Maastopyöräilyn aloittaminen – 7 vinkkiä aloittamiseen

Jaa artikkeli

Maastopyörät eroavat maantiepyöristä seuraavasti: niissä on paksummat renkaat, jotka tarjoavat vakautta ja kestävyyttä maastoajossa, sekä suorempi ajoasento.

Joissakin malleissa on jousitusjärjestelmät iskujen vaimentamiseksi mukavuuden lisäämiseksi. Maastopyöräilyssä on monia vaihtoehtoja, eikä se vaadi vuoristomaastoja. Reitit vaihtelevat helpoista metsäteistä teknisiin polkuihin.

Tässä artikkelissa annamme tietoa maastopyöräilyn perusteista, erilaisista pyörätyypeistä ja muista aloittelijoille tärkeistä seikoista.

Vaikka aloitat ehkä tasaisilla poluilla, taitosi kasvavat kokemuksen myötä, ja Suomessa on tarjolla eritasoisia reittejä kaikenlaisille pyöräilijöille.

Itselle sopivia maastopyöräilyreittejä voi löytää esimerkiksi MTBreitti.fi verkkosivulta.

Jokainen kyseisellä verkkosivulla esitelty verkkosivu on arvioitu keskivertoisen ajajan näkökulmasta.

Reiteistä on myös saatavissa esimerkiksi videoita ja kuvauksia, jotta niihin voi tutustua etukäteen.


Miten aloittaa maastopyöräily?

Käydään nyt läpi tärkeimmät vinkit maastopyöräilyn aloittamiseen. Näillä vinkeillä maastopyöräilyn aloittaminen onnistuu varmasti.

1. Oikeanlaisen pyörän valitseminen

maastopyöräilyn aloittaminen

Vaikka valmistajat käyttävät paljon erilaisia ​​termejä kuvaamaan pyöriään, perustyyppejä on neljä: Cross Country (XC), Trail, All Mountain (Enduro) ja alamäkipyörät.

Aloittelijoiden ei kannata hankkia enduro tai alamäkipyörää. Näiden sijaan esimerkiksi Cross Country maastopyörät ovat hyvä valinta aloittelijalle.

Pyörän renkaan koon kannattaa olla 29 tuumainen, mutta jos olet vähän lyhyempi, voi se olla myös 27,5 tuumainen.

Isommilla renkailla pääset esteiden yli helpommin. Pyörän rungon kannattaa olla alumiinista hiilikuidun sijasta. Maastopyöräilyn aloittaminen on paljon helpompaa kunnollisella pyörällä.

Käytettyjä pyöriä voi ostaa loistavilla hinnoilla, ja usein saat loistavan pyörän kohtuulliseen hintaan. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana pyörän ja sen osien kunnon suhteen.

Toinen vaihtoehto on tietysti ostaa uusi pyörä. Pyörän voit ostaa esimerkiksi liikkeestä tai verkosta. Pyörän saa usein halvemmallaa, kuitenkin verkostaa.

Jos et ole varma, mikä maastopyörä sopii sinulle parhaiten, sinun kannattaa tutustua maastopyörä artikkeliimme.

Tavallisella maastopyörälle ovat hyviä vaihtoehtoja myös esimerkiksi sähkömaastopyörä tai sähköfatbike. Maastopyörä voi siis olla myös sähköpyörä, joka voi auttaa sinua kulkemaan pidempiä matkoja.

2. Hyvät varusteet ja vaatteet

Pyöräkohtaiset vaatteet sekä maastopyöräily varusteet tekevät ajamisesta mukavampaa riippumatta pyöräilytyylistäsi.

Shortsit: Maastopyöräilyshortsit vaihtelevat istuvista ja tiukemmista tyyleistä löysempiin tyyleihin, joissa on rennompi ulkonäkö ja enemmän peittävyyttä ja kestävyyttä polun varrella. Niissä on yleensä sisävuori, jossa on pehmustettu säämiskä, joka auttaa vähentämään satulan aiheuttaa rasitusta ja pienentää polun vaikutusta.

Pyöräilypaita: Shortsien tapaan pyöräilypaidat vaihtelevat tiukasti istuvista löysempiin ja rennomman näköisiin. Istuvuudesta riippumatta haluat silti valita jotain, joka siirtää hikeä ja kuivuu nopeasti. Haluat myös jotain, jonka voit pestä ja kuivata pienellä vaivalla.

Käsineet: Saatat yllättyä, kuinka paljon hyvät hanskat vähentävät käsien ja ranteiden väsymystä. Kannattaa siis hankkia pari, jossa on pehmuste kämmenessä. Käsineet pitävät kätesi lämpiminä ja pitoa jarruihin ja vaihteiden vaihtamiseen. käsineet lisäävät myös suojaa kolaritilanteessa.

Pyöräilykypärä: Maastopyöräilykypärät tarjoavat yleensä enemmän suojaa ja suojaa kuin maantiepyöräilykypärät. Etsi sellainen, jossa on runsaasti tuuletusta ja suojaa päälle. Hyvä pyöräilykypärä takaa turvallisuutesi.

Pyöräilylasit: Hyvät pyöräilylasit suojaavat silmäsi maasta lentävältä roskalta ja pölyltä sekä liialliselta auringonpaisteelta.

3. Taitojen kehittäminen

Kun sinulla on oikeanlaiset varusteet, voit lähteä poluille. Helpoin tapa kehittyä on toisto. Mitä enemmän ajat, sitä paremmaksi tulet.

Yllä olevassa videossa esitellyt tekniikat, kannattaa ottaa aluksi haltuun. Youtubesta löytyy useita videoita maastopyöräilyn tekniikoita varten. Näiden videoiden avulla maastopyöräilyn aloittaminen on varmasti helpompaa.

Muita tärkeitä asioita joihin kannattaa kiinnittää huomiota kehittymisen varmistamiseksi ovat:

  • Vauhdin ylläpitäminen. Se voi tuntua epämiellyttävältä ja vaaralliselta, mutta nopeuden ylläpito – ja jopa kiihdyttäminen – kun maasto muuttuu haastavaksi, tekee vaikeiden polun osien ohittamisen helpommaksi.
  • Jarrujen liian voimakas painaminen. Maastopyörissä on tavallisesti hyvin tehokkaat jarrut, joten niitä ei kannata painaa liian voimakkaasti.
  • Satulasta nouseminen. Vaikka koko ajan satulassa oleminen tuntuu aluksi erittäin mukavalta, se voi johtaa kaatumisiin, varsinkin alamäkeen ajettaessa. Kun olet satulassa, et käytä yhtä tärkeimmistä voimavaroistasi: jalkojasi! Ne eivät ainoastaan ​​auta sinua vaimentamaan iskuja paremmin, vaan myös siirtämään painoasi paremmin. Lisäksi voit antaa pyörällesi tarpeeksi tilaa, jotta et estä sen liikkumista varsinkaan vaikeassa maastossa.
  • Katseen eteen suuntaaminen. Yksi yleisimmistä virheistä maastopyöräilyä aloitettaessa on, että katsoo alaspäin eikä suoraan eteenpäin. Ennakointi on kuitenkin puoli voittoa maastopyöräilyssä. Pidä siis aina näkymäsi riittävän kaukana edessä kaatumisen välttämiseksi.

4. Muista varovaisuus

Maastopyöräily eroaa huomattavasti maantiepyöräilystä.

Vaikka olisitkin kokenut maantiepyöräilijä, maastopyöräilyn tekniikat eivät välttämättä ole sinulle tuttuja, joten varovaisuus on tarpeen.

Ole myös varovainen noudattaessasi muiden maastopyöräilijöiden neuvoja, sillä mikä heille on helppoa, voi olla aloittelijalle liian haastavaa.

Älä yritä liikaa matkia kokeneiden maastopyöräilijöiden toimintaa.

5. Uusien reittien kokeileminen

Yksi maastopyöräilyn parhaista osista on uusien polkujen kokeileminen. Polkukarttojen löytämiseksi on paljon sovelluksia ja verkkosivustoja.

Toinen asia, joka voi helpottaa oppimisprosessia on ajaminen muiden ihmisten kanssa.

Pyöräkaupat ja paikalliset maastopyöräryhmät voivat järjestää retkiä tai muita tapahtumia – paikallisia ryhmiä löydät usein sosiaalisessa mediassa.

Nämä ovat hienoja tapoja tavata muita maastopyöräilijöitä, joista voi tulla uusia pyöräilykavereitasi

6. Matkalle valmistautuminen

maastopyöräilyn aloittaminen

Metsässä ei ole monia lähikauppoja. Maastopyöräretket vievät usein huomattavasti kauemmin kuin odotat.

Pakkaa aina enemmän ruokaa ja vettä kuin luulet tarvitsevasi. Kännykkä on monesti myös hyvä pitää matkassa hätätapauksia varten.

7. Pyörän kunnon ylläpito

Pidä pyöräsi puhtaana estääksesi lian ja mudan kertymisen, ja tarkista aina kaikki osat ennen lähtöä.

Näin vältät ongelmat, kuten puhjenneet renkaat, huonosti toimivat vaihteet, jarrut tai voimansiirron, jotka voivat saada sinut harkitsemaan pyöräilyn lopettamista.

Käy säännöllisesti luotettavassa pyöräkorjaamossa huollattamassa pyörääsi. Tämä säästää sekä vaivaa että rahaa.


Yhteenveto – maastopyöräilyn aloittaminen

Nämä esitellyt vinkit ovat vain muutama askel maastopyöräilyn aloitttamiseksi, mutta loppujen lopuksi paras tapa lajin aloittamiseksi on aloittaa.

Aja niin paljon kuin mahdollista ja kehityt nopeasti.


FAQ

Vastaamme tässä päivittyvässä osiossa useimmiten kysyttyihin kysymyksiin koskien maastopyöräilyä.

Onko maastopyöräily jokamiehenoikeus?

Pyöräily luonnossa on jokamiehenoikeus. Lähtökohtaisesti saat siis pyöräillä siellä missä kävelläkin ilman maanomistajan lupaa.

Kirjoittaja
Juoksukeisari

Olen innokas juoksija ja freelancer-kirjoittaja, joka erikoistuu terveys- ja hyvinvointiaiheisiin. Minulla on laaja kokemus erilaisten asiakkaiden palvelemisesta ja pyrin aina tuottamaan laadukasta ja informatiivista sisältöä

Jaa artikkeli