Hyvät perinteisen monot – Top 3 vertailussa

Jaa artikkeli

Perinteisessä hiihdossa on oma hohtonsa, jonka takia moni hiihtäjä ei halua koskaan luopua siitä tai siirtyä kokonaan luisteluhiihtoon.

Perinteistä hiihtoa varten suunnitellut hyvät perinteisen monot mahdollistavat jalkojen hyvän jouston ja pitävät varpaat lämpiminä. Parhaat perinteisen monot tekevät hiihdosta mahdollisimman mukavaa ja tehokasta.

Tässä artikkelissa tutustumme monojen valintaan ja esittelemme top 3 perinteiset monot.

Miksi panostaa hyviin perinteisiin monoihin?

Hyvillä perinteisen monoilla tulet nauttimaan ja jatkamaan hiihtoa pitkään. Ilman hyviä monoja voit tuntea puristusta ja kipua jaloissasi monojen vuoksi. Tämän takia oikeiden valitseminen on erityisen tärkeää.

Panostaminen hyviin perinteisiin monoihin voi tuoda useita hyötyjä kuten:

1. Parempi istuvuus ja mukavuus: Laadukkaat monot istuvat paremmin jalkaan ja ovat mukavampia, mikä on tärkeää erityisesti pitkillä hiihtoreissuilla ja hiihdon jatkamisen kannalta.

2. Parempi suorituskyky: Ne voivat parantaa hiihtosuoritusta tarjoamalla parempaa tukea ja voimansiirtoa suksille.

3. Pitkäikäisyys: Laadukkaat monot kestävät kauemmin, mikä voi säästää rahaa pitkällä aikavälillä.

4. Turvallisuus: Parempi istuvuus ja tukevuus voivat myös lisätä turvallisuutta hiihdettäessä.

Parhaat perinteisen monot hiihtoon

Nyt kun tiedät, mitä asioita pitää mielessä monoja valittaessa, haluamme suositella sinulle parhaat perinteisen monot. Mukana on kaksi kisamonoa ja yhdet vapaa-ajan monot.

Tutustu näihin monoihin, koska ne ovat hyvät perinteisen hiihdon monot monenlaisille hiihtäjille ja monenlaisiin olosuhteisiin.


1. Rossignol X-8 Classic

rossingnol perinteiset monot

Rossignolin X-8-sarjan Classic-monot on suunniteltu nimenomaa vapaa-ajan hiihtoa ajatellen, kuten sarjan muutkin monot. Ne eivät ole yhtä tehokkaat kuin kisamonot, mutta vapaa-ajalla tehoja tärkeämpää on tietenkin mukavuus. Dual Core -rakenne tekee monoista kevyet, mutta tukee jalkaa juuri oikeilla paikoilla perinteistä hiihtoa ajatellen.

Monoissa on Wintherm-kalvo, joka tekee niistä kosteutta eristävät. Eli kosteus ei pääse jalkaan ja toisaalta kehon oma lämpö pysyy monojen sisällä. Kuka haluaisi kylmät jalat kesken hiihtolenkin?

Sport-pohjalla on pidetty huoli siitä, että hiihtäminen on tehokasta ja samalla monoilla voi kävellä myös ilman suksia.

Monot viimeistelevät pikanauhoitus ja nauhoituksen suoja. Älä pelkää, että nauhat aukeavat ja jäävät suksien alle.

Monoja voi käyttää sidetyypeissä Rottefella NNN ja Salomon Prolink. Lisäksi monot voidaan lämpösäätää juuri sinun jalkaasi sopiviksi, mutta tämän tulee tehdä ammattilainen esimerkiksi oston yhteydessä.

Monot lyhyesti:

 • Siteet: Rottefella NNN ja Salomon Prolink
 • Suositus: vapaa-ajan perinteinen hiihto
 • Wintherm-kalvo
 • Kävelyn mahdollistava Sport-pohja

2. Salomon S/Race Classic Prolink

salomon perinteiset monot

Jos hakusessa ovat perinteisen hiihdon kisamonot, Salomon S/Race Classic Prolink -monoihin tulisi tutustua. Niiden kisalesti istuu jalkaa tukevasti ja toppauksien määrä on pidetty minimissä. Näin jalka saa kunnon tuntumaa monosta.

Tosin huonona puolena on tietenkin mukavuudesta tinkiminen. Älä hanki näitä monoja, jos hiihdät vain omaksi iloksesi. Monot on suunniteltu nimenomaa kisakäyttöön.

Rakenteena on käytetty hiilikuituvahvistettua Carbon 3D Classic -tyyliä. Se on kevyt ja todella kova. Second Skin -rakenne ja alhaalta sekä ylhäältä kiristettävä Quicklace-nauhoitus kiinnittävät monot osaksi jalkaa. Näin mahdollistetaan ultimaattinen voimansiirto jalan, monon, suksen ja maan välillä.

Monoja on myös mahdollista säätää juuri sinun jalallesi sopiviksi. Esimerkiksi kantahihnalla voidaan säätää monot oman kantapään muotoisiksi. Lämpömuokattava pehmuste lisää myös monojen personointia.

Huomio, että koot ovat UK-kokoina. Tämä voi vaikeuttaa juuri sinulle sopivien monojen valintaa.

Monot lyhyesti:

 • Siteet: Rottefella NNN ja Salomon Prolink
 • Suositus: kisahiihto
 • Minimimäärä toppauksia
 • Hiilikuituvahvistettu

3. Fischer Carbonlite Classic

Fischer perinteisen monot

Fischer Carbonlite Classic -monot ovat kisamonot miehille erittäin kevyellä rakenteella. Ne on suunniteltu optimoimaan perinteistä hiihtoa.

Race-lesti istuu jalkaan tiukasti ja Fischer Speed lock -pikanauhoituksella monot on helppoa kiristää jalan ympärille. Tärkeää on, ettet joudu kesken hiihdon kiristämään tai solmimaan nauhoja uudelleen.

Triple F Membrane suojaa kosteudelta, joka puolestaan pitää jalat edes hiukan lämpiminä. Huomioi kuitenkin, että nämä ovat kisamonot. Se tarkoittaa nopeuden ja voimansiirron menevän mukavuuden ja lämmön edelle.

Monot lyhyesti:

 • Siteet: Rottefella NNN ja Salomon Prolink
 • Perinteinen kisahiihto miehille
 • Fischer Speed lock -pikanauhoitus
 • Race-lesti

Lisävinkki perinteisen hiihtoon

Haluamme suositella vielä yhtä tuotetta kolmen yllä mainitun monon lisäksi. Monosuojat ovat käytännöllinen tapa tehdä kisamonoista sopivat myös kylmiin keleihin.

Niiden tarkoitus on suojata huonolta keliltä ja pitää jalat lämpiminä. Näin voit hankkia esimerkiksi kisamonot ja tehdä niistä monikäyttöisemmät.

Monosuoja vedetään monojen päälle ja se yleensä kestää kylmyyttä paremmin kuin monot yksinään. Lisäksi monosuojat ovat lähes aina jollakin asteella vedenkestäviä.

Huomioi, että monosuojat ovat hyvä tapa tehdä kisamonoista monikäyttöisemmät, mutta ne eivät sinänsä tee monoista mukavamman tuntuisia jalassa. Monosuojien tehtävä on vain lisätä lämpöä, eristää ja pitää jalat kuivina.

Alla monosuojat, joita haluamme suositella sinulle:

Lill-Sport Bootcover

perinteisen monon suoja

Kun vedät nämä monosuojat monojesi päälle, tarjoat lisälämpöä jaloillesi. Lill-Sport Bootcover -monosuojat eristävät monoja kylmältä talvi-ilmalta. Materiaali on tuulenpitävä.

Pohja on kumipäällysteistä lasikuitua. Ehkä paras ominaisuus näissä monosuojissa on niiden kärjen vahvike, jonka tarkoituksena on eristää ja suojata jalkoja jäiseltä lumelta perinteisen ladulla.

Voit käyttää monosuojia monoissa, jotka ovat Rottefellan ja Salomonin siteille. Suojat suljetaan sivuvetoketjulla, joka on selkeä ja suuri. Siihen on helppo päästä käsiksi, mutta toisaalta se saattaa olla hiukan tiellä vaikkapa kisaolosuhteissa.

Kuinka valita hyvät perinteisen monot?

Perinteisen monojen valinta on monipuolinen prosessi, johon vaikuttavat monet asiat. Hyvät perinteiset monot kannattaa valita tarkkaan omien tarpeiden ja hiihtotyylin mukaan.

Alla esittelemme muutaman tärkeän pointin, jotka kannattaa pitää mielessä, kun hakusessa ovat parhaat perinteiset monot.

Hiihtotyyli ja -tarkoitus

Koska etsit nyt perinteisen hiihdon monoja, kiinnitä huomiosi nimenomaa tätä hiihtotyyliä varten suunniteltuihin monoihin. Luisteluhiihto ja perinteinen hiihto eli murtomaahiihto vaativat monoilta hiukan eri asioita.

Markkinoilla on jonkin verran myös monoja, jotka sopivat kumpaakin hiihtotyyliin. Tosin näissä tapauksissa joudut karsimaan hiukan kummankin hiihtotyylin tärkeistä ominaisuuksista.

Pidä mielessä myös, miksi hiihdät. Yleensä monot jaetaan kisamonoihin ja vapaa-ajan monoihin. Vapaa-ajan monot keskittyvät nimenomaa mukavuuteen ja lämpöön. Kisamonot puolestaan on optimoitu nopeuden ja voimansiirron kannalta.

Kummassakin kategoriassa on monoja laidasta laitaan. Pohdi, missä suhteessa sinä arvostat mukavuutta ja tehoa. Valitse monot sen mukaan.

Siteiden sopivuus ja koko

Ennen monojen hankintaa muista varmistaa, millaiset siteet perinteisen suksissasi on. Kaikki monot eivät sovi kaikkiin siteisiin. Rottefella NNN ja Salomon Prolink ovat suosittuja sidetyyppejä.

Älä unohda tarkistaa myöskään, mikä mononkoko (eli kengänkoko) sopii sinulle parhaiten. Monojen tulisi olla tiukat. Erityisesti kisamonojen tapauksessa. Osa monoista on usisex-malleja ja osa suunniteltu joko miehille tai naisille.

Parhaita ovat tietenkin monot, jotka voidaan kustomoida sinun jalkasi muotoon ja kokoon.

Sääolosuhteet

Jos etsit lämpimiä moneen säähän sopivia monoja, kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti vapaa-ajan monoihin. Näissäkin malleissa ominaisuudet voivat silti vaihdella laidasta laitaan. Osa monoista on vedenkestäviä, kun taas toiset vain eristävät monot kosteudelta. Myös pehmusteiden ja lämmikkeiden määrä voi vaihdella.

Kisamonot yleensä jättävät säänkestävyyden ja lämmön toissijaisiksi. Se ei silti tarkoita, etteikö niissäkin olisi eroja. Erityisesti huonolla kelillä hiihdettäessä kannattaa painottaa vedenkestävyyteen. Perinteisessä hiihdossa ladut voivat olla todella kosteat. Jos mono ei kestä vettä, jalat kastuvat ja paleltuvat.

Sääolosuhteiden kestävyyteen vaikuttaa myös monojen varsi. Korkeavarsi estää lumen pääsemisen nilkkaan ja jalkaan. Toisaalta korkeavarsi rajoittaa jalan liikkuvuutta, mikä on tärkeää perinteisessä hiihdossa. Jos monoissa on korkea varsi, tarkista kuinka jäykkä kyseinen varsi on.

Jos hankit monot, jotka eivät sovi kaikkiin olosuhteisiin, kannattaa harkita myös monosuojia. Nämä ovat monojen päälle laitettavat suojat, jotka lisäävät monojen lämpöä ja säänkestävyyttä hiihdon aikana. Suojia on monia erilaisia, mutta ne ovat hyvä tapa monipuolistaa omia monoja. Eikä niistä erityisesti ole haittaa, vaikka ne laittaisi jo ennestään lämpimien ja säätä kestävien monojen päälle.

Yhteenveto

KategoriaMerkkiMalliHinta
Parhaat perinteisen monotRossignolX-8 ClassicKatso
Parhaat kisamonot perinteiseenSalomonS/Race Classic ProlinkKatso
Hyvä vaihtoehtoFischerCarbonlite ClassicKatso

Hyvien perinteisten monojen valinta on investointi hiihtokokemuksesi laatuun. Olipa valintasi Rossignol X-8 Classicin kaltaiset vapaa-ajan monot tai Salomon S/Race Classic Prolink ja Fischer Carbonlite Classic -kisamonot, on tärkeää, että varusteet sopivat hiihtotyyliisi ja tarpeisiisi.

Lisävarusteena monosuojat, kuten Lill-Sport Bootcover, voivat tarjota lisälämpöä ja mukavuutta kylmissä olosuhteissa.

Oikeanlaiset varusteet mahdollistavat nautinnollisen hiihtokokemuksen, joten on hyvä panostaa laadukkaisiin monoisiin ja tarvittaessa myös monosuojin.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut kirjoittaja ja olen intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Juokseminen ja pyöräileminen on ollut intohimonani aina kuntosalilla treenaamisen ohella.

Jaa artikkeli