Miten sähköpyörä toimii? – Sähköpyörän osat ja niiden toiminta

Jaa artikkeli

Sähköpyörät käyttävät moottoria polkimien liikkeen tukemiseen, mikä tekee polkupyörällä ajamisesta vähemmän rasittavaa. Jotkut mallit mahdollistavat pyörän liikkumisen eteenpäin omalla moottorin voimallaan.

Sähköpolkupyörät eivät kuitenkaan ole moottoripyöriä. Sähkömoottori ja akku eivät kestä yhtä kauan kuin bensiinimoottori. Sähköpyörät ovat kuitenkin parempia planeetalle, koska ne eivät tuota saastuttavia pakokaasuja. Ne ovat myös terveellisempi vaihtoehto sinulle, koska joudut käyttämään voimaasi pyörän liikuttamiseen, mikä parantaa yleiskuntoasi. Sähköpyöräilyn hyödyt ovat useilta osin hyvin samanlaiset, kuin tavallisen pyöräilyn.

Sähköpyörän osat ja niiden tarkoitus

Käymme nyt läpi sähköpyörän komponentit ja niiden toiminnat. Näitä tärkeitä sähköpyörän osia ovat esimerkiksi sähköpyörän moottori, ohjausyksikkö, näyttö ja akku.

1. Sähköpyörän akku

Miten sähköpyörä toimii

Akku antaa virtaa moottorille. Tehon, jännitteen ja ampeerien luvut vaikuttavat laitteen kykyyn tuottaa tehoa sekä sen käyttöikään. Jotta nämä pyörän painavat osat eivät horjuttaisi tasapainoasi, ne ovat matalalla ja pyörän keskellä.

Vaikka polkupyörän akut ovat kutistuneet kooltaan ja teholtaan lisääntyneet sen jälkeen, kun ne on muutettu lyijyhaposta litiumytimeksi, ne lisäävät silti huomattavan määrän pyöräsi painoa.

2.Sähköpyörän moottori

Sähköpyörät käyttävät moottoria parantaakseen ja helpottaakseen pyörällä ajoa. Jos väsyt sähköpyörällä ajaessasi, voit useissa pyörissä käyttää kaasua liikkumisen apuna. Poljinavustin käynnistyy myös polkiessasi pyörää, jolloin sähköpyörällä ajaminen on helpompaa, kuin normaalilla pyörällä. Heti kun lopetat polkemisen tai ylität pyörän esiasetetun nopeusrajoituksen, poljinavustin pysähtyy.

Moottori muuttaa sähkötehon mekaaniseksi työksi, jonka avulla se kääntää polkupyörän pyöriä. Valmistajilla on kolme tapaa moottorin sijoittamiseen – etunapa, takanapa ja pyörän keskelle. Etunapaan sijoitetut moottorit ovat nykyään vähemmän suosittuja kuin pyörän muihin paikkoihin asennetut moottorit. Löydät yleensä nämä eteen asennetut moottorit edullisista sähköpyöristä.

Takanapamoottorit auttavat takapyörästä ja integroituvat polkupyörän vaihteisiin. Tässä asennossa oleva moottori parantaa pitoa ja käsiteltävyyttä vaihteiston ansiosta. Paremman ohjauksen ansiosta takanapamoottorit näkyvät usein keskiluokan sähköpyörissä.

Ensiluokkaisten ja erittäin kalliiden sähköpyörien moottorit ovat lähellä painopistettä ja kiinnitetty runkoon.

Sähköpyörät valmistetaan tyypillisesti elektronisista komponenteista, joissa on turvalliset suojukset ja tiiviit tiivisteet estämään kevyen sateen aiheuttamat vauriot. Ne kestävät erilaisia ​​ilmasto-olosuhteita, mutta on tärkeää käyttää maalaisjärkeä ja välttää sähköpyörän ylialtistamista huomattavalle vedelle ja/tai sateelle.

3. Sähköpyörän näyttö – miten sähköpyörä toimii?

Miten sähköpyörä toimii

Useimmissa sähköpyörissä on näyttö, joka on sijoitettu pyörän etuosaan, yleensä ohjaustangon keskelle. Tämä näyttö on pohjimmiltaan sähköpyöräsi aivot, ja se näyttää tärkeitä tilastoja ja tietoja pyöräilystäsi.

Näytöltä näet:

  • Pyöräsi nykyisen nopeuden
  • Pyöräsi suurimman nopeuden
  • Ajetun kokonaismatkan
  • Jäljellä olevan akun virran

Näytön antamat tiedot vaihtelevat tietysti käytetyn näytön mukaan, mutta yllä mainitut tiedot ovat yleisimpiä näytöstä saatavia tietoja.

4. Sähköpyörän ohjausyksikkö

Ohjausyksikkö yhdistää kaikki pyörän osat. Näyttö on e-pyöräsi “ikkuna”, jonka avulla voit säätää moottorin asetuksia ja tarkistaa elektroniikan.


Ohjausyksikkö on siis ikään kuin ajotietokone, joka ohjaa kaikkia sähköpyöräsi ominaisuuksia. Sen päätehtävänä on kytkeä virta, moottori ja anturit ja varmistaa, että kaikki toimii sujuvasti. Ohjaimen sisällä on piirilevy, joka hallitsee jännitteen ja ampeerin tuloa ja lähtöä sekä ohjaa kaikkia sähköpyöräsi kriittisiä toimintoja.

Sähköpyörän ohjain saa energiaa akusta ja ohjaa sen moottoriin käyttäjän ja anturien antaman informaation perusteella. Se tarkkailee akun jännitettä, pyörän nopeutta, moottorin tehoa ja paljon muuta. Ohjain ohjaa myös toimintoja, kuten:

  • Avustus
  • Moottorivoimaa
  • Jännitettä
  • Suurinta nopeutta
  • Sisäänrakennettu näyttö (jos sellainen on)


FAQ

Tässä osiossa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin koskien sähköpyörien osia.

Mitä moottoria sähköpyörissä käytetään?

Sähköpyörissä käytettävä moottori vaihtelee tietyn mallin merkin/valmistajan mukaan. Esimerkiksi Raleighin sähköpyörävalikoimassa käytetään erilaisia ​​moottoreita, mukaan lukien taka- ja keskiasennettavat moottorit useilta valmistajilta, kuten Bosch, Shimano, TranzX ja Ebikemotion. Keskikiinnitteiset moottorit, kuten monet Shimanon moottorit tarjoavat suuremman tehon ja sopivat täydellisesti pitkien, jyrkkien mäkien kiipeämiseen.

Kuinka sähköpyörän osat toimivat yhdessä?

Hyvän sähköpyörän avain on varmistaa, että kaikki komponentit toimivat yhdessä. Akun, moottorin ja näytön yhdistelmä tarjoaa kaiken tarvittavan avun sujuvaan ajoon. Akku antaa virtaa moottorille, joka antaa voiman voimansiirtoon, jotta saat kaiken tarvitsemasi avun rinteissä ja pitkissä matkoissa. Näytön avulla voit hallita, kuinka paljon apua annetaan ja mikä teho lähetetään moottorista voimansiirtoon.

Kirjoittaja

Olen innokas juoksija ja freelancer-kirjoittaja, joka erikoistuu terveys- ja hyvinvointiaiheisiin. Minulla on laaja kokemus erilaisten asiakkaiden palvelemisesta ja pyrin aina tuottamaan laadukasta ja informatiivista sisältöä

Jaa artikkeli