiemman ensimmäisen tason kaltaisesti myös kevyitä tukia. Niihin kuuluu kuitenkin lisätukena kevyitä muoveja tai metalleja sekä usein myös säätömekanismeja. Näitä tukia on tarkoitus käyttää erityisesti sivuittaisliikkeistä aiheutuviin kipuihin, jonka vuoksi ne estävätkin kyseiset liikkeet ja liiallisen vääntymisen.

Polvituki koko

Ostaessasi polvitukea kannattaa tuki valita tarkasti käyttämällä hyväksi tuotteen kokotaulukkoa. Jos arvot valintaa kahden tuen välillä, suosittelemme valitsemaan isomman. Tähän on syynä se, että tuotteen tulisi tuntua mukavalta päällä sen lisäksi että se kompressoi tuettavaa aluetta. Usein tuissa on myös mahdollisuus kiristää tukea, minkä vuoksi hieman väljänkin tuen saa todennäköisesti tarpeeksi napakaksi.

Polven ympärysmitan mittaamalla varmistat oikean koon hankinnan. Oikeaoppisen mittauksen teet taivuttamalla polvea 30-40 astetta, minkä jälkeen mittaat polven ympärysmitan mittanauhan avulla polven paksuimmasta kohdasta polvilumpion päältä.

Polvitukityypit

Erilaiset polvituet voidaan jaotella alla oleviin malleihin niiden tukitason ja muotoilun perusteella.

Kompressiopolvituki ja kevyt polvituki

Tämän tyypin polvitukea löytyy useissa eri koissa. Kompressiotuet tuntuvat hyvältä päällä ja ne mahtuvat myös vaatteiden alle. Tämän tyyliset tuet saa helposti vedettyä jalkaa pitkiä polven päälle kompression tuomiseksi polveen. Tukien tuoma kompressio auttaa kontrolloimaan polvessa esiintyvää kipua sekä mahdollista turvotusta. 

Mikä on paras polvituki?

Paras polvituki vertailussamme oli RX Knee Sleeve. Se antoi erinomaisen tuen ja se sopi erityisesti toiminnalliseen treenaamiseen. Lisäksi se edisti huomattavasti verenkiertoa ja lämmitti niveliä sekä lihaksia mukavasti


1. RX Knee Sleeve – 1. tason suoja

paras polvituki juoksuun

-Polvituki ekstrajoustavalla rakenteella
-Sopii erinomaisesti toiminnalliseen harjoitteluun
-Edistää verenkiertoa ja lämmittää niveliä sekä
lihaksia
-Ergonominen design
stabiloi ja suojaa polvea
-Pysyy hyvin paikoillaan treenatessa

Rehbandin Rx Knee Supportin rakenne perustuu patentoituun, anatomiseen muotoiluun. Tämän muotoilun ansiosta tuki seuraa erinomaisesti kropan liikkeitä. Polvituki auttaa sinua liikkumaan.

RX Knee Sleeve 7 mm on luokiteltu lääketieteellis-tekniseksi tuotteeksi. Siinä yhdistyvät seuraavat tärkeät osa-alueet: stabiliteetti, kompressio ja lämpö. Stabiliteetilla on sekä psyykkinen että fyysinen vaikutus turvallisuudentunteeseen. Kompressio auttaa estämään vammojen syntymistä ja ohjaa kropan liikkeitä terveyttä edistävään suuntaan. Lämpö suojaa niveliä vammoilta. Yhdessä nämä tekijät auttavat parantamaan suorituskykyäsi.

Säädettävä polvituki

Säädettävien tukien tuoma tuki on suurempaa kompressiotukiin verrattuna. Näitä suosittelemme niille, joilla polvessa tuntuu kohtalaista kipua. Vaikka tuet estävätkin sivuttaisliikkeen, onnistuu niillä perusliikkeet kuten esimerkiksi tässä tapauksessa juokseminen täysin normaalisti.


2. UD X-STABLE KNEE-BRACE – 2. tason suoja

Paras polvituki juoksuun

Toiminnot & hyödyt
– Tukee, kompressoi ja lämmittää polven aluetta
– Vakauttaa ja vähentää painetta polvinivelessä
– Integroidut, suojaavat nauhat
– Kaksoissaranoidut metallikiskot molemmilla puolilla
Käyttökohteet
– Polven yliliikkuvuus ja epävakaus
– Polvikipu ja nivelsiteiden kohtalainen epävakaus
– Rustovammat
– Nivelkierukkaongelmat tai vammat sääri- ja pohjelihaksissa
– Pehmytkudosten ylirasitus

Polven tukinauha

Tukinauha on tarkoitettu erityisesti niille, jotka kärsivät esimerkiksi juoksijan polvesta, polven jänteiden tulehduksesta tai polvilumpion sijoiltaan menosta. Tukinauha auttaa erinomaisesti näihin vaivoihin ennaltaehkäisemällä ja tukemalla polvilumpioon liittyviä vammoja. Käytettäessä tukinauhaa myös jänteissä esiintyvä kipu lievittyy, kun nauha keskittää painetta patellajänteeseen, levittäen rasituksen tasaisesti koko jänteeseen.


Milloin polvituki on tarpeen?

Suurimmalle osalle meistä juoksijoista on vaikea tunnustaa kipua ja mahdollisia vammoja. Sen sijaan käytämme kaikki maailman tekosyyt, jotta meidän ei tarvitsisi lopettaa harjoittelua. Emme halua millään myöntää mahdollista vammaa. Kuitenkin, niin paljon kuin ikävöimmekin myöntää sitä, kivun ja vamman varoitusmerkkien käsitteleminen heti on paras tapa estää vammat ja niiden paheneminen, niin yksinkertaiselta kuin se kuulostaakin.

Kenen siis pitäisi käyttää polvitukea juoksemiseen? Jos polvikipu on asteittaista eikä äkillistä terävää kipua, saatat hyötyä polvituesta. Polvituen käyttäminen antaa sinulle lisää puristusta ja kivunlievitystä, jolloin voit jatkaa harjoittelua hieman kevyemmin, kunnes kivu on kadonnut.

Milloin ei tulisi käyttää polvitukea?

Vaikka useimmat juoksijat hyötyvät todennäköisesti polvituesta juoksemisessa yleisen kivun ja epämukavuuden kanssa on kuitenkin olemassajoitakin tapauksia, joissa sinun kannattaa mennä lääkäriin.

Jos esimerkiksi polvikipu on akuuttia eikä asteittaista, eli jos kipu johtuu kaatumisesta, nyrjähdyksestä tai muusta vammasta, sinun tulee hankkia ensisijaisesti ammatillinen lääkärinlausunto sen sijaan, että menisit suoraan kauppaan ostamaan polvitukea. Tämä on tarpeen sen varmistamiseksi, ettei polvessasi (tai muissa nivelsiteissäsi) ole vakavia vaurioita, ja jotta voidaan määrittää, onko kyseessä oikea vamma ja paras mahdollinen tapa toipua vammasta.

Kirjoittaja

Olen innokas juoksija ja freelancer-kirjoittaja, joka erikoistuu terveys- ja hyvinvointiaiheisiin. Minulla on laaja kokemus erilaisten asiakkaiden palvelemisesta ja pyrin aina tuottamaan laadukasta ja informatiivista sisältöä

Jaa artikkeli