kuinka-valita-hyvat-juoksukengat

Kuinka valita hyvät juoksukengät?

Jaa artikkeli

Koska valinnanvaraa on niin paljon, juoksukenkien ostaminen voi olla turhauttava ja vaikea tehtävä, mutta olemme täällä tehdäksemme sen helpoksi kaikille juoksijoille. Jos juokset paljon kilometrejä, pieniä tai keskisuuria matkoja, niin jokaiselle juoksijalle on sopiva kenkä. Kuten jokaiselle juoksijalle on kenkä, jokaiselle jalalle on sopiva kenkä. 

Tarvitsetpa sitten leveämmän kärjen, neutraalin kengän, tietyn muotoisen kantapään, kuten enemmän energian palautusta kengän kautta tai tarvitset vain jotain, joka säätelee jalkasi pyörimistä Seuraa vain kätevää opastamme saadaksesi selville, mitä kysymyksiä sinun on otettava huomioon ennen pitkää juoksu- tai kilpailupäivää ja mitä se kaikki tarkoittaa. Katso myös testaamamme parhaat juoksukengät tästä!

kuinka-valita-juoksukengat

Minkälaisella pinnalla juokset?

Jos suurin osa harjoittelustasi tapahtuu jalkakäytävällä, niin maantiekengät ovat sinua varten. Ne vaimentavat iskunvaimennusta ja minimoivat loukkaantumisriskin, koska niissä on enemmän iskunvaimennusta kuin polku- tai kevyet kilpakengät.

Jos juokset pehmeitä mutaisia polkuja, sinun on parempi käyttää polkukengät, joissa on syvä kulutuspinta ja jotka tarjoavat paremman pidon ja nilkkatuen, mikä on välttämätöntä juoksemisessa epätasaisessa maastossa. Jalkakäytävällä nämä kengät ovat kuitenkin epämukavia, koska nastat painautuvat jalkapohjiin ja kuluvat nopeasti pois.

Jos teet vähän molempia, kannattaa harkita hybridijuoksukenkä. Nämä kengät toimivat hyvin sekä teillä että sekapoluissa tasapainoisella pito- ja pehmusteyhdistelmällä.

Minkälainen on sinun askelluksesi

Mikäli huomaat nilkkasi joustavan sisäänpäin, kyse on todennäköisesti ylipronaatiosta. Nilkkasi ovat siis enemmän sisään päin kuin ulos.

Jos nilkkasi kääntyvät ylikorostuneesti ulospäin ja painosi on jalan ulkosyrjällä, on kyse supinaatiosta. Nilkkasi ovat siis niin sanotusti kauempana toisistaan.

Mikäli nilkkalinjasi on suorassa ja painosi jakautuu tasaisesti koko jalkapohjalle, on askeleesi neutraali. Tämä on yleistä.

Nämä kannattaa ottaa erityisesti huomioon, kun olet valitsemassa hyvät juoksukengät. Suosittelemme kysymään myyjältä apua, jos et ole varma omasta askelleestasi. Tämän avulle he osaavat suositella sinulle parasta juoksukenkää.

Käytätkö kengän pohjallisia?

Jos käytät jo pohjallisia, varmista, että otat ne huomioon uusia hyviä juoksukenkiä ostaessa, sillä ne voivat muuttaa jalkineiden istuvuutta ja tuntumaa huomattavasti. Jos et ole ennen kokeillut pohjallisia, ehkä nyt on aika harkita sitä? Pohjallisten avulla voit mukauttaa jalkasi mukavuutta ja lisätä mukavuutta kantapäässä, kaaressa ja  samalla vähennät ongelmia, kuten liukastumista, rakkuloita sekä hiertäviä kohtia.

Pohjalliset, jotka on suunniteltu vastaamaan jalkasi muotoja voivat täydentää treeniäsi ja viedä juoksemisen seuraavalle tasolle.

Minkälainen juoksukenkä on hyvä sinulle

Olipa juoksuaskeli mikä tahansa, hyvät juoksukengät tarjoavat joustavuutta, kestävyyttä ja tukea. Juoksukenkiä on pääasiassa viittä erilaista: liikettä kontrolloivat, pehmustettu, vakaat, kevyet ja polkujuoksukengät.

Liikettä kontrolloivat juoksukengät

Motion Control -juoksukengät ovat ihanteellisia kaikille ylipronaatioille. Suunniteltu vähentämään tai hallitsemaan jalan liiallista pyörimistä, korjaamaan askeltasi ja tarjoamaan lisää iskunvaimennusta, ne ovat yleensä jäykin kenkätyyppi.

Pehmustetut juoksukengät

Pehmusteet ovat tärkeitä alipronaatioita harjoittaville juoksijoille, joko jos jalkasi eivät pyöri tarpeeksi sisäänpäin tai rullaa ulospäin liikaa. Pyörivä liike auttaa jalkaasi vaimentamaan jokaisen askeleen aiheuttaman iskun, joka muuten välittyisi nivelten kautta selkärankaa kohti.

Hyvin pehmustetut juoksukengät on suunniteltu vähentämään iskuja jäljittelemällä ihmisen luonnollista iskunvaimennusta tien ja kengän välillä.

Vakaat juoksukengät

Vakaat juoksukengät tarjoavat iskunvaimennuksen, mediaalisen tuen ja kestävyyden kompromissina liikkeenhallinnan ja pehmustettujen kenkien välillä. Ne on suunniteltu estämään jalan ja nilkan liiallinen liike rajoittamatta sitä kuitenkaa liikaa. Nämä kengät ovat yleisimpiä.

Kevyet juoksukengät

Kevyet juoksukengät ovat, kuten kuvauksessa lukee tyypillisesti kevyempiä ja siksi joustavampia kenkiä. Kevyissä kengissä on yleensä vähemmän painoa ja joustavampi pehmuste, jossa yhdistyvät “minimalistisen” lähestymistavan parhaat puolet (jotka saavat tuntumaan, ettet käytä kenkiä ollenkaan niiden ominaisuuksien ansiosta) sekä pehmuste, joka suojaa jalkojasi. Kevyet kengät vähentävät väsymystäsi juoksun jälkeen, ja ne ovat myös uskomattoman mukavia.

Maantie juoksukengät

Näissä kengissä on yleensä erilaisia erikoisominaisuuksia, jotka on suunniteltu auttamaan sinua juoksemaan kaikenlaisissa karuissa maastoissa kovasta, pehmeästä, nousevasta, laskevassa tai niiden yhdistelmässä. Ominaisuudet, kuten Gore-Tex-vuoraus, midfoot-kääreet ja tiivistetut kumiset ulkopohjat, ovat yleisiä tämän tyyppisissä kengissä. Maantie juoksukengissä on yleensä kestävämmät päälliset suojaamassa jalkaasi ja pitävät mukavana pidemmillä lenkeillä.

Maastojuoksukenkien pääpaino on kuitenkin niiden tarjoamassa pitotasossa. Ne ovat kaikki neutraaleja juoksukenkiä, mutta ulkopohja on syvemmällä kulutuspinnalla, joka tarjoaa pidon ja vakauden liukkailla ja epätasaisilla pinnoilla. Lisäksi matalampi profiili varmistaa nopeamman reagoinnin muuttuvaan maastoon.

kuinka-valita-hyvät-juoksukengat

Kauanko hyvät juoksukengät kestävät?

Ihmiset kysyvät usein, kuinka kauan hyvät juoksukengät kestävät? Vaikka vastaus voi vaihdella malleittain, hyvät juoksukengäy kestää yleensä 500-800 kilometriä tai 3–4 kuukautta säännöllistä juoksua. Varmista, että vaihdat kengät, kun ne ovat kuluneet, mikä on tärkeää vammojen estämiseksi ja mukavuuden ylläpitämiseksi. Lisäksi, kukapa ei rakastaisi uusia kenkiä!

Voit muokata juoksukenkien istuvuutta entisestään muuttamalla niiden nauhoitustapaa. Tämä voi auttaa kenkääsi halaamaan jalkasi muotoja tarpeen mukaan.

On vaikea tietää, rakastatko uusia juoksukenkiäsi juoksematta niillä vähintään kuukautta. Hyvät juoksukengät pysyvät hyvänä ja kunnollisina kovankin käytön jälkeen. 

Top4running interaktiivinen kenkävalintaopas

Jos kenkien valinta tuntuu silti vielä vaikealta, voit käydä tekemässä top4running sivustolla kenkien valintaoppaan klikkaamalla alla olevasta kuvasta.

Shoe finderin kysymyksiin vastaamalla löydät itsellesi varmasti sopivimmat kengät.

Parhaat juoksukengät
Kirjoittaja

Olen motivoitunut kirjoittaja ja olen intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Juokseminen on ollut intohimonani aina kuntosalilla treenaamisen ohella.

Jaa artikkeli
Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirje on ilmainen eikä se vaadi mitään sitoumuksia. Tulet samaan sähköpostiisi uutiskirjeemme, josta löytää sen kuukauden uusimmat artikkelit. Lisäksi saatamme suositella kuukauden parasta juoksutuotetta!