Paras luistovoide suksiin – 4 vertailussa

Jaa artikkeli

Jos haluat saada kaiken irti suksistasi, paras luistovoide on välttämätön hankinta. Luistovoide suksiin levitetään niiden pohjaan ja se lisää suksien luistoa, joka puolestaan mahdollistaa nopeamman ja sujuvamman hiihdon.

Pidit sitten latua pitkin hiihtämisestä tai luisteluhiihdosta, tehokkaan luistovoiteen hankinta on äärimmäisen tärkeää.

Mitä huomioida suksien luistovoiteessa?

Luistovoiteen hankinta hiihtoon ei ole mikään yksinkertainen urakka. Valikoimaa on paljon ja valinta voi tuntua mahdottomalta. Jos haluat päästä helpolla, olemme suositelleet alla neljää eri luistovoidetta, jotka ovat yleisesti hyviä vaihtoehtoja.

Jos et silti ole varma, mikä luistovoide on paras sinun hiihtotottumuksillesi, olemme listanneet alla muutaman vinkin. Näiden vinkkien avulla voit alkaa etsiä sinun suksiisi parasta luistovoidetta.

Lämpötila

Ehkä tärkein pointti suksien luistovoidetta hankittaessa on tarkistaa sen käyttölämpötila. Tämä voi vaihdella laajasti tuotteesta toiseen. Osa luistovoiteista on tarkoitettu koville pakkasille, kun taas toiset nollakelille.

Pohdi, millä kelillä juuri sinä haluat hiihtää.

Yksi käytännöllinen vinkki on hankkia kahta luistovoidetta, joista toinen sopii koville pakkasille ja toinen nollakelille. Näin olet lämpötilasta riippumatta aina valmis hiihtolenkille.

Lumenlaatu

Osa suksien luistovoiteista on suunniteltu vasta sataneelle lumelle, kun taas toiset tykkilumelle tai vanhalle lumelle. Osa tuotteista vaatii putipuhdasta lunta, kun taas toiset on suunniteltu toimimaan myös likaisella lumella.

Löydät nämä tiedot aina suksiluistovoiteen tiedoista. Pohdi tarkkaa omia hiihtolatujasi ja osta voide sen mukaan.

Ainesosat

Sinun kannattaa kiinnittää huomiota luistovoiteen ainesosiin. Yleinen erotus eri voiteiden välillä on, sisältävätkö ne fluoria vai ei.

Fluori on todella tehokas luiston kannalta, mutta sen levittämisessä tarvitaan turvavarusteita. Helppouden kannalta fluoriton luistovoide voi olla parempi valinta.

Koostumus

Suksien luistovoiteet voivat olla koostumukseltaan ja levitystavaltaan hieman erilaisia. Tässä artikkelissa on esitelty esimerkiksi nestemäisiä ja vahamaisia voiteita.

Huomioi myös levitystapa. Jotkut voiteet voidaan levittää suoraa suksen pinnalle, toiset tulee sulattaa ja sitten siklata.

Pinnoite tai alusvoide

Jotkin aineet vaativat erillisen pinnoitteen tai alusvoiteen. Ja samalla tapaa osa luistovoiteista kelpaa pinnoitteeksi tai alusvoiteeksi muille luistovoiteille ja -aineille. Tietyissä tapauksissa eri luistovoiteita voidaan myös sekoittaa yhteen, mutta tämän kanssa tulee olla äärimmäisen varovainen.

Mikä on paras luistovoide suksiin?

Seuraavaksi esittelemme sinulle luistovoiteita, joista on helppoa valita paras luistovoide. Nämä voiteet sopivat hyvin erilaisiin tilanteisiin, joten muista käydä läpi niiden tiedot.

Suositeltavaa olisi pohtia, millaisissa keleissä sinä aiot hiihtää. Voit sitten hankkia sopivan luistovoiteen tai vaikka kaksi eri kelien luistovoidetta sen mukaan.

Testimme paras luistoivoide oli Start Black Magic BM6 fluoriluistovoide. Tämä luistovoiden oli helppo levittää ja se toimi parhaiten sillä optimaalisissa olosuhteissa.


1. Start Black Magic BM6 – fluoriluistovoide

paras luistovoide

Fluorivoiteet ovat sopiva vaihtoehto Suomen kylmiin hiihtokeleihin. Start Black Magic BM6 -fluoriluistovoide sopii -6 – -25°C lämpötiloihin eli sen avulla hiihtää kylminä talvipäivinä. Huomioi kuitenkin, että suositellut käyttöolosuhteet ovat 55-57% suhteellisessa kosteudessa sekä karkealla tai vanhalla lumella.

Luisteluvoide on osa brändin BM-molybdeeni-fluorisarjaa. Eli luistovoiteen pääosainen ainesosa on fluori. Se toimii hyvin luiston lisääjänä, mutta levittämisen kanssa tulee olla tarkkana. Älä koskaan levitä fluoriluistovoiteita suljetussa tilassa ja muista käyttää hengityssuojaa.

Molybdeeni lisää fluorin kestävyyttä suksien pohjassa. Luisto ei kulu yhtä nopeasti vaan pysyy liukkaana samalla tasolla pitkänkin hiihtomatkan ajan.

Ideaalin tehon saamiseksi tällä luistovoiteella on paljon vaatimuksia, mutta toisaalta se sopii olosuhteisiin, joissa monet muut luistovoiteet vain haittaavat hiihtoa. Voit esimerkiksi hiihtää likaisella lumella huolettomasti. Eivätkä edes paukkupakkaset tunnu haittaavan.

Muista silti välttää nollakelejä ja loskaa.

Lyhyesti tuotteesta:

 • Käyttölämpötila: -6 – -25°C
 • Kosteussuositus: 55–75 %
 • Muut suositukset: likainen, vanha tai karkea lumi
 • Aineet: molybdeeni, fluori
 • Muoto: voide
 • Voiteluraudan lämpötila: 140°C
 • Väri: vihreä

2. Vauhti 360 All Temp Liquid Orange

monikattoisin luistovoide

Toisinaan paras luistovoide suksiin on vain mahdollisimman monikäyttöinen. Et saa missään lämpötiloissa aivan parasta tehoa siitä irti, mutta sinun ei tarvitse nähdä vaivaa jatkuvaan luistovoiteen vaihtoon.

Vauhdin 360 All Temp Liquid Orange ajaa tässä asiansa. Se on suksien luistovoide, joka käy lähes kaikkiin Suomen talven lämpötiloihin oli sitten pakkasta tai lämpötila jopa plussan puolella. Käyttölämpötila on välillä +10 – -20ºC.

360 All Temp Liquid on nestemäinen luistovoide, joka on helppo levittää suksien pohjaan ja lähteä ladulle. Koska se ei sisällä fluoria, ei sen ihmeellisempiä turvatoimia vaadita aineen levitykseen. Voit levittää aineen lähes missä ja milloin vain, jonka jälkeen olet valmis hiihtämään.

Plussana on myös, että tämä luistovoide valmistetaan Suomessa. Suomalainen tuote on taatusti sopiva Suomen hiihtokeleihin ensilumista kevään viimeiseen hiihtokertaan.

Tosin kaikista kovimmilla pakkasilla hiihtoa kannattaa välttää tämän luistovoiteen kanssa.

Lyhyesti tuotteesta:

 • Käyttölämpötila: +10 – -20ºC
 • Aineet: ei sisällä fluoria
 • Muoto: neste
 • Väri: oranssi
 • Muuta: valmistusmaa Suomi

3. Vauhti UF Wet Liquid 80ml

huonoisiin olosuhteisiin luistovoide

Jos haluat hiihtää huonoissa olosuhteissa, Vauhdin UF Wet Liquid -luistovoide on hyvä valinta. Se on suunniteltu nimenomaa huonoihin hiihtosäihin ja nollakeliin.

Saat parhaan hyödyn irti tästä luistovoiteesta hankkimalla toisen aineen kovempiin pakkasiin ja vaihtamalla voitelutapaa tämän ja sen välillä riippuen keleistä. Tuote on erityisesti suunniteltu +10 – -6°C lämpötiloihin sekä likaiselle ja vanhalle märälle lumelle, jopa loskakelille.

Vauhti UF Wet Liquid sopii monenlaisiin suksiin, mutta sitä suositellaan käytettäväksi erityisesti Quick Base -pohjan kanssa. Toinen suositeltu käyttötapa on fluoripuristevoiteeseen sekoitettuna tai alusvoiteena ennen sen käyttöä.

Tuotetta voidaan käyttää myös pulvereiden alusvoiteena, mutta huomio lämpötilarajat eli niitä ei saa ylittää tai alittaa ja lisäksi lumen tulee olla kohtuullisen märkää. Toisin sanoen tämä luistovoide suksiin on todella monikäyttöinen.

Pääraaka-aineena voiteluaineessa on fluori. Ja itseasiassa fluorin pitoisuus on todella korkea. Muista siis voiteluainetta levitettäessä, että sinun tulee käyttää laadukasta hengityssuojainta.

Levitys tulisi suorittaa hyvin ilmastoidussa tilassa. Fluori on tehokas luistovoiteen aine, mutta ei hyväksi kehollemme hengitettäessä. Tuote on nestemäinen voide, joten se on kohtuullisen helppo levittää suksen pinnalle.

Tämä Vauhti-brändin tuote on valmistettu Suomessa eli voit olla varma sen sopivan meidän olosuhteisiimme.

Lyhyesti tuotteesta:

 • Käyttölämpötila: +10 – -6°C
 • Suositukset: märälle lumelle
 • Aineet: fluori
 • Muoto: neste

4. Vauhti UF LDR Glider

luistovoide

UF LDR -luistovoiteet Vauhdilta on tarkoitettu nimenomaa kilpahiihtoon ja tarkemmin sanottuna pitkälle matkalle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö myös hyvänkelin harrastushiihtäjä voisi hyödyntää voiteen hyviä puolia.

Tätä tuotetta voi suositella erityisesti pitkän matkan hiihtäjille lämpimillä keleillä. Ei haittaa vaikka lähtisit liikkeelle pienillä aamupakkasilla ja keli muuttuisi nopeasti plussan puolelle auringonpaisteessa, koska tuote sallii lämpötilan vaihtelut välillä +5°– -10°C.

Fluoripitoisuudeltaan korkea vaha on suunniteltu nimenomaa hiihtoa varten. Se ei kulu helpolla ja hylkii likaa. Lisäksi vaha on kosteuttava. Kulumisen estoon vaikuttaa erityisesti UF LDR -sarjan kyky sitoa fluori ja suksen pohja toisiinsa. Pitkän matkan hiihto onnistuu ilman välietappeja voiteen lisäämiseksi.

Suksilla voi hiihtää sallituissa lämpötiloissa kaikenlaisella lumilaadulla, mutta erityisen hyvin se sopii tykkilumelle ja vanhalle maassa pidempään olleelle lumelle. Eli jos etsit monikäyttöistä luistovoidetta suksille hieman lämpimämpiin keleihin, tämä on juuri sopiva vaihtoehto.

Lyhyesti tuotteesta:

 • Käyttölämpötila: +5°– -10°C
 • Muut suositukset: sopii kaikelle lumelle
 • Aineet: fluori
 • Muoto: voide

Yhteenveto

KategoriaMerkkiTuoteHinta
Paras luistovoideSTARTBLACK MAGIC BM6Katso
MonikäyttöisinVauhti360 All TempKatso
Paras huonoisiin olosuhteisiinVauhtiUF WetKatso
Paras luistovoide pitkälle matkalleVauhtiUF LDRKatso

Nyt tiedät meidän mielestä neljä paras luistovoidetta suksiin. Kannattaa ottaa kuitenkin huomioon, että melkein jokainen toimii parhaiten eri lämpötilassa ja olosuhteissa. Tämän takia meidän mielestä kannattaakin ostaa kaksi eri lämpötiloille tarkoitettua voidetta, joita voit vaihdella tilanteen mukaan.

Yltä löydät vielä talukon yhteenvetona parhaista luistovoiteista.

Luistoivoide suksiin – UKK

Ei, suksia ei tarvitse voidella joka kerta. Sukset tulisi voidella silloin, kun huomaat niiden menettävän liukukykyään tai kun olosuhteet muuttuvat merkittävästi.

Esimerkiksi, jos siirryt kuivasta pakkaslumesta märkään lumeen, voi olla tarpeen vaihtaa voidetta. Säännöllinen huolto ja voitelu kuitenkin pidentävät suksien käyttöikää ja parantavat suorituskykyä.

Luistovoide levitetään suksen pohjaan. Tarkemmin, luistovoiteita levitetään suksien koko liukualueelle, eli kärjestä kantaan. Ei siis pelkästään sidealueelle, kuten pitovoiteita. Luistovoiteen tarkoitus on parantaa suksen liukua lumella.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut kirjoittaja ja olen intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Juokseminen ja pyöräileminen on ollut intohimonani aina kuntosalilla treenaamisen ohella.

Jaa artikkeli